KCK/TM davasında iki tahliye
KCK/TM ana davasında Viranşehir eski Belediye Başkanı Emrullah Cin ile avukat Siracettin Irmak’ın tahliyelerine karar verildi. KCK/TM ana davasının duruşmasında tutuklu sanıklar mahkemeyi protesto etti.
Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen KCK/TM ana davasının 61'inci duruşması bugün yapıldı. Duruşmanın sabahki oturumunda sanıklar ve avukatlarının mahkemeyi protesto ederek salondan çıkması üzerine duruşmaya ara verildi. Dava ile ilgili ara kararlarını açıklayan mahkeme, tutuklu sanıklardan Şanlıurfa Viranşehir Belediyesi eski Başkanı Emrullah Cin ve avukat Siracettin Irmak'ı tutuklulukta geçirdikleri süreyi göz önüne alarak tahliye etti. Mahkeme 92 sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 2009 yılında ilk KCK operasyonunun yapıldığı 14 Nisan gününe erteledi. Davanın bir sonraki celsesi, soruşturmanın başladığı 14 Nisan'ın 5'inci yıl dönümünde yapılacak.
Sanıklar mahkemeyi protesto etti
Diyarbakır'da görülen ve 94'ü tutuklu 175 sanığın yargılandığı KCK/TM ana davasının bugün görülen duruşmasında, tutuklu sanıklar adına konuşan Herdem Kızılkaya, adil olmadıkları gerekçesiyle özel yetkili mahkemelere ifade vermeyeceklerini belirterek, "Biz yargılanmadan kaçmıyoruz ama adil bir yargılama istiyoruz. Eğer adil bir yargılama olursa, ifade vereceğiz" dedi. Sanık ve yakınlarının dışarı çıkarılmasından sonra sanık avukatları da duruşmadan çekildiklerini açıklayıp, salonu terk etti.
Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen KCK/TM ana davasının 61'inci duruşması bugün yapıldı. Duruşmaya 14 tutuklu sanık mazeret bildirerek katılmazken, 5 tutuksuz ve 80 tutuklu sanık hazır bulundu. Duruşmayı ayrıca BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak da izledi.
Duruşmada söz alan tutuklu sanıklardan Herdem Kızılkaya, "bir önceki celse yaptığımız açıklamanın aynen arkasındayız. 1925'te kurulan istiklal mahkemelerinden bugüne kadar, Kürtler'in yargılanmalarına halen devam ediliyor. Başbakan, hukuk adı altında siyasi soykırım kabul edilemez demişti. KCK adı altında yapılan operasyonlar komplodur. Bununla Kürt soykırımı yapıldı. AKP, cemaat el ele bu operasyonu yürüttü. Biz defalarca özel yetkili mahkemelerin taraflı olduğunu, davaların düşmesi gerektiğini söyledik. 5 yıldır biz tutuklular, yanlıştan dönülmesini istedik. Paralel devletin hukuka ve emniyete nasıl, ne derece işlediğini gördük. Özel yetkili mahkemelerin kalkacağı kesin gibi görünüyor. Biz yargılamadan kaçmıyoruz. Aksine adil bir yargılama arıyoruz. Bu nedenle özel yetkili mahkemele ifade vermeyeceğiz ve duruşmalara katılmayacağız. Adil bir yargılama olursa ifade vereceğiz" dedi.
Daha sonra tutuklular ve yakınları ayağa kalkarak, alkışlarla mahkemeyi protesto etti. Bu sırada salona takviye olarak askerler alındı. Mahkeme başkanı, sanık ve yakınlarının duruşma düzenini bozduğu için dışarı çıkarılmasını karar verdi. Sanık ve yakınları dışarı çıkarken de alkışlı protestolarını sürdürdü.
Sanık ve yakınlarının dışarı çıkarılmasının ardından söz alan sanık avukatlarından Sinan Tanrıkulu, "Müvekillerimiz mahkemeyi protesto etmelerinden dolayı biz de duruşmadan çekiliyoruz ve salondan çıkıyoruz" dedi. Daha sonra savunma avukatları da duruşma salonunu terk etti.Duruşmanın bundan sonraki kısmında salonda sadece gazeteci ve güvenlik güçleri kaldı. Dosya ile ilgili görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı, 4 tutuklu sanığın tahliyesini talep etti. Mahkeme kararını açıklamak üzere duruşmaya ara verdi.
Diyarbakır'da 2009 yılından beri devam eden ve 94'ü tutuklu 175 sanıklı KCK Türkiye Meclisi ana davasının ara kararlarında, bir süre önce biri bağımsız, 4'ü BDP'li 5 milletvekili serbest bırakılmıştı.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Ankaralı Turgut hayatını kaybetti!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği