Kilis'e ateş açılması dünya basınında
Suriye'den Türkiye içine ateş açılmasını değerlendiren yabancı medya, "Suriye'deki şiddet, ilk defa Türkiye'ye taştı" gibi ifadeler kullanılırken Türkiye'nin Suriye'yi "protesto" ettiği, "kızgın" bir tepki gösterdiği belirtildi.
Washington Post'a göre, "Suriye'deki şiddet Lübnan ve Türkiye'ye taştı" başlıklı haberinde sınır saldırılarının "Suriye sorununu, Türk hükümetinin 'yeni bir aşama' olarak nitelediği yere götürme riskini yarattığı" yorumunu yaptı. Gazete "Türkiye, uluslararası hukuki yetki olmadan topraklarını Suriye'ye herhangi bir müdahale için kullanılmasına izin vermeye direndi" diye yazdı.
Wall Street Journal: Kampta kaotik görüntüler
ABD'li Wall Street Journal, Türk sınırında yaşanan olayların bir ilk olduğunu vurguladığı haberinde, Türkiye'nin Pazartesi günü çatışmaları kınarken Suriye'ye verilen mühletin "kadük" olduğunu söylediğine dikkat çekti. Türk televizyonunda Kilis'teki kamptaki "kaotik" görüntülerin gösterildiğini yazan gazete, "Ankara, uzun bir süreden beri başka seçenekler arasında Suriye sınırı boyunca bir 'güvenlik' veya 'tampon' bölgesini kurma üzerinde düşünüyor" dedi.
NYT: Ateş açılması tampon bölgesi çağrısını perçinleştirecek
New York Times, "Suriye ile muhalif gruplar arasındaki öldürücü çatışmalar, ilk defa Pazartesi günü Türkiye'nin içine taştı" sözleriyle başlattığı geniş haberinde, Türk sınırında yaşanan şiddetin "en dramatik" şiddet olaylarından biri olduğunu kaydetti. Gazete, "Ateş açılması, kuşkusuz Türkiye'nin sivilleri korumak için Suriye içinde bir tampon bölgesi çağrısını perçinleştirmek için kullanılacak" görüşünü öne sürdü.
La Times: Sınır ötesi öldürmelerden sonra ateşkes beklenmiyor
ABD'nin büyük gazetelerinden Los Angeles Times de "Suriye'deki ateş kes olasılığı, Pazartesi günü, çatışmaların Türkiye ve Lübnan'a taşarak en az üç kişinin ölümüne yol açmasının ardından daha da azaldı" yorumunu yaptı.
Financial Times: Türkiye'den Suriye'ye kızgın yanıt
Suriye'deki çatışmaların sınırlarını taştığına dikkat çeken gazetelerden Financial Times da, Türk hükümetinin "kızgın bir yanıt" ile Suriye Maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak olayın tekrarlanması halinde önlemlerin alınacağını söylediğini, ancak bu adımların ne olacağının açıklanmadığını kaydetti.
Guardian: Türkiye'nin B planına ilişkin yaygın spekülasyon var'
"Şiddet Türkiye'ye taşırken Suriye ateş kes planı mahvoldu" değerlendirmesinde bulunan İngiliz Guardian, "Belki sınırda bir tampon bölgesinin oluşturulmasını içeren bir Türk B planına ilişkin spekülasyon yaygın" dedi.
Independent: Sınırdaki çatışma, Türk müdahalesini provoke eder mi?
İngiliz İndependent gazetesi, Türk sınırında yaşanan olayları "çatışmaları sona erdirmeye yönelik herhangi bir girişimin karşı karşıya kaldığı sorunların bir örneğini oluşturduğu"nu savunduktan sonra "Bu, mülteciler için bir güvenlik bölgesi şeklindeki bir Türk müdahalesine provoke edebilir mi?" sorusunu da sordu.
BBC: Suriye'deki kargaşa sınırları taştı
İngiliz BBC, Suriye'deki kargaşanın sınırları taştığı yorumunu yaptığı haberinde "Türkiye, Suriye güçlerinin, sınırın öteki tarafına, şiddetten kaçan insanlarına ateş etmesini protesto etti. Saldırı, Türkiye'nin kargaşadan kaçan mültecileri almaya başlamasından bu yana ilk saldırı oluşturuyor" dedi.
Telegraph: Bu türden ilk saldırı
İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Telegraph da, Suriye'den Türkiye'deki mülteci kampına ateş açıldığına dikkat çekerek bunun Türkiye'nin mültecilere sığınak sağlamaya başlamasından bu yana bu türden ilk saldırı olduğuna vurgu yaptı.
El Mundo: Kamp sınıra fazla yakın
Kilis'teki kampındaki barınanlarla konuşan İspanya'nın büyük gazetelerinden El Mundo da, olayın tanığı Mohammed adlı bir kişinin değerlendirmelerini aktardı. Mohammed, "Kilis'teki 10 kadar prefabrike evde kurşun delikleri var" derken "Sınıra fazla yakın olan kampın konumu ve buralarda hapiste gibi hisseden mültecilerin kişisel durumları, bir miktar direniş yarattı. Sons günlerde Hatay'da barındıran Suriyeliler, Kilis'e gelmeyi reddetmişlerdi" savlarını da dile getirdi.
Liberation: Esad'ın sınır tanımayan şiddeti
Fransız Liberation ise, "Esad'ın sınır tanımayan şiddeti" başlığını kullandığı haberinde Annan Planı'nın süresi dolarken Suriye'deki şiddetin, sınırları kapsayacak biçimde bir kat arttığını belirtirken "İlk defa Suriye'den açılan ateş, Türk topraklarında yaralı bıraktı" diye yazdı.
Le Figaro: Kilis'e ateş, kampların güvenliğini gündeme getirdi
Sınırda yaşanan olaya da dikkat çeken muhafazakar Fransız gazetesi Le Figaro, "Ankara, Suriye rejimine tonu yükseltti" başlıklı haberinde "Türk Başbakanı, Şam'ı 'önlemler' almakla tehdit etti" spotuna yer verdi. Kilis'te yaşananların bir ilk olduğuna işaret edilen haberde "Kilis'teki kampa açılan ateş, sınır boyunca kurulan bu merkezlerin güvenlik sorunları gündeme getirdi" ifadeleri yer aldı.
Jerusalem Post: Ankara Şam'a tepki gösterdi
Kilis'te yaşananlar, İsrailli Jerusalem Post gazetesince de değerlendirildi. Gazete "Ankara, sınır çatışmaları konusunda Şam'a tepki gösterdi" başlığını kullandığı haberinde Türkiye'nin çatışmaları kınadığına dikkat çekti.
En Çok Okunan Haberler
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Ölü ve yaralılar var!
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Cem Yılmaz'ın yeni evi dudak uçuklattı!