Kıyılar yaşlılara kalıyor

İzmir'in Türkiye ortalamasına göre daha ''yaşlı'' olan nüfusu, kentin kıyı ilçelerinde daha da ''yaşlanıyor.''

Kıyılar yaşlılara kalıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.09.2009 - 07:28

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İzmir Bölge Müdürü Rıdvan Yaka, Türkiye'nin ortanca yaşının 28,5 olduğunu, İzmir'de bu rakamın 32,4'e yükseldiğini anlatarak, ''Dikili, Foça, Karaburun, Çeşme gibi kıyı ilçelerde ise İzmir ortalamasının da üzerinde. Örneğin Karaburun'da 41,8 ve bu gittikçe yükseliyor'' diye konuştu.

Sahil ilçelerinde çocuk sayısının giderek azaldığına dikkati çeken Yaka, ''Bu iniş devam ettikçe, buralara yeni okulların yapılmaması gerekiyor'' dedi.

Yaka, 2008 sonu itibariyle sahil ilçelerinin yaş gruplarına bakıldığında 0–4 yaş grubundaki çocuk sayısının 5–9 yaş grubundaki çocuk sayısına göre değişen oranlarda düştüğünü, 10 yıl sonra bu bölgelerde öğrenci sayısının azlığından dolayı ilköğretim okullarının birleşmesinin gerekebileceğini söyledi.

İzmir'in nüfus artış oranı yüzde 1,5 iken Çeşme'de yüzde 15, Güzelbahçe'de yüzde 14,97, Karaburun'da yüzde 14,73, Dikili'de yüzde 12,85, Seferihisar'da yüzde 4,32, Urla'da yüzde 3 arttığının hatırlatılması üzerine Yaka, sahil bölgelerine emeklilerin yoğun olarak yerleşmeyi tercih ettiğini, buralarda nüfus artış hızı daha yüksek olsa da, bunun genç ve çocuk sayısında değil, yaşlı nüfusta bir artışa tekabül ettiğini dile getirdi.

Yaka, çocuk sayısındaki azalma ve ''beklenen ömrün'' yükselmesini de medyan yaşın artmasına yol açan etmenler olduğunu ifade etti.


"Türkiye nüfusu piramide, İzmir baklava dilimine benziyor"

Türkiye nüfusunun yaşlara göre dağılımının bir piramide benzediğini, bir başka deyişle genç nüfusun yaşlı nüfusa göre daha fazla olduğunu anlatan Yaka, ''Bu şekil, İzmir için baklava dilimine benzemektedir. Yani 15 yaşına kadar olan çocukların sayısı ile 40 yaş üstü kişilerin dağılımı birbirine çok yakın'' diye konuştu.

İzmir'in göç haritasına ilişkin bilgiler de aktaran Rıdvan Yaka, 2007-2008 yılları arasında İzmir'e 117 bin 100 kişinin göç ettiğini, kentten göç eden kişi sayısının 89 bin 800, net göçün ise 27 bin 300 olduğunu belirterek, kentin net göç hızı bakımından yüzde 7,2 ile Türkiye sıralamasında 11. sırada bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de göç edenlerin yüzde 5'inin İzmir'e geldiğini, göç edenlerin yüzde 4'ünün İzmir'den gittiğini söyleyen Yaka, kente en fazla yüzde 10 ile Manisa'dan, yüzde 9 ile İstanbul'dan, yüzde 5 ile Ankara ve Mardin'den, yüzde 4 ile Konya ve Aydın'dan göç yaşandığını anlattı.

Yaka, İzmir'in yüzde 12 ile İstanbul'a yüzde 10 ile Manisa'ya, yüzde 7 ile Aydın'a, yüzde 6 ile Ankara'ya, yüzde 4 ile Antalya, Muğla ve Balıkesir'e göç verdiğini ifade etti.

Rıdvan Yaka, İzmir'de göç verme ve alma sayılarına bakıldığında ise listenin başında 20-24 yaş grubundaki kadınların yer aldığını belirtti.

Türkiye'nin yüzde 75'ini kentsel, yüzde 25'ini kırsal nüfusun oluşturduğunu hatırlatan Yaka, İzmir'in ilçelerinde geniş tarım alanları bulunmasına rağmen kırsal nüfusun özellikle 1980'lerden itibaren hızlı bir düşüş kaydettiğini, yüzde 40-50'lerden yüzde 9'lara gerilediğini, 2008 yılında İzmir'in kentsel nüfusunun yüzde 90,9'a yükseldiğini ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon