Kırgızistan'da seçim gerginliği

Kırgızistan'da pazar günü yapılacak genel seçimler öncesinde Ata-Jurt partisinin genel merkezini basan göstericiler, bazı parti belgeleri ile seçim malzemelerini ateşe verdi.

Yayınlanma: 06.10.2010 - 16:37
Abone Ol google-news

Eski bakan ve milletvekillerinin kurduğu Ata Jurt Partisinin lideri Kamçıbek Taşiyev'in, seçim kampanyası kapsamında ülkenin güneyinde düzenlenen bir mitingde, seçimi kazanması halinde devrik lider Kurmanbek Bakiyev'i iktidara getireceklerini söylemesi, 7 Nisanda muhalif göstericiler ile güvenlik birimleri arasında çıkan çatışmalarda ölen 86 sivilin yakınlarının tepkisini çekti.

Nisan devriminde ölen ve yaralananların yakınları, hükümet ve Merkez Seçim Komisyonu (MSK) binalarının önünde bugün gösteri düzenleyerek, Ata Jurt Partisi hakkında dava açılmasını ve seçime katılmasının engellenmesini istedi.

Talepleri yerine getirilmeyen kızgın göstericiler, akşam üstü partinin başkent Bişkek'teki genel merkezini basarak, binadaki tüm seçim malzeme ve belgelerini dışarıya çıkararak ateşe verdi.

Olay yerine gelen çok sayıda polis gerginliğin büyümesini engelledi. Göstericiler, parti liderinin, Bakıyev'i ülkeye getireceğini söyleyerek ne demek istediğini öğrenmek için burada bekleyeceklerini açıkladı.

Göstericiler daha sonra, yarın yeniden bir araya gelmek üzere olaysız dağıldı.

Bu arada, Kırgızistan Güvenlik Konseyi Başkanı Marat İmankulov, yaptığı açıklamada, 7 Nisanda hayatını kaybedenlerin yakınlarının parti binasını ateşe verdiği iddilarını yalanlayarak, ülke genelinde durumunun kontrol altında olduğunu belirtti.

İmankulov, Ata Jurt Partisi lideri Kamçıbek Taşiyev'in konuşmasının yer aldığı kasetlerin incelenerek, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını ifade etti.

Kırgızistan'da pazar günü yapılacak seçimlere girecek 29 partiden biri olan Ata Jurt, iktidar yanlısı partilerin en büyük rakibi olarak görülüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler