Kök hücre Sapanca'da masaya yatırılacak
Dünyada ve Türkiye'de kök hücre ile ilgili gelişmeler 28 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında Sapanca'da masaya yatırılacak
Kocaeli Üniversitesi Kök Hücre ve Gen Tedavileri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erdal Karaöz, bilim dünyasının gelecekte kök hücreleri kullanarak çok sayıda hastalığı tedavi etmek için araştırmalar yaptığını, bu konudaki çalışmaların sürdüğünü belirtti. Karaöz “Kök hücrelerle bilim dünyası parkinson, kısırlık, diyabet, kanser, kalp gibi çok sayıda hastalıkta kök hücreleri kullanarak tedavi etmek için çalışmalarını yürütüyor” dedi.
28 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü’nce, çok sayıda hasta ve uzmanlık derneklerinin katılımıyla Sapanca’da “1. Kök Hücre Araştırmaları Kongresi” düzenlenecek kongre ile ilgili dün Ritz Carlton Otel’de basın toplantısı düzenlendi. Uluslararası alandanda çok sayıda uzmanın katılacağı kongre ile ilgili konuşan Prof. Erdal Karaöz, merkezlerinde kök hücre ile ilgili çok sayıda Ar-Ge çalışmasının yapıldığını anımsatarak “Kök hücre embriyonik ve yetişkin kök hücre olmak üzere ikiye ayrılıyor. Ülkemizde 2005 yılından bu yana embriyonik kök hücre ile ilgili araştırma yapmak Sağlık Bakanlığı’nca yasaklandı. Yetişkin kök hücre üzerinde araştırmalar sürüyor” dedi. Kök hücrelerin çoğalmalarının hızlı olduğunu, bu nedenle bilim dünyasının gelecekte bu hücreleri kullanarak çok sayıda hastalığı tedavi etmek için çalışmalar yaptığını anımsatan Karaöz, “Vücudumuzda bulunan diğer hücreler kök hücreler gibi hızlı çoğalmıyorlar. Kök hücreler ayrıca farklı hücrelere giderek farklılaşabiliyorlar. Bilim insanları işlevini yitiren organları yine kök hücrelerle tamir etmek için çalışmalar yapıyor” diye konuştu.
Omurilik zedelenmesi konusunda fareler üzerinde üniversitelerinde çalışma yaptıklarını, omurilik zedelenmesi olan fareye kök hücre naklettiklerini, 4 haftanın ardından kök hücrenin yerine yerleştiğini ve yaşadığının görüldüğünü anımsatan Karaöz, özetle şunları söyledi: “Ancak bunun hayvanın genetik yapısı üzerinde nelere yol açtığını henüz görmedik. Bu konudaki çalışma da devam ediyor. Yine kısırlaştırdığımız bir farenin sağ testisine kök hücre naklettik ve bir canlı dünyaya geldi. Bu kısırlığa çare olarak anlaşılmamalı, araştırmalar bu konuda da devam ediyor. Kök hücrenin bağışıklık sistemini baskılamada da kullanılması planlanıyor.”
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbı Biyokimya Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr.
Yavuz Taga ise kök hücrelerin kanserle mücadelede de kullanılmasi için çalışmalar yapıldığını anımsatarak “Kök hücre bir organa yerleştirildiği zaman kanser olan bir bölgeye o hücreler gidiyor. Bu doğrultuda kanserle savaşta da birtakım ajanlarla hastalığın tedavisinde büyük katkı sağlayacağı, tümörlü hücreyi öldüreceği düşünülüyor” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Ankaralı Turgut hayatını kaybetti!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği