'Koridor' formülü

PKK’nin sınır dışına çekilmesine ilişkin planlamalar hız kazandı...

'Koridor' formülü
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.03.2013 - 08:30

İmralı süreci çerçevesinde dikkatler 21 Mart’ta, Abdullah Öcalan’ın yapacağı çağrıya çevrilmişken terör örgütü militanlarının Türkiye’den çekilmesine ilişkin planlamalar da hız kazandı. Bu bağlamda, militanların Türkiye dışına çıkması için “koridor” oluşturulması da gündeme geldi.

Başbakanlık, MİT, Genelkurmay ve Dışişleri Bakanlığı’nın incelemeye aldığı raporlarda “Çok sayıda türde olumsuzluk barındıran sınırda, olumsuz-riskli siyasi ortamda PKK’nin sınır dışına çıkış sürecinin kontrollü kılınması, uzun-derin sınır hattında aksaklıkların sınırlanması, koridoru zorunlu kılmaktadır” değerlendirmesi yapılırken MİT-Öcalan sürecinin başarılı olması ve Kandil’in mutabakatı halinde PKK’lilerin silahlı/silahsız olarak süreye yayılı biçimde sınır dışına çıkmaları gerçekleşecek. Sınır dışına çekilme başlamadan, sürecin denetimi ve planlamaların uygulanabilirliği açısından militanların sayılarının ve kimlik bilgilerinin Türk güvenlik birimleri ile paylaşılması gerekiyor.

Uzun süreye yayılmış çıkış

Terör örgütünün, yoğunlaştırılmış-topluca çıkışı olanaksız görülürken askeri açıdan ise çıkışın süreye yayılı olmasının yol açtığı kontrol-denetim riskleri öne çıkıyor. Bu bağlamda, terör örgütü açısından makul görece uzun bir süreye yayılmış, askeri açıdan ise makul bir süreye dayalı planlamalar değerlendirme kapsamında bulunuyor.
Terör örgütünün Türkiye dışına silahlı çıkışına izin verilip verilmeyeceği konusunun
“son dakikada yapılacak siyasi pazarlığa” bağlanması yüksek bir olasılık olarak değerlendirilirken, terör örgütünün silahlı çıkışta ısrar etmesinin ileri dönük “güven” sıkıntısını da beraberinde getireceği belirtiliyor. Bu noktada, Milli Güvenlik Kurulu’nun nisan ayına kadar terör örgütünün nasıl çekileceğine ilişkin bir karara varması ve bu konuda hükümeti, ilgili kurum ve kuruluşları planlama ve uygulama açısından yetkilendirmesi gerekiyor. Bu tarihe kadar hukuksal olmasa da siyasi-idari kararların alınması beklenirken “koridor, koridor etrafı ve önceden saptanmış varış bölgelerinin askerce vurulmaması, bunun garanti altına alınması” yönündeki planlamaların da tamamlanması söz konusu olacak.
Yapılan çalışmalarda PKK’lilerin, sınır dışına çıkışlarında tek istikametin Kuzey Irak olması, Suriye-İran’a çıkışın ise ihtimal dışı olduğu değerlendirilirken en makul koridor olarak
“Şırnak-Uludere-Gülyazı-Ortasu” gösteriliyor. PKK bakımından çok sayıda koridor, asker bakımından sınırlı sayıda koridor oluşturulması yönünde görüşlerin ortaya çıkması beklenirken sınırlı sayıda koridorun konsantrasyon-toplanma riskleri bulunuyor.
İşletilen koridorlarda bir arada en çok 5 PKK’linin, 5 kilometre aralıklarla günde altı geçiş yapabileceği öngörülüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon