Köprülüler 100 bin kitap topladı
ODTÜ’lü gönüllü öğrencilerin kurduğu ODTÜ Köprü Grubu; topladıkları yardımlarla Türkiye’nin farklı illerindeki ilk ve ortaokullara kütüphaneler kuruyor, öğrencilere bilimsel deney yapacak malzemeleri temin ediyor. Köprülüler, bunların yanı sıra Anadolu’nun küçük yerlerindeki çocukların giysi ihtiyaçlarını karşılayarak üniversiteliler ile ilkokul öğrencileri arasında bir “köprü” görevi görüyor. Grubun Genel Koordinatörü Gülçin Dikbaş, bugüne dek 100 binden fazla kitap ile çok sayıda kütüphane kurduklarını belirtiyor.
ODTÜ Köprü Grubu Genel Koordinatörü, fen bilgisi öğretmenliği 3. sınıf öğrencisi olan Gülçin Dikbaş, gönüllü öğrenciler ve İstanbul ODTÜ Mezunları Derneği bursiyerleri tarafından 2000 yılında kurulan öğrenci topluluğu ODTÜ Köprü Grubu’nun, ilk ve ortaokul öğrencileri için kütüphaneden çevreye, giysi ve kırtasiyeden kodlama eğitimine kadar birçok farklı alanda yaptığı projeleri Cumhuriyet Anadolu’ya anlattı.
‘TÜM İHTİYAÇLARI KARŞILAMAYA ÇALIŞIYORUZ’
Dikbaş, “kütüphane projesi” kapsamında, okullara ziyaretlerde bulunduklarını ve ziyaretler sonrasında eksikleri tespit ettiklerini, daha sonra ise kütüphane için harekete geçtiklerini belirtti. Yaklaşık 160 gönüllü öğrenci ile çalıştıklarını kaydeden Dikbaş, 2019’a dek 23 okula kütüphane kurduklarını dile getirdi. Hatay ve Şanlıurfa’da da 2 kütüphane kurmak için çalışmalara başladıklarını anlatan Dikbaş, “Okullardaki diğer eksikleri de tespit edip gideriyoruz. Şu ana kadar 100 binden fazla kitap ile çok sayıda kütüphane kurduk. Kitap yardımının yanı sıra, fizik ve kimya deney malzemeleri de götürerek öğrencilerin kırtasiye eksiklerini gidermeye çalışıyoruz. Bu yıl bir okulun boyasını yapacağız. Öğrencilere giysi yardımında da bulunuyoruz. Bütüncül bir çerçeveden bakarsak, bir öğrencinin tüm ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Her sene yaklaşık 200 bot ve 200 mont yardımı yapmaya çalışıyoruz. Geçen sene bunu Mamak’ta bir okula yaptık” dedi.
‘KADIN ÇOĞUNLUKLU GİDİYORUZ’
Yardıma gittikleri okullarda öğrencilerle vakit geçirdiklerini belirten Dikbaş, “Öğrenciler için güzel bir anı bırakmaya çalışıyoruz. Kız çocuklarını okutmama eğiliminde olan yerlere özellikle kadın çoğunluklu giderek farkındalık oluşturmaya, ODTÜ’nün eğitim kültürünü taşımaya çalışıyoruz” dedi. Çocukların aileleri ile de iletişim kurduklarını kaydeden Dikbaş, ailelere kendi bölümlerini anlattıklarını ve aileleri çocuklarının okuması için teşvik ettiklerini söyledi. Okullara, makyaj, toka, takı gibi özendirici objeler olmadan, sade bir şekilde gittiklerini anlatan Dikbaş, “Örneğin, bir okula gittiğimizde kol saatimi çıkarmayı unutmuştum. Bir öğrenci yaklaştı ve ‘Bu ne diye’ sordu. Saat olduğunu söyledim. ‘Nasıl bir saat, saat duvarda olur’ dedi. Kol saatini bilmeyen çocukların olduğunu öğrenmek ve saati kolumda unutmak beni üzmüştü” dedi.
‘AKTİF ÇEVRE’ İLE BİLİNÇLENDİRİYORLAR
Öte yandan; çevre bilinci oluşturmak, plastik kullanımını azaltmak, su israfını düşürmek gibi hedeflerle Aktif Çevre projesini de başlattıklarını kaydeden Dikbaş, çocuklar ile atölyeler düzenlediklerini ve farkındalık yaratarak, çevre bilincini artırmayı amaçladıklarını belirtti. Dikbaş, Ankara’da ODTÜ, Hacettepe ve Ankara Üniversitesi’ndeki öğrenci toplulukları ve Çankaya Belediyesi’nin desteği ile orman oluşturduklarını ifade etti. ANKARA
En Çok Okunan Haberler
- Narin cinayetinde 'delil' niteliğinde yeni ayrıntı
- 'Hükümete laf söyleyemeyecek miyiz?'
- Yasak kardeşim yasak!
- Belediye başkanı, kafası kesilmiş halde ölü bulundu!
- Erden Timur'dan Galatasaray açıklaması!
- Sezonun 3. final haberi: NOW TV o dizinin fişini çekti
- 'Surlara yürürken kızımın kafasını gördüm...'
- 'Ayşenur burada, sakın eve gelme'
- Türkiye’nin en büyük santrali durdu!
- 'Meclis'teki her konuşmanızı ben devrettim size'