Kokuların sırrı
Amerika'da gerçekleştirilen bir araştırmayla, beynin benzer koku bilgilerini aynı kategoride bir araya getirdiği ortaya çıktı. Mesela iki gül tam olarak aynı kokmasa da beynimiz benzer koku bilgilerini tek bir kategoride topluyor.
Burundaki koku bilgileri ilk önce burun soğanı (Bulbus olfactorius) olarak bilinen bölgeye daha sonra ise bu bilgilerin işlenmesinden sorumlu koku korteksine (beynin dış kısmındaki koku bölgesi) gider. Bilim insanları şimdi bu iki beyin bölgesindeki işlem süreçlerini daha yakından inceleyerek, farelere on farklı koku bileşimi koklatmışlar. Bazen bazı bileşimler çıkarılıyor bazen de onların yerine başkaları konuyordu.
Araştırmacılar, koklama deneyi sırasında burun soğanı ve koku korteksindeki hücrelerini inceleyerek, burun soğanındaki sinir hücrelerinin, koku karışımını bir bütün olarak değil ayrı ayrı kokular olarak algıladığını görmüşler. Bu şekilde karışımdaki farklılıklar tüm bileşimlere göre sınıflandırılmakta. Bu bölgede belirlenen koku motifi daha sonra koku korteksine ulaşmakta ve kayıtlı motiflerle karşılaştırılmakta. Benzer bilgi motifleri kayıttaki örneklere göre tamamlanmakta.
Bu işlemler sırasında koku korteksi, kayıtta bulunmayan bir koku bileşimini, bir bileşimin başka bir koku bileşimiyle tamamlanmasına kıyasla daha kolay kabul ediyor. Bu şekilde koku bileşimlerinin benzer kombinasyonları, belli başlı kokuyla ilişkili tek bir bilgi motifinde toplanmakta. Oklahama Üniversitesi’nden Dylan Barnes ve arkadaşlarının konuyla ilgili araştırma yazısı Nature Neuroscience dergisinde yayımlandı.
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Ölü ve yaralılar var!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!