KKTC Başbakanı Eroğlu Hatay'da

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Derviş Eroğlu, Türkiye Cumhuriyeti'nden sonra bağımsızlığını ilan eden ikinci Türk devletinin KKTC olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 09.10.2009 - 13:17
Abone Ol google-news

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Derviş Eroğlu, konferans vermek ve temaslarda bulunmak üzere bulunduğu Hatay'da Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Hatay Genç İşadamları Derneği (HAGİAD) tarafından Ottoman Oteli'nde onuruna verilen yemekte yaptığı konuşmada, daha önce İskenderun'a geldiğini, ancak Antakya'da ilk kez bulunduğunu belirtti.

1975 yılından bu yana ambargolarla boğuştuklarını ifade eden Eroğlu, şöyle devam etti: "Türkiye Cumhuriyeti'nden sonra bağımsızlığını ilen eden ikinci Türk devleti KKTC'dir. 1960 yılında kurulan KKTC, üzülerek söylemek gerekirse uzun yıllar dışlanmış ve Rumların baskısı altında ezilmiştir. 1974 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin müdahalesiyle ikinci kez bağımsızlığımıza kavuştuk. Genç bir siyasetçi ve devlet adamı olarak, tüm bu gelişmelerin içinde bulundum. Herkes şunu bilmelidir: Ana vatansız KKTC olmaz. Türkiye bizim hamimizdir. Kendimizi asla sahipsiz görmüyoruz. Demokrasi, insan hakları, hukuktan söz eden AB, ne yazık ki KKTC'ye verilen sözlerin hiçbirini yerine getirmemiştir."

Hatay ile organik bağları bulunduğunu ifade eden Eroğlu, "KKTC'de binlerce çalışan ve öğrenim gören Hataylı kardeşimiz var. Bunların kendi adını taşıyan 4 derneği bulunuyor.  Beni davet ettikleri tüm etkinliklerine, gecelerine ve yemeklerine katılırım. Hatta bazılarının nikah şahitliğini bile yaptım. Bizde Türk kardeşlerimize vize ve pasaport yok. Bu nedenle sosyal, kültürel ve ticari ilişkileri geliştirmeliyiz."

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz de havaalanı açılmasıyla KKTC'ye hareketliliğin yoğunlaştığını, THY ile Pegasus'un haftanın 6 günü KKTC'ye uçak seferi düzenlediğini söyledi. Lekesiz, turizm açısından KKTC ile işbirliğine gidilmesi gerektiğini belirterek, "Her iki ülkenin kendine özgü zenginlikleri var. Bu potansiyeli değerlendirmek gerekir" diye konuştu.

ATSO Başkanı Hikmet Çinçin ile HAGİAD Başkanı Aykut Özbuğday, yaptıkları konuşmalarda, KKTC'ye uygulanan ambargonun haksızlık olduğunu, bunun diplomatik yollardan düzeltilmesi gerektiğini kaydettiler. Konuşmalardan sonra ATSO ve HAGİAD yöneticileri, Eroğlu'na plaket verdi.

 

Eroğlu, Hatay Valisi Lekesiz'i ziyaret etti

Eroğlu, Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz'i ziyaret etti. Tören mangası tarafından karşılanan Eroğlu, daha sonra valilik özel defterini imzaladı. Hatay'da farklı dine inananların bir arada, huzur ve güven içerisinde yaşamasının çok önemli olduğunu ifade eden Eroğlu, böyle bir ortamın ticaret ve sosyal hayatta da başarı getireceğini söyledi. KKTC'de kendilerinin de güven ve huzur içerisinde yaşadıklarını, anavatanda olan gelişmeleri yakından izlediklerini vurgulayan Eroğlu, "Yaşadığımız huzurun devam etmesi temennimiz. Biz kendimizi anavatandan ayrı görmüyoruz" dedi.

Eroğlu, gazetecilerin, Yunanistan'da yapılan seçimlerin KKTC'yi nasıl etkileyeceğiyle ilgili sorularını şöyle yanıtladı: "Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, seçimlerden sonra ilk ziyaretini Türkiye'ye yapıyor. Papandreu'nun ziyaretiyle, 'Türkiye ile dostluğun geliştirilmesinden yana olduğunun ve Kıbrıs konusunda müşterek sorunu birlikte çözebilir miyiz gibi mesaj vermeye mi çalışıyor', bunu ben kendi kendime soruyorum. Ama Yunanistan'da yaşayanları da, Kıbrıs'ta yaşayan Rumların da 'megalo idea' hastalığı var ve bu düşünceden vazgeçmiş değiller. Temennim; Türkiye ile Yunanistan'ın dostluğu Ege'deki sorunların ortadan kalkmasıyla devam eder.
Kıbrıs'ta iki ayrı halk ve devlet var. Umarım Papandreu bu gerçeği göz ardı etmeden bir arayış içerisine girer. Çünkü Kıbrıs Rumları Yunanistan'ı anavatan olarak görüyor ve Kıbrıs'ı Yunanistan'a bağlamak gibi geçmişten gelen bir idealleri var. İnşallah bunun mümkün olmadığını anlamışlardır. Ancak Kıbrıs'ı, gerçekleşmesinin mümkün olmadığını bile bile yalnız başına idare etme gibi bir düşünce içine girmişlerdir. İnşallah Papandreu bir yanlış yapmaz ve Kıbrıs konusunda Türklerin haklı olduğunu görüp buna göre bir politika sürdürür."

Vali Lekesiz de KKTC ile ticari ve sosyal ilişkilerin daha da geliştirilmesi konusunda uçak seferlerinin haftanın her gün yapılmasıyla ilgili çalışma yapıldığını söyledi. Daha sonra, Lekesiz ve Eroğlu ziyaret anısına birbirine çeşitli hediyeler verdi.

Eroğlu daha sonra, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ı ziyaret etti. Antakya'nın Türkiye'nin gözde yerlerinden biri olduğunu, hoşgörüyü yaşayan bu kentin tüm dünyaya örnek olması gerektiğini vurgulayan Eroğlu, tarihi ve kültürel özellikleriyle turizmin cazibe merkezi olacağına inandığını kaydetti. Savaş da Antakya'da Eroğlu'nu ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu, KKTC'nin kendileri için ayrı bir önemi olduğunu söyledi. Daha sonra Savaş ve Eroğlu, ziyaret anısına birbirlerine şilt verdi. Ziyaretin ardından Eroğlu, Arkeoloji Müzesi, Habib-i Neccar Camisi ile St Pierre Kilisesi'ni gezerek görevlilerden bilgi aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon