'Kılıçdaroğlu'nu telaşlandıran nedir?'

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Sayın Kılıçdaroğlu'nu bir çelişki içinde görüyorum. Burada Sayın Kılıçdaroğlu'nu telaşlandıran nedir, onu bilemiyorum" dedi.

Yayınlanma: 12.04.2012 - 10:42
Abone Ol google-news

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, TBMM'de bazı basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bozdağ, bir basın mensubunun, "CHP Genel Başkanı, 'Adaleti intikam duygusuyla arayamazsınız' dedi, ne diyorsunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Sayın Kılıçdaroğlu'nu bir çelişki içinde görüyorum. İşin doğrusu hem kendisi hem de grup başkanvekilleri parlamentoda pek çok CHP'li arkadaşımız 28 Şubat süreciyle ilgili yargılama ve soruşturma konusunda sözleri var, açıklamaları var. Şimdi böyle bir süreci Cumhuriyet savcıları başlatınca savcılara intikam duygusuyla hareket ettikleri anlamı daha doğrusu ithamı içeren bir yaklaşımı işin doğrusu doğru görmüyoruz. Yargılama süreçleri ve soruşturma süreçleri anayasa ve kanunlar çerçevesinde yapılan süreçlerdir. Eğer bunları yapanları siz intikam duygusuyla hareket ediyor diye bakarsanız o zaman hiçbir adli süreci işletme imkanı bulamazsınız. Burada Sayın Kılıçdaroğlu'nu telaşlandıran nedir, onu bilemiyorum. Daha henüz ortaya çıkan bir şey yok. İşin doğrusu esasına müessir bir şey de yok. Şu anda yeni başlamış bir süreç var, biz de detaylı bilemiyoruz basından öğrendiğimiz kadar ama öyle gözüküyor ki CHP'nin Genel Başkanı çok büyük bir telaş içine düşmüş gözüküyor hemen yargıyı intikamcılıkla itham edebilecek bir noktaya gelmiş gösteriyor yani ben fevkalade yanlış bir yaklaşım olarak görüyorum. Yargı süreçleri intikam süreçleri olarak değerlendirilemez. Hukukun işleyen bir sürecidir bu. Böyle yaklaşmak fevkalede yanlış olur. Bir yandan parlamentoda 28 Şubat darbe sürecinin araştırılmasını 'evet' deyip öte yandan adli sürece gelince buna intikam demek büyük bir çelişkidir."

 

'Sürecin başlamış olması son derece önemli'

Bir basın mensubunun, "28 Şubat soruşturması kapsamında yapılan aramaları ve emekli Orgeneral Çevik Bir hakkındaki kararı nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Bozdağ, "Öncelikle bunun bir yargılama süreci olduğunu ifade etmek isterim. Çünkü soruşturmayı yürüten savcılık makamı. Ve soruşturma makamının talebi doğrultusunda gerçekleştirilen adli işlemler var. Bunun sonucunu beklemek lazım" yanıtını verdi.

Bozdağ, şöyle devam etti: "Bu ifade alma ve devamında olacak konular neler olacak, onu hep beraber göreceğiz. Bir yargılama sürecidir olaya bir böyle bakmak lazım. İkincisi Türkiye'de hukukun işlemesi demokrasinin güçlenmesi son derece önemli, parlamentoda biliyorsunuz en son dün darbelerle ilgili Meclis bir araştırma komisyonu kurma kararı aldı. Bu açıdan ilk defa TBMM hem darbeleri hem muhtıraları millet adına inceleyen bunların millete ödettiği bedelleri verdiği zararları ortaya koyacak bir çalışmayı gerçekleştirecek. Bu tarihi bir adımdır TBMM için. 12 Eylül yargılamasıyla alakalı 4 Nisan'da başlayan duruşmada önemlidir. Anayasa geçici madde 15'in yürürlükten kaldırılmasıyla soruşturma ve yargılama süreci başlamıştır. Bu da son derece önemli bir adımdır. En son 28 Şubat süreciyle ilgili veya bununla alakalı başlatılan hukuk süreci de son derece önemlidir. Bu süreç içerisinde Cumhuriyet savcılarının araştıracağı hususlar ortaya çıkan delilleler ortaya çıkan durumlar neyse ona göre bir sonuç çıkacaktır. Bunu da iddianame tanzim edilirse orada göreceğiz. Orada sağlıklı bir değerlendirme yapma imkanı bulacağız. Ama herkesin bir şeyde hem fikir. 28 Şubat süreci olağanüstü bir süreç ve olağandışı işleyen bir süreç ve bu noktada bu sürece dair pek çok mağdurlar var, pek çok sıkıntılar yaşandı. Pek çok olaylar oldu bu nedenle bu sürece dair bir hukuki soruşturmanın yapılmamış veya yapılamamış olması da bugüne kadar herkes tarafından dile getirildi. Parlamentoda defalarca CHP bu konuyu dile getirdi, neden bununla ilgili 28 Şubat ile ilgili soruşturma yapılmıyor, başkaca siyasiler dile getirdi. Yazarlar dile getirdi. Toplumun her kesiminden de bu konularla alakalı bir adli süreç başlatılmasıyla ilgili talepler yükseliyor, değerlendirmeler yapılıyor. Cumhuriyet savcıları hangi saikle bu işi başlattı bilemiyoruz ama sonuç itibarıyla başlatılmış olması son derece önemlidir. Türkiye'nin geçmişinde karanlık olan hususların bırakılmamış veya bırakılmaması da önemsiyorum. Ben bu süreç belki 28 Şubat sürecine ilişkin bilmediğimiz maddi gerçekleri ortaya çıkaracak ve bu süreci ayrıntılı bir şekilde aydınlatma imkanı fırsatı verecektir. Sonucu beraber göreceğiz. Şimdiden şöyle olur böyle olur deme imkanımız yok, savcılar takipsizlik mi verecek iddianame mi düzenleyecek bunun hepsini sürecin sonucunda göreceğiz ama sürecin başlamış olması son derece önemli."


'Yargı sürecinin sonunda göreceğiz'


28 Şubat sürecinde çok büyük mağduriyetler yaşandığına işaret eden Bozdağ, "Pek çok kişi işinden oldu, kamu görevinden oldu, başka problemler oldu. O döneme baktığınızda hükümet düştü yeni hükümetler kuruldu bir sürü hadise oldu. Bu hadiselerle ilişkin maddi gerçeklerin bizim gördüğümüz gerçeklerle ne kadar örtüşüp örtüşmediğini herkesin bilme hakkı var. Şu aşamada bunlara dair detaylı bir değerlendirme yapmam devam eden sürece ilişkin doğru olmaz, hukuki bir süreç var, onu yargı sürecinin sonunda göreceğiz" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler