KCK davasında talep reddedildi
Terör örgütü PKK'nin şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK davasının başka bir ilde görülmesiyle ilgili talep reddedildi.
Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki 28. duruşmaya, ''sanık sayısının fazlalığı nedeniyle duruşmaya sanıkların toplu halde getirilmelerinin yargılamayı geciktireceği, bu nedenle sanıkların duruşmaya gruplar halinde getirilmesi'' yönündeki mahkeme kararı gereğince, tutuklu sanıklar Nizamettin Onar, Zeynel Mat, İhsan Seviktek, Abdurrahim Tanrıverdi, Adnan Bayram ve Veysi Akar getirildi.
Duruşmada söz alan sanık avukatlarından Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, uzun tutukluluk süresine değinerek, ''Yaklaşık 32 aydır süren tutuklulukla karşı karşıyayız. 32 ayın 18'i soruşturma evresinde, 14'ü kovuşturmada geçti. 28 oturumdur daha hiçbir sanığın sorgusu yapılmadı ve savunması alınmadı. İddianamenin okunması dışında hiçbir ilerleme olmamıştır. Uzun süren tutukluluk ceza ve infaza dönüşmüştür'' dedi.
Sanıkların tümünün duruşmaya getirilmemesinin hukuka aykırı olduğunu savunan Aktar, ''Duruşmaya sadece 6 sanık getiriliyor. Diğer sanıklar ise kendilerinin yargılandığı duruşmaya getirilmiyor'' diye konuştu.
Avukatlar olarak yargılamanın ilerlemesi için iş birliği yapmaya hazır olduklarını ifade eden Aktar, şunları söyledi:
''Bizler bütün müvekkillerimizin salonda hazır bulunmasını istiyoruz. 27 oturumdur hiçbir sanık mahkemeye saygısızlık yapmamıştır. Davanın nakli için güvenlik kaygısı söz konusu değildir. Yargılamadan kaçmıyoruz. Buradan savunma yapmak istiyoruz. Yargılamanın yapılmadığı yönünde problem varsa bu sanık veya avukatlardan kaynaklanmamaktadır. İddia makamının 'davanın nakli' talebiyle avukatlara 'aba altından sopa gösterilmektedir.' Söz konusu nakil talebi bize göre yersizdir.''
Avukatlar, mütalaaya karşı ortak hazırladıkları 5 sayfalık yazılı savunmalarını da mahkemeye sundu.
Bunun üzerine, mahkeme başkanı Menderes Yılmaz, ''Yazılı ve sözlü savunmalarınızdan duruşmaya katılacağınızı anladık'' dedi.
Savcının mütalaası
Cumhuriyet Savcısı Kaya, önceki duruşmada mahkemeye sunduğu mütalaada, mahkemenin ''sanık sayısının fazlalığı nedeniyle duruşmaya sanıkların toplu halde getirilmelerinin yargılamayı geciktireceği, bu nedenle sanıkların duruşmaya gruplar halinde getirilmesini'' kararlaştırması üzerine sanık avukatlarının mazeret bildirmeden duruşmalara katılmamaya başladığını belirterek, baronun kullandığı Otomatik Avukat Atama Sistemi'nde (OCAS) mahkemenin avukat görevlendirmesi yapmak için kullandığı şifrenin de planlı olarak değiştirildiğini, bu nedenle müdafi atamasının engellendiğini ifade etmişti.
Sanık avukatlarının örgütlü olarak görevlerini yerine getirmediğini, bu nedenle yargılanmanın bu şekilde yapılmasında zorluk yaşanacağını kaydeden Kaya, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 19. maddesinde yer alan ''Yetkili hakim veya mahkeme, hukuki veya fiili sebeplerle görevini yerine getiremeyecek halde bulunursa yüksek görevli mahkeme, davanın başka yerde bulunan aynı derecede bir mahkemeye nakline karar verir'' hükmü uyarınca davanın başka bir ile nakledilmesini ve bunun için dosyanın Yargıtayın ilgili ceza dairesine gönderilmesini talep etmişti.
İstenen cezalar
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, aralarında bağımsız milletvekili seçilen Selma Irmak ve Kemal Aktaş ile YSK tarafından milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle'nin de bulunduğu 104'ü tutuklu 152 sanık hakkında ''devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma'', ''terör örgütü üyesi ve yöneticisi olma'' ve ''terör örgütüne yardım ve yataklık etme'' suçlarından 15 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları isteniyor.
Hakkında yakalama kararı bulunan terör örgütü PKK'nın sözde Avrupa sorumlusu Sabri Ok'un ilk şüpheli olarak yer aldığı iddianamede, kapatılan Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) 28 yöneticisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de aralarında bulunduğu 12 belediye başkanı, 2 il genel meclisi başkanı ile 2 belediye meclisi üyesi de zanlılar arasında bulunuyor.
Davada 26'sı kadın 104 tutuklu sanık arasında Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay, Diyarbakır'ın Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Şırnak'ın Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak, Şanlıurfa'nın Suruç Belediye Başkanı Ethem Şahin ve Viranşehir Belediye Başkanı Leyla Güven, Mardin'in Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk'ün yanı sıra kapatılan DTP'nin eski genel başkan yardımcıları Kamuran Yüksek ve Bayram Altun ile eski Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali Şimşek, İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, eski Dicle Belediye Başkanı Abdullah Akengin, eski Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, eski Viranşehir Belediye Başkanı Emrullah Cin, eski Ergani Belediye Başkanı Nadir Bingöl, DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, Ramazan Dede ve Abbas Çelik bulunuyor.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- DEM Partili vekillerle 'Suriye' atışması!