'Kıbrıs sorunu, limanların açılmasıyla çözülmez'

AB Dönem Başkanı İsveç'in Lefkoşa Büyükelçisi Lindahl "Türkiye AB şartlarına uymalı" mesajını verirken Ek Protokol'ün uygulanmaması halinde müzakerelerin kesilmesine karşı olduklarını da söyledi. Büyükelçi, "Kıbrıs sorunu, 1987'de limanlara açıkken çözülmediği gibi Türk limanlarının Kıbrıs bandıralı gemilere açılmasıyla çözülecek değildir" dedi.

Yayınlanma: 20.10.2009 - 09:37
Abone Ol google-news

ABHaber'e göre, Büyükelçi Lindahl, Sosyal Reform Derneği'nin, Avrupa Parlamentosu'nun Kıbrıs'taki ofisiyle işbirliğinde düzenlen bir etkinlikte yaptığı konuşmada Türkiye'nin, limanların Rumlara açılmasına ilişkin Ankara Protokolü'nü ve Avrupa Birliği'nin diğer gerekliliklerini uygulamasının şart olduğunu öne sürdü.

Buna karşın İsveç'in Lefkoşa Büyükelçisi Ingemar Lindahl, Kıbrıs'ta devam eden müzakerelerin önemine işaret ederek Türkiye ile mücadeleye yoğunlaşılmaması gereğine de vurgu yaptı. Lindahl şunları söyledi: "Türkiye, birliğe üye olmak için Kıbrıs'la ilişkilerini normalleştirmesi de dahil tüm Avrupa Birliği gerekliliklerini yerine getirmesi gerektiğini çok iyi biliyor. Müzakere süreci devam ettiği sürece bu sonuçta olacaktır. Avrupa perspektifi olarak uzlaşma ve barışma atmosferinde devam etmekte olan müzakerelerin başarıya ulaşacağı konusunda büyük beklenti bulunmaktadır. Şu anda Türkiye'yle aday bir ülke olarak mücadele üzerinde yoğunlaşmak yanlıştır ve şimdiki çabalara yardımcı olmaktan ziyade ters etkisi olur."

 

'Türkiye ile müzakerelerin kesilmesini istemiyoruz'

Ingemar Lindhal, Avrupa Birliği'nin bir "yaptırım ve ceza arenası değil barış ve uzlaşma arenası" olduğunu ifade etti ve "Türkiye'nin müzakere sürecinin kesilmesini istemiyoruz. Çünkü bu açık bizimde reformların ve Kıbrıs'ın yeniden birleştirilmesine isteğinin sonu olur" uyarısını da yaptı. Lindhal şunları söyledi: "Avrupa Birliği barış ve güvenliğin kurulduğu bir oluşumdur. Dönem Başkanı olan İsveç, üyelik koşullarının tam olarak yerine getirilmesinden sonra Türkiye'nin birliğe katılımını destekliyor. Bununla birlikte Kıbrıs sorunu, 1987'de limanlara açıkken çözülmediği gibi Türk limanlarının Kıbrıs bandıralı gemilere açılmasıyla çözülecek değildir. Karmaşık Kıbrıs sorununu çözecek bir Avrupa çözümü yoktur. Birleşmiş Milletler çerçevesinde ve Avrupa Birliği'nin desteğinde iki taraf arasındaki müzakerelerle çözülecek bir Kıbrıs sorunu vardır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler