''Konfiçyus Barış Ödülü'' Putin'e

Çin'in, Nobel Barış Ödülü'nün alternatifi olarak gündeme getirdiği Konfiçyus Barış Ödülü, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'e verildi.

Yayınlanma: 09.12.2011 - 18:18
Abone Ol google-news

2000-2008 arasında Devlet Başkanı olarak görev yaptığı sürede ''Rusya'nın siyasi itibarını arttırdığı, Çeçenistan'da hükümet karşıtlarını hezimete uğrattığı'' ve ''Libya'daki NATO saldırılarına muhalif olduğu'' için Putin'in bu yıl ödüle layık görüldüğü belirtildi.

Çin Uluslararası Barış Araştırma Merkezi yetkilisi Qiao Damo, Pekin Dil ve Kültür Üniversitesi'nden iki Rus değişim öğrencisinin ödülü Putin'in adına aldığını söyledi.

2010 Nobel Barış Ödülü'nün Çinli muhalif yazar Liu Şiaobo'ya verilmesi ardından Konfiçyus Barış Ödülü, Nobel Barış Ödülü'ne karşı atak olarak geçen yıl verilmeye başlanmıştı.

Çin'deki tek parti yönetimini eleştiren bir bildirinin yazarlarından olan ve hükümeti devirmeye teşebbüs suçundan 11 yıl hapse mahkum edilen Liu Şiaobo, ''Çin'de insan hakları yararına şiddetten uzak, daimi çabalarından'' dolayı 2010 Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.

Çin'de iktidardaki Komünist Parti, ödülün muhalif yazara verilmesine şiddetle tepki göstermiş; Liu, Norveç'in başkenti Oslo'da düzenlenen ve katılamadığı ödül töreninde dev boyuttaki portresi ve boş bir sandalyeyle temsil edilmişti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler