Kerevitte canlanma sinyalleri

Şahlanlar Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Osman Şahlan, 1984 yılının sonuna kadar Türkiye'nin en önemli iç su ürünü konumunda bulunan ancak ''veba'' nedeniyle üretim miktarı azalan kerevitin, ''Türkiye'de kerevit üretim ve pazarlamasının geliştirilmesi'' projesiyle yeniden canlanmaya başladığını belirtti.

Yayınlanma: 23.10.2011 - 08:44
Abone Ol google-news

Şahlanlar Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Osman Şahlan, kerevit işleme ve pazarlama konusunda en köklü firmalardan biri olduklarını ancak 1984 sonrası görülen vebadan kendilerinin de olumsuz etkilendiklerini kaydetti. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ITSO) önderliğinde, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), Çek Cumhuriyeti'nden South Bohemia Üniversitesi ve kendi firmalarının ortaklığı ile ''Türkiye'de kerevit üretim ve pazarlamasının geliştirilmesi'' projesi hazırlandığını anlatan Şahlan, 136 bin avroluk projeye Hazine Müsteşarlığı'nın da destek verdiğini kaydetti.

Kerevit üretiminin ve ihracatının artmasını hedefleyen proje çalışmalarına yaklaşık 5 ay önce başlandığını söyleyen Şahlan, projeye verilen önem ile kerevit üretimi ve ihracatında canlanma sinyalleri almaya başladıklarını bildirdi. Isparta'nın göller bölgesinde yer aldığını ve bu bölgenin kerevit üretimine elverişli göller ile göletlere sahip olduğunu dile getiren Şahlan, göller bölgesi başta olmak üzere Türkiye'nin her bölgesinden kerevit alımı yaparak, ihracata hazır konuma getirdiklerini kaydetti.

Kerevitin yurt dışında lüks bir su ürünü olarak nitelendirildiğini belirten Şahlan, ihracat konusunda da elverişli bir ürün olduğunu söyledi. Sadece İsveç'in yılda 3 bin ton kerevit konservesi tükettiğini anlatan Şahlan, ihracatta da İsveç'in ilk sırada yer aldığını belirtti.

İsveç'in yanı sıra Danimarka, Finlandiya, Norveç ile Kuzey Almanya'ya kerevit ihraç ettiklerini söyleyen Şahlan, ''Yılda 5 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz ama bu rakam önümüzdeki yıllarda 30 milyon dolara kadar çıkacaktır. Biz umutluyuz, pazar payı geniş. Projemiz de emin adımlarla ilerliyor'' diye konuştu.

Şahlan, yakın bir zamanda dünyaya kerevit sunan bir ülke haline gelmeyi hedeflediklerini kaydetti. Kerevitteki canlanmanın ülke ekonomisine sağladığı katkının yanı sıra yöre halkının da geçim kaynağını oluşturduğunu belirten Şahlan, kerevitin avlanmasından, işlenmesine ve pazara sunulmasına kadar yöre halkının çalıştığını, bölge halkına da bu şekilde önemli ölçüde katkı sağladığını bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler