Kıbrıs'ta müzakereler başlıyor
Kıbrıs'ta 11 Eylül'de başlaması öngörülen müzakerelerin yöntemini belirlemek için bugün Lefkoşa'da bir araya gelen KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum lideri Dimitris Hristofyas, görüşmenin başında BM Genel Sekreteri Kıbrıs özel danışmanı Alexander Downer ile birlikte açıklama yaptı.
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetim lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs'ta 11 Eylül'de başlaması öngörülen müzakereler hakkında yaptıkları görüşmenin başında BM Genel Sekreteri Kıbrıs özel danışmanı Alexander Downer ile birlikte açıklama yaptılar.
KKTC Cumhurbaşkanı Talat, BM'nin iyi niyet misyonu çerçevesinde 4 yıllık bir sessizlikten sonra bir çalışma azmi ve kararlılığıyla müzakerelere başladıklarını belirtti. "Biz sıfırdan başlamıyoruz, dolayısıyla bu müzakerelerin çok uzun sürmeyeceğini umuyorum" diyen Talat, 1960 garanti ve ittifak anlaşmalarının devam etmesi gerektiğini vurguladı.
Talat, "İki taraftan biri diğeri üzerinde yasal üstünlük kurmaya kalkmasın. Garantörlükler korunsun" dedi. Talat, bu çok yönlü soruna çözüm bulmanın tarihi sorumlulukları olduğunu belirterek, "Amacımız bölünmüş olan adayı, iki toplumun yaşadığı ortak bir varlık haline getirmek" dedi.
Kıbrıs Rum yönetimi lideri Hristofyas ise AB'nin tam üyesi olduklarını belirterek, "çözümün AB çerçevesinde olması" gerektiğini söyledi. "Herkesin Kıbrıs'ın toprak bütünlüğüne saygı duyması gerekir" diyen Rum lideri, "artık bu sorunu çözme zamanının geldiğini" ifade etti. "Biz tek devlet üzerinden çözüm bulunmasını istiyoruz" diyen Hristofyas, BM ile tam bir işbirliği içinde olacaklarını sözlerine ekledi.
BM Genel Sekreteri Kıbrıs özel danışmanı Downer da bugünün Kıbrıs için tarihi bir gün olduğunu ifade ederek, "Kıbrıs sorunu çözülemeyecek bir sorun değildir, müzakerelerin mutlaka sonuca ulaşması gerekiyor. İyimser olmak için birçok neden var. Uzun süreli dostluğunuz ve çözüme olan inancınız ortak bir vizyon oluşturuyor. Bu da barışın ana unsurudur" diye konuştu. "Kıbrıs için tarihi bir gün, tüm Kıbrıslılar için kritik önem taşıyan bu sürecin parçası olmaktan onur duyuyorum" diyen BM yetkilisi, liderlerin yürüteceği bir sürecin söz konusu olduğunu, BM'nin sürece destek sağlayacağını belirtti. Downer, iki halkın ve adanın yeniden birleşmesinin tüm Kıbrıslıların çıkarına olduğunu da sözlerine ekledi.
Türkler yoğun görüşme talep ediyor
Türk tarafı yoğun, Rum tarafıysa zamana yayılmış bir görüşme süreci talep ediyor.
Rum yönetimi lideri Hristofyas, 1 yıl içinde çözüme ulaşılabileceğini belirtirken, Cumhurbaşkanı Talat, siyasi eşitliğe dayalı federal çözüme vurgu yapıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Ölü ve yaralılar var!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!