Kore Yarımadası’nda diyalog rüzgârı

Pyongyang’ın Seul’ün üst düzey görüşme teklifini kabul ettiği açıklandı.

Yayınlanma: 05.01.2018 - 22:57
Abone Ol google-news

Kuzey Kore ile Güney Kore arasında ılımlı rüzgârlar devam ederken Seul hükümeti, Pyongyang’a ilettikleri Kış Olimpiyatları’na katılımla ilgili üst düzey görüşme teklifinin kabul edildiğini açıkladı. 9 Ocak’ta Kuzey ve Güney Kore arasındaki askerden arındırılmış sınır köyü Panmunyon’da gerçekleştirilmesi planlanan görüşmenin, Kuzey Koreli atletlerin Güney Kore’nin Pyeongchang kentinde gelecek ay düzenlenecek olan Kış Olimpiyatları’na katılımı için bir çözüm bulunmasına odaklanacağı belirtildi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong un, yeni yıl konuşmasında oyunlara katılımla ilgili görüşmeye açık olduklarının sinyalini vermiş, “Kış Olimpiyatları’na katılımın iki Kore arasındaki birliği sergilemek için iyi bir fırsat” olduğunu söylemişti. Bu açıklama Güney’de olumlu karşılanmış ve Seul, Pyongyang’a üst düzey görüşme teklifinde bulunmuştu. Kuzey Kore, Kış Olimpiyatları’na olası katılımıyla ilgili görüşmeleri kolaylaştırmak için Güney Kore ile arasındaki acil telefon hattını yeniden açmıştı. İki ülke arasında aralık 2015’ten bu yana üst düzey görüşme gerçekleştirilmiyor.

Rusya ve Çin memnun

Rusya’dan ve Çin’den, Kuzey Kore’nin Güney Kore’yle masaya oturmaya hazır olmasından memnun olduğu açıklamaları geldi. Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump ile Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in arasındaki telefon görüşmesinde, Güney Kore’de düzenlenecek 2018 PyeongChang Kış Olimpiyatları süresince iki ülkenin ortak düzenlediği askeri tatbikatların geçici süreyle durdurulmasına karar verildiği bildirildi. Beyaz Saray’dan görüşmeyle ilgili yapılan yazılı açıklamada iki liderin Güney Kore’de düzenlenecek kış olimpiyatları boyunca olimpiyatların güvenliğine odaklanabilmek amacıyla ortak askeri tatbikatlara ara verme konusunda mutabık kaldıkları belirtildi. Pentagon’dan “Başkan’ın bu konuda almış olduğu kararı destekliyoruz” açıklaması yapıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler