Kore hazinesi Topkapı Sarayı'nda

‘İhtişam ve Zarafet: Kore’nin Sanatı’ adlı sergi 29 Eylül’e kadar Has Ahırlar Salonu’nda izlenebilecek.

Kore hazinesi Topkapı Sarayı'nda
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.06.2013 - 08:19

Topkapı Sarayı, bu aralar Kore’nin milli hazinelerine ev sahipliği yapıyor. Geçen yıl Kore Ulusal Müzesi ve Busan Müzesi’nde Kore ile ülkemiz arasındaki diplomatik ilişkilerin 55. yıldönümü nedeniyle açılan “Türkiye’nin Medeniyetleri” adlı serginin karşılığı olarak yarın açılacak olan “İhtişam ve Zarafet: Kore’nin Sanatı” 29 Eylül’e kadar Has Ahırlar Salonu’nda sergilenecek. Kore’nin farklı dönemlerini ve farklı yönlerini yansıtan ve kraliyeti temsil eden yapıtların yer aldığı sergiyi Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği Müsteşarı Cho Dong Woo ile konuştuk.

- “Türkiye’nin Medeniyetleri” adlı serginin karşılığı olarak düzenlenen bu sergi Kore’nin tarihi ve eserlerinin daha yakından tanınması için iyi bir fırsat, bu fikir nasıl oluştu?

Geçen yıl Kore’de düzenlenen Türkiye’nin Medeniyetleri sergisinin planlama aşamasında Türkiye’de de Kore kültürünü tanıtacak böyle bir sergi planının temelleri atılmıştı. Çok eski tarihi ve kültürel bağlarla birbirine bağlı olan iki ülkenin kültürel alandaki işbirliği ilişkilerini artırabilmek için bence de çok büyük bir fırsat oldu bu sergi. Serginin küratörlerinin de eskiden Orta Asya’da aynı coğrafyada yaşayan Kore ve Türk halkının kültürel etkinliklerle tekrar bir araya gelmesini hedefleyerek yola çıktıklarını düşünüyorum. Bu sergiye şimdiden çok büyük bir ilgi var. Serginin amacına ulaşacağından eminim.

- Türkiye’de sergilenecek eserler nasıl belirlendi, neye göre seçildi?

“İhtişam ve Zarafet: Kore Sanatı” adlı sergi için Kore’den Türkiye’ye toplam 153 parça eser getirildi. Bu sergi için, eski taş çağından başlayarak Cumhuriyetten önceki son imparatorluk olan Joseon Dönemi’ne kadar geçen dönemlere ait Kore kültürünün farklı yönlerini bir arada gösterebilecek eserler seçildi. Bu eserlerden, Şilla Dönemi’ne ait Geumnyeongchong kraliyet mezarından çıkarılan kraliçenin kullandığı altın taç ve kemer, takılar ile Eski Kore’nin ilk dini olan Budizmle ilgili Buda heykelcikleri, kral ve kraliçenin özel tören kıyafetleri, kraliçelerin odasını ayırmak için kullanılan paravan, hayvan ve çiçek figürleri ile süslenmiş çömlekler ilgi odağı olacaktır diye düşünüyorum. Gördüğünüz gibi yapıtlar seçilirken mümkün olduğunca serginin adına uygun şekilde Kore’nin gücü, ihtişamı ve güzelliği temsil eden eserleri seçilmiştir. Topkapı Sarayı’nda sergileneceği için, bu sergide çok sayıda kraliyeti temsil eden eserin bulunması çok anlamlı diye düşünüyorum.

- Eserler getirilirken zarar görmemesi için nasıl bir yöntem uygulandı?

Bu sergide milli hazine değerinde eserler var. Bu eserlerin yurtdışına çıkabilmesi için Bakanlar Kurulu’ndan izin alındı. Bu eserleri Türkiye’de özenle sergileyip sağ salim yurduna geri götürmek bu sergiyi düzenleyen Kore Ulusal Müzesi’nin görevi. Onlar da bu konuda büyük bir titizlikle çalıştılar. Bu konuda T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da katkısı çok büyük. İki ülkenin Kültür ve Turizm Bakanlıkları eserlerin güvenli bir şekilde yerlerine ulaşması için işbirliği içinde çok detaylı bir çalışma kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler