Kızılderili göçmenler kayıt altına alınıyor

ABD, daha iyi hayat şartları için Güney Amerika ülkelerinden bu ülkeye göç eden Kızılderilileri kayıt altına alacak. ABD'deki Kızılderili kabileleriyle birçok sorunu bulunan Washington'un bu yeni girişimine Güney Amerikalı Kızılderililer'in güvenmediği' kaydedildi.

Yayınlanma: 07.01.2010 - 08:18
Abone Ol google-news

Amerikan Nüfus Yönetimi (US Census) tarafından yapılan açıklamada, 2010 yılındaki sayımlarda insanlara 'Beyaz' 'Siyah' seçeneklerine ek olarak 'Kızılderili' olarak kayıt olma tercihi verilecek.Özellikle Meksika ya da Orta Amerika ülkelerinden çok sayıda Kızılderili kökenli göçmen her yıl ABD'ye kaçak yollarla geliyor. Ülkedeki milyonlarca göçmeni ilk kez bu yıl nüfus sayımına dahil edecek olan ABD, Orta ve Güney Amerikalı Kızılderili göçmenlere mensup oldukları kabile isimlerini yazmaları için nüfus sayımında 'Kızılderili' şıkkına ek bir boş alan bırakacak. Böylece göçmen Kızılderililerin Maya, Mixtec, Mapuche, Nahua, Purepecha başta olmak üzere hangi kabilelere mensup oldukları ortaya çıkacak.
Sonuçları 2011 yılında halka açıklanacak olan nüfus sayımında Kızılderililerin sayısının belirlenmesinin önemine işaret eden Amerikalı yetkililer, hem federal hükümetin hem de eyaletlerin yerel hükümetlerinin Kızılderililerin daha iyi yaşamaları ve eğitim ve sağlık giderleri için parasal kaynak ayırdığını, bu sayımla birlikte ayrılacak kaynak miktarını da artıracaklarını ifade ediyor.

Meksika ve diğer Orta ve Güney Amerika ülkelerinden ABD'ye gelen Kızılderililerin bu ülkedeki mevsimlik tarımsal işçilerin yüzde 17'sini oluşturduğunu belirten yetkililer, bu oranın sadece California eyaletinde yüzde 30'lara vardığını ifade ediyor. Tıpkı ABD'de olduğu gibi, vatandaşı oldukları ülkelerde ayrımcılığa tabi tutulan Kızılderili kabileler ise kendilerini nüfus sayımlarında 'Kızılderili' olarak sınıflandırmaktan çekindiklerini belirtiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler