Korsan fırın patladı
Ekmek üretimi için ilçe tarım müdürlüklerinden işletme kayıt belgesi, ilçe belediyelerinden de ruhsat alınması gerek. Ancak ‘unlu mamul’ adı altında mevzuata aykırı halde ekmek üretiliyor.
Ekmek fiyatlarına yeni bir zam beklenirken, ülke genelindeki bazı illerde yüzde 40’ı aşkın fırının ruhsatsız ekmek ürettiği ortaya çıktı.
İstanbul’daki toplam 3 bin fırının 300’ü, Bursa’da toplam 750 fırının 70’i, Antalya’da ise toplam 260 fırının 111’i ekmek üretimi için gerekli işletme kayıt belgesi ve ruhsata sahip olmadan üretim yapıyor. Bu durum hem esnaf arasında haksız rekabete yol açarak ekmek fiyatlarının artmasını tetikliyor hem kalitesiz ürün ve personelle yapılan üretim sebebiyle halk sağlığıyla oynanıyor.
GÖZ YUMULUYOR
2005 ve 2007’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, 2014’te ise yeni maddelerin eklendiği İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik, ekmek üretilecek mekânlara sınırlama getirdi. Buna göre, herhangi bir dükkânda unlu mamul satışı yapılabilir ancak ekmek üretiminin yapılabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı ilçe tarım müdürlüklerinden işletme kayıt belgesi, ilçe belediyelerinden de ruhsat alınması gerekiyor. Bu ruhsatın alınabilmesi için de 400 metrekare alana sahip olmak, işletmenin üzerinde herhangi bir oturum olmaması ve dört tarafının açık olması gibi şartlar aranıyor. Ancak unlu mamul açan, ruhsatı olmadığı halde ekmek üretimine de soyunuyor.
Cumhuriyet’in ulaştığı bilgilere göre, yalnızca İstanbul’da son 2 senede 120 korsan fırın açıldı. Belediyelere yapılan şikâyetlerin cevapsız kaldığından yakınan sektör temsilcileri, “Oy kaygısı gibi sebeplerle bu fırınlara göz yumuluyor. Fakat her korsan fırın, yurttaşın ekmeği daha pahalı yemesine yol açıyor” dedi.
İSTANBUL’DA YAYGIN
Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar, İstanbul’da en fazla korsan ekmek üretiminin yapıldığı ilçeleri Arnavutköy, Sultangazi, Gaziosmanpaşa, Sultanbeyli, Çekmeköy, Ataşehir, Bayrampaşa olarak sıraladı. Antalya Fırıncılar Odası Başkanı Mustafa İnce ise, “Antalya Kepez’de 56, Muratpaşa’da 32, Döşemealtı ve Aksu’da 9, Konyaaltı’nda ise 5 korsan fırın var” dedi.
SULTANGAZİ’DE AKP’Lİ KIYAĞI
Korsan fırınlara ilişkin son çarpıcı örnek, İstanbul Sultangazi’de yaşandı.
AKP’li Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun, AKP Bahçelievler İlçe Yönetim Kurulu üyesi Şerafettin Kodak’ın ekmek üretimi mevzuatına aykırı olan bir dükkânı fırın olarak açmasına izin verdi. Sultangazi İsmetpaşa Mahallesi Ordu Caddesi’nde bulunan bu dükkân, fırın yapılmak üzere birçok müteşebbis tarafından kiralanmak istenmiş; belediye yetkilileri ise, “Bu dükkân ekmek ve ekmek çeşitleri üretimi yapmak için mevzuat bakımından uygun değil” cevabını vermişti. Bölgedeki esnaf odası ve sektör sivil toplum kuruluşları, Sultangazi Belediye Başkanlığı’na şikâyette bulunarak burada bir fırın açılmasının durdurulmasını talep etti. Ancak izni isteyen AKP’li olunca onay verildi ve korsan fırın açılmasına göz yumuldu. Fırının açılışına da Sultangazi Belediye Başkanı başta olmak üzere birçok AKP’li ilçe başkanı katıldı.
Durumdan şikâyetçi olan sektör temsilcileri, “Ahbap çavuş ilişkisiyle halk sağlığı tehlikeye atıldı” diyor.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Ankaralı Turgut hayatını kaybetti!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği