Kenelere karşı alınacak tedbirler
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına yol açan kenelerden korunmak için alınacak tedbirleri sıraladı. Açıklamada, hastalığın etkeni olan virüsü taşıyan kenelerin, yabani hayvanlar, çiftlik hayvanları ve insanlar arasında virüsün taşınmasına ve çoğalmasına aracılık ettiği ifade edildi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, kırım-kongo kanamalı ateşi hastalığının etkeninin virüs olan bir enfeksiyon hastalığı olduğunu belirterek, hastalığın etkeni olan virüsü taşıyan kenelerin, yabani hayvanlar, çiftlik hayvanları ve insanlar arasında virüsün taşınmasına ve çoğalmasına aracılık ettiğini belirtti.
İnsanların da keneler tarafından ısırılarak veya kenenin ısırmış olduğu evcil hayvanın kan ve dokuları ile temas etmesi sonucu hastalığa yakalandığına dikkat çekilen açıklamada hasta insanların kanlarıyla kontrolsüz temas ile insandan insana hastalığın geçmesinin de söz konusu olduğu ifade edildi.
Enfeksiyon kaynağı kenelerin yaban hayatıyla iç içe olan dağlık yamaçlardaki meşelik ormanlara yakın yerlerden veya ormanlar içinde açılmış parçalı küçük tarım arazilerinden insan ve evcil hayvanlara tutunduğuna işaret edilen açıklamada, bu itibarla yaban hayatıyla iç içe olan piknik yerleri ile bu yerlere yakın veya iç içe olan tarım arazilerinde çalışan tarım veya orman işçisi, köylü, avcı veya pikniğe gidenler için hastalıktan korunma ve kontrol tedbirlerinin alınmasının büyük önem taşıdığı vurgulandı.
Kenelere karşı alınacak tedbirler
Açıklamada, bu amaçla alınacak tedbirler şöyle sıralandı:
-Keneler uçma ve sıçrama kabiliyeti olmadığından yerde bulunulurlar. Bu nedenle uzun otların, çimlerin ve çalılıkların bulunduğu yerlerde dolaşırken daha dikkatli olunması gerekmektedir.
-Kenelerin yaşama alanlarında bulunabilecek kişiler tarafından böcek kovucu ilaçları vücutlarına sürmeleri veya elbiselerine emdirerek kullanmaları, kenelerin bir kaç saat vücuda yaklaşmalarını engellemektedir.
-Kenelerin bulunabileceği yerlerde veya piknik alanlarında, bacakları kapatan kıyafetler tercih edilip uzun kollu giysiler giyilmeli. Pantolonlar çoraplarının içine sokulmalı ve kapalı ayakkabılar giyilmelidir. Ayrıca açık renkli kıyafetler kene tespitini kolaylaştıracağından tercih edilmelidir.
-Vücut, (koltuk altı, kulak içi ve çevresi, göbek deliğinin içi, dizlerin arkası baz ve kıllı bölgelerin içi ve çevresi, bacak arası,bel bölgesi) kene yönünden sık sık kontrol edilmeli, kene varsa en yakın sağlık kuruluşuna gidilmeli veya kene bir cımbızla, kenenin deriye yapıştığı yerden uzak tutularak çıkartılmadır.
-Kenenin uzaklaştırılmasından sonra ellerin su ve sabunla yıkanması, kenenin ısırdığı bölgenin ise iyot çözeltisi gibi antiseptikle, alkolle veya deterjanlı su ile temizlenmesi gerekmektedir.
-Vücuduna kene yapışan kişiler 10 güne kadar ani başlayan ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, bulantı, kusma gibi şikayetler yönünden kendilerini izlemeli, böyle bir şikayetin olması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
-Keneler çıkartılırken öldürülmeli ve patlatılmamalıdır.
-Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerilerine sigara basmak, kolonya veya gaz yağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.
-Hayvancılıkla uğraşan kişiler, hayvanlarını Mart-Eylül ayları arasında kene yönünden mutlaka ilaçlatmalı, hayvanları meradan geldikten sonra mutlaka kene yönünden kontrol etmelidir.
-Kene bulunan hayvan barınakları, il/ilçe tarım müdürlüklerinin sorumluluğunda uygun ilaçlarla usulüne uygun olarak ilaçlanmalıdır.
-Görev nedeni ile risk grubunda yer alan kişiler, hayvan, veya hasta insanların kan ve kan ve vücut sıvıları ime temastan kaçınmalı, temas halinde mutlaka eldiven, önlük, gözlük ve maske gibi koruyucu önlemler alınmalıdır.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı