Klarnet ve Romanlığım benim şansım

Hüsnü Şenlendirici, Sakız Adası'ndan Yunan müzisyenlerle yaptığı albümde Ege'nin iki yakasından ezgilere nefesini veriyor.

Klarnet ve Romanlığım benim şansım
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.05.2010 - 08:37

Klarnet sanatçısı Hüsnü Şenlendirici ile Yunanlı Chios Üçlüsü (Trio Chios) Egenin İki Yanı albümünde ortak ezgileri çalıyorlar. Trio Chiosun buzuki tınılarıyla Şenlendiricinin klarnet nağmeleri İzmirin Kavaklarından Kadifeden Kesesişarkılarında buluşup iki kıyının hüzünlerini, neşelerini anlatıyor.

Trio Chios, Sakız Adasında yaşayan iki kardeş ve çocukluk arkadaşı üç müzisyenden oluşuyor. Şenlendirici, gitar, lavta ve vokalde Markellos Poupalos, kemanda Stamatis Poupalos ve buzukide Manolis Stathisden oluşan Trio Chiosu 5 ay önce İstanbula geldiklerinde Babylonda verdikleri konserde dinlemiş ve birlikte çalmak istemiş: Trio Chios tam Yunan, ada müziğini, virtüözite olarak değil ama gerçekten özünü çalan bir grup. Kısa zaman sonra bir araya geldik, 3-4 gün prova yaptık, 3-4 gün de kayıt yapıp albümü çıkardık. Albümü toplam 15 günde bitirdik. Albümün enteresan taraflarından biri de toplu kayıt yaptık, hep birlikte girdik çaldık.

Bizim şarkılarımız

Egenin İki Yanı albümünü, Trio Chios ve Şenlendiricinin yanı sıra Aytaç Doğan kanunu, Emrah Günaydın bas gitarı, Yaşar Akpençe darbukası ile renklendiriyor, şarkıları Merve Özbey seslendiriyor: Hem Türkçe hem Yunanca şarkılar olsun istedik. Hem Türkçe hem Yunanca olan şarkılar var, biz bizim’, Yunanlılar bizimdiyor. Tam olarak kimin olduğu belli olmayan anonim şarkılar da var, enstrüman parçalar da var. Repertuvara baktığınızda yarısından fazlasını Türkler biliyordur ve Yunanlılar da biliyordur. Ben de bazı Yunanca şarkıları bilmiyordum. Sonradan öğrendiğim Türkçesi olan Yunanca şarkılar çıktı. Kapaktaki gibi zeytin tadında.

Gel Gel Kayıkçı

Albüm Sadeddin Arelin Nihavent Peşreveseri ile başlayan albümde Markellos Poupalos, Yesari Asım Arsoyun unutulmaz Bekledim de Gelmedinşarkısını da, Derveniotis Theodorosun muhteşem Pare Ta Hnaria Mou adlı bestesini de, Gel Gel Kayıkçıadlı anonim şarkıyı da aynı içtenlik ve duygusallıkla okuyor. Şeftalisi Ala Benziyorşarkısında Yunanca sözleri Poupalos seslendirirken Merve Özbey Türkçe sözlerle karşılık veriyor. Ada Sahilleri”, “Bergama Zeybeği yine çok sevilen anonim şarkılarla devam ediyor: Yunanlılar ve Türkler, bu albümü aynı yakınlıkta dinleyecekler, aynı şeyleri hissedecekler. Selanikte sahilde dolaşıyormuş gibi bir havası var şarkıların. Buzuki, lavta sesi, kemancının yorumu. Ege kokusu var yani. Çok iddialı bir albüm değil ama bunlar benim arşivimi büyütüyor. Klarneti Yunanlılar en az Türkler kadar çok sever, hatta belki daha çok severler. Dünyanın farklı yerlerine gidip Afrikalılarla, İsveçlilerle, Hintlilerle çalıyorum. Onlarla enteresan ama zor olabiliyor. Benim müziğim değil, dizileri, gamları değişik ama Yunanlılarla o problemi hiç yaşamadım. Sevdiğim, dinlediğim, çaldığım müzik zaten. Türk müziği kadar rahattım.

Müziğim de hayatım da oturdu

Şenlendirici, albümdeki eserlerde klarnetiyle ön plana çıkmayı değil, müziğin akışına uymayı tercih ediyor ama İzmirin Kavaklarında ustalığını da hissettiriyor: Burada iddialı çalsan ne olur, kendini yırtsan ne olur? İşin hakkını vermek için asılmak değil de adam gibi oturaklı bir klarnetçi olarak çaldığımı düşünüyorum. Artık yaşım da ilerliyor ya. Belki beş sene önce olsa daha deli çalabilirdim. Ama şimdi daha oturmuş şeyler var, hayatımda da müziğimde de.

Berklee’de seminer vermenin gururu

 

Bergamada müzisyen bir babanın çocuğu olarak düğünlerde çalarak büyüyen Hüsnü Şenlendirici, geçen aylarda dünyadaki sayısız müzisyenin eğitim görme hayalini yaşadığı ABDnin Boston kentindeki ünlü Berklee Müzik Okulunda seminer vermekten büyük bir mutluluk duymuş: Düğünlerde çaldım, hâlâ da çalıyorum. Yılda iki-üç kez Amerikaya giderek genellikle Newyorkta çalarım. İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarından 4. sınıfta İngilizce yüzünden atıldım. Bitiremedim, bitirsem ne güzel olurdu. Ama bunun üzerine Berkleeye gidip ders vermek çok keyifliydi. 30-35 kişilik bir orkestra vardı. Laço Tayfadan Hüsnü Klarnetten benim şarkılarıma çalışmışlardı. Hintli, Pakistanlı, Venezüellalı.. dünyanın dört bir yanından gelip hepsi farklı enstrüman çalan müzisyenlerle çaldık, sol klarneti anlattım.

Lazkiye’de konser

Değişik müzisyenlerle farklı projeler yürüten Şenlendirici, gitarda Serhan Yastıman, basta Emrah Günaydın, davulda Erhan Seçkinden oluşan Hüsn-ü Quartetile beş yıldır birlikte konserlere çıkıyor: Konuk sanatçılarımız da oluyor. Suriyede Lazkiyede caz festivalinde yaklaşık 2 bin 500 kişiye çaldık, yıkıldı orası. Allahın nefesi diye pankart açtılar. 10 sene önce de Hindistana dünyanın yaşayan efsanesi, dünya mirası denilen Zakir Hüseyinin kendisi gibi efsane olan babası Alar Akka için düzenlediği anma gecesine katıldım. Bombayda 3 bin 500 kişilik salonda çaldık.

Roman açılımı

Bugünlerde Roman müzisyenlerle röportajlarda olduğu gibi konu Roman açılımına gelince Şenlendirici, Türkiyede yaşayan bütün farklı kökenlerdeki insanlar gibi işsizlik en büyük sorun bencediyor ve Roman çocuklarının müzik eğitiminden söz ediyor:Birçok bakış açısı var, herkes benim gibi düşünmüyor. Ben bütün Romanlar adına konuşmuyorum, kendi adıma konuşuyorum. Kimi hor görülüyoruz, bizi kabul etmiyorlardiyor. Önce biz kendimizi kabulleneceğiz. Adam belli bir noktaya gelmiş, ünlü bir müzisyen olmuş, işadamı olmuş, Roman olup olmadığını bilmiyorsun. Romanları hâlâ Gırgıriyedeki gibi zannediyorlar. Hiçbir filmde bizim kültürümüzü doğru şekilde yansıttıklarını görmedim. Hep kendi içlerinde topluluk halinde yaşıyorlar. Ama iç içe yaşamak güzel oluyor. Ben de Begamada Roman mahallesinde büyüdüm. İlkokulu bitirene kadar Bergamadaydım ama etkisini hep taşıdım. Bir komşum bakıyorum trompet üflüyor, bir bakıyorum öbür komşudan keman sesi geliyor. O yüzden şanslıyım yani. Bu bana verilmiş bir şans klarnetim ve Romanlığım.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler