Kıbrıs’ta çözüm adımları
Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Anastasiadis ile KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, çözüm için görüşmeleri yeniden başlattı. Rum tarafı kuzeyde 1974 öncesinden kalma mayınların haritasını sunarken, Türk tarafı Rumlara vize formu doldurma zorunluluğunu kaldırdı.
Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiadis ile KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı çözüm ve birleşme için resmi görüşmeleri dün başlattı. İki lider 11 Mayıs’taki akşam yemeğinin ardından 8 aylık aradan sonra işe güven artırıcı önlemler çerçevesinde iyi niyet jestleri açıklayarak koyuldu. Rum tarafı adanın kuzeyindeki 1974 öncesinden kalma mayınların haritasını sunarken, Türk tarafı kuzeye geçişlerde Rumlara vize formu doldurma zorunluluğunu kaldırdı.
Ayda iki görüşme
Lefkoşa’daki ara bölgede BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide’in gözetiminde 4 saatten fazla süren ilk görüşmede müzekere yöntemi belirlendi. İki lider ayda iki kez buluşacak. İkinci buluşma 28 Mayıs’ta. Öncesinde “birlik iklimini” sergilemek üzere iki lider 23 Mayıs’ta sosyal bir buluşma daha gerçekleştirecek. Eide, liderlerin “Birleşmiş Kıbrıs’a dair ortak vizyonlarını paylaştığını” anlaşma için “yorulmadan çalışmakta” kararlı olduklarını söyledi.
Tweet’lerle...
Anastasiadis görüşmeye Lefkoşa’nın kuzeyindeki dağlık bölgeye 1974’ten önce yerleştirilmiş 28 mayın tarlasının koordinatlarını içeren harita ile geldi. Akıncı da kuzeye geçişler için Rumlara uzun kuyruklara yol açan vize formu doldurma uygulamasını kaldırdı. İki lider kültürel etkinlikleri için komite de kuracak. 28 Mayıs görüşmesinde yeni adımlar da bekleniyor.
Akıncı, görüşme sonrası twitter hesabından “İki topluma da hayırlı olmasını dilerim” diye yazdı. Anastasiadis “Umarım bugün bütün Kıbrıslılar ve ülkemiz için parlak bir geleceğin başlangıcı olacaktır” tweet’ini attı.
Türk Dışişleri sözcüsü Tanju Bilgiç, 2015’te “adil, kalıcı ve kapsamlı çözüm” beklentisini dile getirirken, önceliklerinin Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğini sağlayacak bir anlaşmanın garanti edilmesi olduğunu vurguladı.
BM Genel Sekreteri Ban ki Mun müzakerelerin başlamasından memnuniyetini dile getirdiği açıklamasında liderlere “fırsatı değerlendirerek ertelemeye gitmeden kapsamlı bir anlaşma yolunda ilerlemeleri” çağrısında bulundu.
Kıbrıs için 2004’te Annan Planı ardından tüm girişimler başarısız olmuştu. Rumların ada etrafındaki enerji aramalarına Türkiye’nin Kıbrıs sahillerine Barbaros Sismik gemisini yollaması üzerine geçen ekimde müzakareler yeniden askıya alınmıştı. Bu kez 2004 referandumuna “Evet” demiş Anastasiadis ile çözüm ve birleşme yanlısı Akıncı’nın başta olması yeni fırsat görülüyor. Yoğunlaştırılacak müzakerelerin kilit unsurlarını yine toprak, sınırlar, iktidarın paylaşımı, mülkiyet ve güvenlik oluşturuyor.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke