"Kızlı-erkekli yaptık, tasarruf ettik"
Eski Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, görevden ayrılmadan kısa süre önce öğrenci yurtlarının kız ve erkek yurdu olarak ayrılmasının gerekçesini açıkladı.
Gençlik ve Spor Bakanlığı, karma yurtların ayrılmasını ‘mali planlama’ya dayandırdı...
Başbakan Tayyip Erdoğan, karma yurtların muhafazakâr yapılarını uymadığını belirtirken; Gençlik ve Spor Bakanlığı, karma yurtların ayrılmasının gerekçesini “mali planlamaya” dayandırdı. Bakanlık, ayrıştırma sonucunda ciddi tasarruf sağlandığını, ortak kullanım alanlarında atıl olan yerlerin kullanıma açılabildiğini bildirdi. Bakanlık, şu anda karma olarak devam eden 167 yurdu da ayıracak.
CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesinde şu soruları yöneltti:
“YURT-KUR’a bağlı karma yurtların kız veya erkek yurduna dönüştürülmesinin gerekçesi nedir? Kaç yurt bundan etkilenecektir. Karma olarak kalacak yurtlar olacak mıdır? Yurtların dönüşümü sırasında öğrencilerin ulaşım sorunu dikkate alınacak mıdır? Birçok bölgeden öğrencilerin çok uzak yurtlara gönderildikleri yönünde gelen şikâyetlere bir çözüm bulunacak mıdır? Hükümetinizin karma eğitimin aşama aşama kaldırılmasına yönelik bir politikası var mıdır? Eğitimde harem-selamlık döneme mi geçilecektir.”
Soru önergesine yanıt veren Gençlik ve Spor Bakanlığı, karma yurtların ayrılmasının öğrencilerin barınma sorununun çağdaş normlara uygun yurtlarda, zamanında, en rasyonel şekilde çözülebilmesi için 2012-2013 eğitim-öğretim yılında yurtlarda kayıtlı öğrenci sayıları, yurtta barınmak üzere başvuran öğrenci sayısı, yurt binasının fiziki yapısı ve yeni yatak kapasiteleri gözönünde bulundurulara mali bir planlamanın sonucu olduğunu belirtti.
Bakanlık, “Zira karma yurtlarda hem kadın hem erkek personel görev yapmaktadır. Ayrıştırma sonucunda memur, temizlik ve güvenlik personelinde ciddi bir tasarruf sağlanmış ve ortak kullanım alanlarında atıl olan yerler kullanıma açılabilmiştir” görüşünü bildirdi.
Bakanlık, BDP’li Emine Ayna’nın soru önergesine verdiği yanıtta da 2’si KKTC’de olmak üzere 81 il 144 ilçede toplam 370 yurt binası bulunduğu, bu binalardan 80’inin erkek, 123’ünün kız ve 167’sinin de karma yurt olarak hizmet verdiğini kaydetti.
‘Muhafazakâr yapımız izin vermiyor’
Başbakan Erdoğan, kızlı-erkekli ev tartışmaları sırasında demokrat ve muhafazakâr olması nedeniyle karma yurt fikrine karşı olduğunu belirterek “Kız ve erkek öğrencilerin bir arada aynı yurtta kalmasına izin vermeyeceğiz. Bu konudaki çalışmalarımızın yüzde 75’i tamamlanmış durumda” demişti.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- 6 asker şehit olmuştu
- Naci Görür'den korkutan uyarı