Komisyondan 'türban' vurgusu

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, "Toplumsal Cinsiyet Açısından Anayasa" konulu alt komisyonun raporunu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e sundu.

Komisyondan 'türban' vurgusu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.05.2012 - 16:53

AKP Kocaeli Milletvekili Azize Sibel Gönül’ün başkanlığında toplanan komisyon, “Toplumsal Cinsiyet Açısından Anayasa” konulu alt komisyon raporunun sonuç bölümüne, verilen önergeler doğrultusunda somut öneriler ekledi. Önerilerde, anayasa yazımında kadınlar ve erkeklere eşit yaklaşan tarafsız bir dilin tercih edilmesi, bireylere ve gruplara gönderme yaparken “kadınlar ve erkekler” ifadesinin kullanılmasının, cinsiyet eşitliğine dair zihinsel kalıpların dönüştürülmesine katkı sağlayacağı belirtildi.

Raporda, şu önerilere yer verildi:

- Anayasanın başlangıç bölümünde, devletin temel amaç ve görevlerine ilişkin maddesinde, eşitlikle ilgili maddesinde kadın ve erkeğin eşit bir şekilde yansıtılması, kadın-erkek fırsat eşitliği ya da cinsiyet eşitliği ifadelerinin kullanılması yararlı olacaktır.

- Kadınların ve erkeklerin siyasi, sosyal, ekonomik, medeni ve kültürel alanlarda, fırsat eşitliği hakkı dahil olmak üzere eşit muamele hakkına sahip olduğunun vurgulanması, cinsiyet eşitliğinin sadece kadın hakları bakımından değil temelde insan hakları bakımından ele alınması yararlı olacaktır.

- Ayrımcılık maddesinde dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep, kültür, etnik köken ve benzeri sebeplerin yanı sıra kadınlarla ilgili, toplumsal cinsiyet, hamilelik, medeni durum ve kıyafete dayalı olarak dolaylı ve doğrudan ayrımcılık yapılamayacağı belirtilmelidir.

- Siyasi partilerin seçimle gelinen mevkilere erişimde kadın erkek fırsat eşitliğini sağlayacak şekilde faaliyet göstermesi yolunda hükümlerin yer alması ve pozitif ayrımcılığın devam ettirilmesi yararlı olacaktır.

Raporun sonucunda da kadınların siyasete katılımında dini simge taşımasının, kadının seçilme hakkı üzerinde, önemli bir engel oluşturmaya devam ettiği ileri sürüldü. Raporda, türban kullanan kadının seçilme hakkı önünde anayasa ve kanunlardan kaynaklanmayan çeşitli engellerin bulunduğu ileri sürülerek, “Milletvekili seçilme yeterliliğini düzenleyen maddede, seçilme hakkının kadın ve erkeğe eşit olarak tanındığı; kadının dini simge taşımasının bu hakkın kullanımını engellemeyeceğinin açıkça vurgulanması gerektiği komisyona teklif edilmiştir” denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler