Kıbrıs görüşmeleri sona erdi

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın yoğunlaştırılmış ikinci tur Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde bugün tam gün yaptığı ikinci görüşme sona erdi.

Yayınlanma: 26.01.2010 - 09:20
Abone Ol google-news

BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, liderlerin bir çok konuda verimli fikir alışverinde bulunduğunu belirtti.

Tarafların bugün de ''Yönetim ve Güç Paylaşımı'' konusunu ele aldığını ifade eden Downer, aynı konunun görüşülmesine yarın devam edileceğini kaydetti.

Downer, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Kıbrıs'ı ziyaretiyle ilgili sorular üzerine, ziyareti teyit edemeyeceğini, Genel Sekreterin ziyaretlerinin ancak New York'tan açıklandığını söyledi.
BM temsilcisi, bir soru üzerine, yoğunlaştırılmış görüşmelerin üçüncü turunun yapılıp yapılmayacağının liderlere bağlı olduğunu ve bunun ancak yarınki görüşmenin sonunda öğrenileceğini kaydetti.

KKTC'de Nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimini de hatırlatan Downer, bunun, liderler tarafından dikkate alınması gereken bir husus olduğunu söyledi.

Kıbrıslı liderler, ikinci tur yoğunlaştırılmış görüşmelerin son görüşmesini yarın yapacak.

 

Talat'tan açıklama

Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la görüşmesinin ardından makamına dönüşünde yaptığı açıklamada, yoğunlaştırılmış müzakerelerin ikinci turunun ikinci gününde de ''Yönetim ve Güç Paylaşımı'' konusunu görüşmeye devam ettiklerini, farklı şeyler konuşmadıklarını, aynı şeyleri konuşup tartıştıklarını ve karşılıklı öneriler yaptıklarını kaydetti.

Yarın da aynı konulara devam edeceklerini ifade eden Talat, yoğunlaştırılmış müzakerelerin olumlu bir sonuç vermesinin bundan sonraki süreci kolaylaştıracağını düşündüklerini söyledi.
Talat, yoğunlaştırılmış müzakerelerde ele alınan bütün konularda mutabakat sağlanamayacağını, bazı konularda sağlanabileceğini ifade ederek, şöyle konuştu:
''Ama öyle bir durum ortaya çıkabilir ki, bu mutabakatları ancak birbiriyle ilişkili olarak kabul etme söz konusu olursa, belki de bu sürecin sonunda 'vardığımız mutabakat şudur' deme noktasına gelemeyebiliriz. Bu ihtimal da her zaman için vardır. Çünkü sonuçta konular birbiriyle ilgilidir ve bu ilgili konuların bazen ancak tümü sonuçlanırsa, hepsinde bir mutabakata varmış olduğumuzu söyleyebilme durumumuz söz konusu olabilir.''

Kıbrıs Türk tarafı olarak yarınki görüşmede, ''mümkün olduğu kadar çok konuda mutabakata vararak, bunu duyurmaya çalışacaklarını'' belirten Talat, yoğunlaştırılmış görüşmelerin çok yararlı olduğunu, daha çalışmaya ihtiyaçları olduğunu kaydetti.

''Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili bir referans noktasından başlamamış olmanın getirdiği sıkıntılarla karşı karşıyayız'' diyen Cumhurbaşkanı Talat, eğer Annan Planı'ndan başlayarak hareket etmiş olsalardı çok daha hızlı ilerleme olacağını söyledi. Talat, Kıbrıs Rum tarafının Annan Planı'nı ''şeytanlaştırdığını'' bu nedenle böyle bir imkan bulamadıklarını ve sürecin uzadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Talat, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ziyaretine ilişkin bir soru üzerine, Ban'ın kendisi ve Hristofyas'la ayrı ayrı mekanlarında görüşme ve yemeği, bir de ortak görüşme ve yemeği olacağını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler