Kömür tozuyla mücadele

Bursa'nın Gemlik ilçesine bağlı İslamköy Mahallesi sakinleri kömür eleme fabrikaları yüzünden büyük sıkıntı yaşıyor.

Yayınlanma: 17.11.2013 - 11:21
Abone Ol google-news

Mahallede bütün evler kömür tozundan etkilenirken, günde 3 kere çamaşır yıkamak ve evlerini temizlemek zorunda kalan kadınlar isyan ediyor. İthal kömürleri eleyen fabrikalardan yayılan duman ve kömür tozu bin nüfuslu İslamköy'de hayatı adeta felç etti. Mahallenin yanı başında ithal kömürü işleyip satışa hazır hale getiren firmalar köylüyü sıkıntıya düşürdü. Bin 50 nüfusu olan mahallede psikolojileri bozulan kadınlar, ciğerlerini rahatsızlanan çocuklar, huzuru bozulan aileler perişan. Gerekli mercilere başvurmalarına rağmen bir çözüm bulamayan mahalle sakinleri, bu konuda kendilerine yardım elinin uzatılmasını bekliyor. İthal kömür eleyen fabrikalar yüzünden mağdur olduklarını anlatan İslamköylüler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, Sağlık Bakanlığına Büyükşehir Belediyesine ve Gemlik belediyesine defalarca başvurduklarını belirterek, kendilerine bu konuda bir olumlu adımın atılmadığını kaydetti.

 KADINLAR HER GÜN 3 KERE ÇAMAŞIRLARINI YIKAMAK ZORUNDA

Kömür tozu yüzünden çocuklarını sürekli doktora götürmek zorunda olduklarını anlatan Gülizar Çokacer, "Çalmadığımız doktor kapısı kalmadı. Ev hanımlarının psikolojileri bozulmuş. Yapacak bir şey yok diyorlar. Ufacık Yediğimiz içtiğimiz hep kömür. Zaten her gün 3 kere çamaşır yıkıyoruz. Çamaşırı balkona zor asıyorum. Biz bundan bıktık. Sesimizi duyuramıyoruz.. Çok rüzgarlı olduğu için duramıyoruz. Çok rüzgarlı olduğu zaman duramıyoruz. Balkonları sildik mi her yer simsiyah. Her gün silsek de yine siyaha boyanıyor giysilerimiz" dedi.

"MAHALLELİNİN PSİKOLOJİSİ BOZULDU"

 Mahalle sakinlerinden olan Hüseyin Aksu, kömürlerin mahalle içinde elenmesini istemediklerini anlatarak, "Çocuklarımızın akciğerleri tahrip oldu. Kadınların psikoloji bozuldu. Büyüklerimize sesleniyoruz. Bizleri yollara dökmeden bu işimizi halletsinler. Bin 50 nüfus burada zehirleniyor, 5 insan para kazanıyor" ifadelerini kullandı.

MAHALLEDE TOZ ALARMI

 Kömür tozu yüzünden mahalledeki evlerin bütün camları ve mermeri siyaha boyandı. Mahalledeki caminin penceresini her gün sürekli silerek temiz tuttuklarını anlatan Abdürrahim Altunkaynak, pencerelerin mermerlerinde 1 santim kömür tozu olduğunu söyledi. Altunkaynak, "Bu kömür bizi yıldırdı. Kimse bizi anlamıyor. Kime müracaat ettiysek hiç bir şeye bakmadılar. Bizi her gün toz rahatsız ediyor. Cam açamıyoruz. Kapıda ayakkabılarımızı çıkaramıyoruz. Teras yaptım, onun tadını bile çıkaramıyoruz" diye konuştu.

 Balkonlarının, evlerinin içinin toz içinde olduğunu kaydeden Cemil Aydoğdu, "Tozdan herkes hastalandı. Mutfaklara kadar toz doldu. Yemeklerimizi de etkiliyor. Yetkililerden yardım bekliyoruz" dedi.

 DERDİNİ ŞİİRLERE DÖKTÜ

Yıllardır çektikleri çileyi mısralara döken Abbas Polat isimli mahalle sakini ise, 'Nefes alamıyoruz, kömür tozundan' isimli bir şiir de yazdı. Polat, "Hava kömür tozu olduğu için konuşmayı fazla sevmiyorum. Bu yüzden bunu şiirlere döküyorum" dedi.

 

 



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon