‘Koşun yoklama var!’
‘Koşun yoklama var!’
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu geçen hafta grup konuşmasında, “hukukun üstünlüğü”ne vurgu yaparken hükümete de “hukuk devleti”nin ne olduğunu öğrenmek istiyorlarsa İpsala Kaymakamlığı’nın internet sitesine girmesini önerdi. “Camdan” konuşmayı sevmediği için de Kılıçaroğlu, kendisinin siteden aldığı “hukuk devleti” tanımını not aldığı kâğıttan okudu. Ancak Kılıçdaroğlu’nun not kâğıtlarında, ilginç bir ayrıntı dikkat çekti. Zira kâğıtların arkasında farklı yazılar ya da fotoğraflar yer yer alıyordu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’e bu ayrıntıyı sorduğumuzda, Kılıçdaroğlu’nun ilginç bir özelliğini daha öğrenmiş olduk:
“Kemal Bey, tasarrufa çok önem verir. O yüzden, not kâğıdı olarak kullanılmış kâğıtları tercih eder. O nedenle kürsüden notlarını okudukları da kullanılmış kâğıtlardır. Çalışma ofisinde de her zaman kullanılmış kâğıt kullanmaya özen gösterir.”
Umarız, Kılıçdaroğlu’nun bu duyarlılığı lüks, gösteriş, şaşaa düşkünü siyasetçilere de örnek olur...
_______________________________________________
Atalay’a ‘sağlıkçı’ tavsiyesi...
TBMM Genel Kurulu’nda MİT Yasası’nda değişiklik yapan yasa önerisinin görüşmeleri oldukça gergin geçti. Vekillerin tartışmaları bir yana Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın da görüşmeler boyunca oldukça “gergin” olduğu dikkatlerden kaçmadı. Özellikle muhalefet milletvekilleriyle sık sık karşılıklı tartışmaya girdi. Atalay’ın neden bu kadar gergin, tepkili ve sinirli olduğu anlaşılamazken vekiller kimi tahminlerde bulunup, Bakanı “sadede” davet etti. CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Atalay’ın “adeta kahvede konuşur gibi” konuştuğunu belirtip “ruh hali”ni sorguladı:
“Sayın bakan, belli ki özel bir sorunu var, bir şeye canı sıkılmış, bütün sinirini TBMM üyelerinden almaya çalışıyor. Bunu kabul edebilmek mümkün değil, bunu Türkiye Cumhuriyeti milletvekili olarak içine sindirebilmek mümkün değil, bunu iktidar partisi grubu olarak seyretmeniz, bize göre, mümkün değil.”
CHP’nin “eczacı” kökenli vekillerinden Manisa Milletvekili Özgür Özel ise olaya daha bir “uzman” gözüyle yaklaştı:
“Böylesine önemli bir kanunda elbette sorulacak çok soru var, ama soruyu cevaplayacak makamda oturan sayın bakanı tekrar karşımızda görünce normal bir soru sormak mümkün değil. Gün boyunca biz milletvekillerine hakaret etti, fevkalade gergin, bir bakana yakışmayacak bir üslup kullanıyor. Kendisine bir sağlıkçı olarak ilk önce bir şeker kontrolü tavsiye ediyorum. Hali, yaklaşımı, Meclis’e ve milletvekillerine karşı gösterdiği tavrı kınıyorum. ‘Aklı olan, mantığı olan böyle soru sormaz’ sözünü sarf edecek kadar Meclis’e karşı hakaretamiz tutum içinde olup da özür dilemek yerine bunu savunan bir bakana söyleyecek söz bulamıyorum.”
_______________________________________________
‘Koşun yoklama var!’
Milletvekillerinin yeni makam odalarının bulunduğu 10 milyonlarca TL’ye yapılan yeni hizmet binası; TBMM Genel Kurulu’nun yoğun olarak çalıştığı geçen hafta AKP’de ciddi bir krize neden oldu. Bu krizi aşmak için AKP yönetiminin yaptığı uyarı ve aldığı tedbirler de bir işe yaramadı. Abartmıyoruz, bu krizi aşmak için hem AKP grubunda anonsla duyuru yapıldı hem de vekillere gönderilen TBMM gündemine yazılı olarak not düşüldü. Ancak AKP’li vekiller muhalefetin yoklama istemlerinde Genel Kurul salonuna bir türlü zamanında yetişemedi!
Başka bir deyişle milletvekilleri yoklama için 3 dakika içinde yaklaşık 250 metre uzaklığındaki yeni hizmet binasından Genel Kurul’a gelemedi. MİT’e olağanüstü yetkiler veren tartışmalı MİT Yasası’nın görüşmeleri, AKP’li vekillerin yeni akıllı odalarından bulunmayı tercih etmeleri ve zamanında Genel Kurul’a gelemedikleri için sık sık kesildi.
AKP Grup Başkanlığı, çarşamba günü vekillere yazılı olarak “TBMM Genel Kurulu’nun açılışını müteakip sayın milletvekillerimizin yeni binadaki odalarına gitmeleri sebebiyle Genel Kurul’da yapılan yoklama ve oylamalara yetişemedikleri müşahede edilmiştir. Bu nedenle Genel Kurul çalışmaları esnasında milletvekillerimizin çalışma odalarına gitmemeleri önemle rica olunur” uyarısında bulundu.
Ancak bu önlem de bir işe yaramadı. Aynı gün toplantı yeter sayısı olmadığı için birleşime 4 kez ara verildi. Bu aralar ve yapılan yoklama işlemleri nedeniyle Genel Kurul yaklaşık 1.5 saat çalışmadı. perşembe günü de bütün partilerin ortak karar alarak getirdiği danışma kurulu kararının oylamasında aynı kriz baş gösterdi. AKP, CHP, MHP ve BDP’nin ortak kararıyla Genel Kurul’a gelen danışma kurulu önerisinin oylamasında “karar yeter sayısına” ulaşılamadı!
Yeni bina krizine karşı AKP yönetimi “yoklama süresinin uzatılmasını mı”, yoksa “milletvekillerinin koşmasını mı” ister bilinmez; ancak bu durum muhalefeti memnun ederek “Koşun yoklama var” esprilerinin yapılmasına neden oldu.
(Ayşe Sayın/Emine Kaplan/Mahmut Lıcalı)
Parlamentokulisi@gmail.com
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Ankaralı Turgut hayatını kaybetti!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği