Kılıçdaroğlu'ndan hayır temasları: Ortak paydaları demokrasi olacak
Kılıçdaroğlu, ‘Hayır bloğu’ için temaslarını sürdürüyor. CHP liderinin hedefi ‘demokrasi’ ortak paydasında 2019’a gitmek.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Meral Akşener’le önceki akşamki iftar buluşmasında, ‘ortak paydamız demokrasi’, vurgusu yapılırken, ‘hayır bloğu’nda yer alan partiler ve siyasilerle görüşmelerin ‘devamlı hale’ getirilmesi konusunda görüş birliğine varıldı.
CHP lideri Kılıçdaroğlu, hayır bloğunda yer alan partilerin liderleri ve siyasilerle görüşmeleri kapsamında Saadet Partisi, Vatan Partisi, Demokrat Parti’nin ardından, önceki akşam da MHP’den ihraç edilen Meral Akşener’le iftarda bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, önümüzdeki haftadan itibaren de MHP’den ihraç edilen Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, Sinan Oğan ve HDP eşbaşkanlığına seçilen Serpil Kemalbay ile görüşmeye devam edecek.
Kılıçdaroğlu’nun hayır bloğu ile yaptığı görüşmeler kapsamında, 2019 seçimlerine dönük strateji arayışı kapsamında şu değerlendirmeler yapılıyor:
* Ortak payda demokrasi: Edinilen bilgiye göre Kılıçdaroğlu’nun gerek Akşener, gerekse daha önce görüştüğü siyasi parti liderlerine, birbirlerinden çok farklı kesimlerin buluştuğu ‘hayır bloğu’nun ortak noktasının ‘demokratik parlamenter sistem’ olduğu vurgusu yapıldı. CHP lideri bu ortak paydanın, bir ‘ilkeler bildirgesi’ etrafında somutlaştırılması gerektiğini savunuyor. CHP kaynakları, ‘demokrasi’ ortak payda alınıp ortak ilkeler etrafında buluşulduğunda, 2019 seçimlerinin ‘hayır’ lehine sonuçlanabileceğine dikkat çekiyor.
* Kesintisiz diyalog: Kılıçdaroğlu’nun şimdiye kadar yaptığı ziyaretlerde, görüşmelerin sürekli hale getirilmesi konusunda görüş birliğine varıldı. Bu konuda ana eksenin CHP’nin olması bekleniyor. Kılıçdaroğlu’nun ziyaretlerinin tamamlanmasının ardından, parti yöneticileri aracılığıyla hayıra destek veren kesimlerin temsilcileri ile alt düzeyde gayri resmi görüşmelerin sürdürülerek, diyalog kapılarının açık tutulması planlanıyor.
* İkinci buluşma yerel seçimde: Görüşmelerde erken seçim olasılığı ağırlıklı gündemi oluşturmadı. Ancak CHP, bugünkü konjonktürde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, erken seçimi göze alamayacağını düşünüyor. Erdoğan’ın partinin başına geçmesinden sonra örgütlerini ve tabanı tahkim etmeden seçime gitmesi halinde ‘kaybedeceği’ni kendisinin de bildiği, bunun için öncelikle Mart 2018’deki yerel seçim sonuçlarını görmek isteyeceği değerlendirmesi yapılıyor. Referandumda 17 büyükşehirden ‘hayır’ çıktığını dikkate alan CHP, ‘hayır bloğu’nun ikinci kez ‘yerel seçim sandığında’ buluşabileceğine dikkat çekiyor. CHP kulislerinde, “Unutmamak gerekir ki, ANAP, 1989’da yerel seçimleri kaybettikten sonra, iktidarı da kaybetti. Eğer 17 büyükşehirde ‘hayır bloğu’ yerel seçimi kazanırsa -ki biz kazanacağına inanıyoruz- 2019’un sonucunu da belirler” görüşü dile getiriliyor.
‘Herkes kendi kimliğiyle’ Kılıçdaroğlu’nun ziyaretlerinde, hayıra destek veren siyasi partilerin ‘kendi kimliklerinin temsiliyeti’nin esas olduğu ve herkesin isterse adayını çıkarabileceği ve hiçbir kesimin isim ya da yöntem dayatması içinde olmaması gerektiği vurgulandı. Ancak aday belirleme sürecine girildiğinde, temasların daha sıklaştırılarak önce ortak aday çıkarılmasının yolunun aranması, bu olamıyorsa, en güçlü aday ya da adayların desteklenerek, seçimin ikinci tura bırakılması ve ikinci turda ‘hayır’ın adayına destek verilmesi üzerinde duruluyor. |
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Emekliye iyi haber yok!