Koyduğu yasak ilk Başbakan'a uygulandı
KordSa Global ve Sabancı Üniversitesi işbirliğiyle Pendik'te hayata geçirilecek olan Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi'nin temel atma töreninde Başbakan Davutoğlu'nun koyduğu "plaket yasağı" uygulandı.
KOMPOZİT TEKNOLOJİLERİ MÜKEMMELİYET MERKEZİ'NİN TEMELİ ATILDI
Kordsa Global ve Sabancı Üniversitesi'nin işbirliğinde hayata geçirilen Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi'nin temeli Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığı törenle atıldı.
"KOMPOZİT DEVLET"
Pendik Kurtköy'deki Teknopark alanındaki temel atma töreninde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, devleti "kompozit teknoloji"ye benzeterek, "Devlet derken, bazılarının zihninde canlandırdığı soğuk, sert bir yapıdan bahsetmiyorum. Aynı kompozit teknolojide olduğu gibi, güçlü ama esnek, pürüzsüz ve duruma intibak eden bir yapıdan bahsediyorum. Biz önce devletin süreçlere bakışında bir devrim yaptık. Bu devrimi yaygınlaştıracağız"dedi.
"GEREKTİĞİNDE ÇELİK İRADELİ DEVLET SÖZÜ VERİYORUM"
Devletin emreden, teknolojiyi kontrol eden bir yapıda olamayacağını söyleyen Başbakan Davutoğlu, "Devlet, yönetmeye çalışan, yönlendirmeye çalışan, 'Acaba bu teknoloji üzerinden hangi suçlar işlenebilir' diye kısıtlamaya çalışan bir devlet değil artık. Aksine, insanına güvenen, özgürlüklere güvenen ve her yeniliğe intibak etmek bakımından kompozit teknolojide olduğu gibi çelik gibi dayanıklı, ama aynı zamanda kabiliyeti yüksek bir yapı haline dönüşmüştür. Bundan sonra hiçbir suretle, karşınızda sert ve kaya gibi bir devlet değil, kompozit teknolojilerde olduğu gibi yumuşak, duruma intibak eden, olayı anlayan ama aynı zamanda irade gerektirdiğinde çelik gibi bir iradeye sahip bir devlet sözü veriyorum" diye konuştu.
"STATİK BİR ÜNİVERSİTE İSTEMİYORUZ"
Kordsa Global Şirketi ve Sabancı Üniversitesi'ne işbirliklerinden dolayı teşekkür eden Başbakan Davutoğlu, bir iş kadını olarak Güler Sabancı ile gurur duyduklarını belirtti. Davutoğlu, "Aynı şekilde üniversitemizin de yine kompozit teknolojide olduğu gibi statik, yasaklarla uğraşan, 'bir öğrenci ne giymeli', 'ne giymemeli', 'bir öğretim üyesi nasıl düşünmeli', 'nasıl düşünmemeli' gibi kuralcı ve var olan paradigmayı öğretmek, yeniliklere tamamıyla kapalı, statik bir üniversite de istemiyoruz" dedi.
"AR-GE TEMEL ATMALARI İSTİSNA"
Temel atma törenleri konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başlattığı bir gelenek olduğunu ve bunu doğru bulduğunu söyleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Temel atma törenlerinde değil de, açılışlarda beraber olmak... Ama bilinçli olarak bugün bir istisna yaptım. Çünkü nerede Ar-Ge ile ilgili bir tek çakıl taşı bir yere konuyorsa, söz veriyorum ben orada olacağım" diye konuştu.
"TÜRKİYE'NİN GELECEĞİNE YATIRIM YAPIYORUZ."
Temel atma töreninin ev sahibi sıfatıyla açılış konuşmasını yapan Sabancı Holding Yönetim Kurulu ve Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı da şunları söyledi:
“Bu merkez ülkemize yeni bir model getiriyor. Ülkemizde ilk defa ileri teknoloji ürünü malzemenin, AR-GE'nin, akademik yapının ve üretimin harmanlanacağı bir platformun oluşumuna hep birlikte tanıklık ediyoruz. Şimdi iki Sabancı Topluluğu kuruluşu, Kordsa Global ve Sabancı Üniversitesi, ülkemiz için son derece stratejik niteliği olan bir alanda yeni bir girişim başlatıyor. Biz bugün, aslında geleceğin temellerini atıyoruz. Yeni bir dönemin başlangıcını yapıyoruz. Ülkemizin global arenada ileri teknolojiyle fark yaratması, hatta bu alanda global güç olması, devler liginin bir oyuncusu olması hedefiyle yeni bir yola çıkıyoruz. Biz bu yatırımı bugünden yarına değil, bugünden Türkiye'nin gelecek 10, 20, 30 yılına yapıyoruz. Biz Türkiye'ye, ülkemizin potansiyeline inanıyoruz, bu yatırımı ülkemizin geleceğine yapıyoruz" diye konuştu.
YENİ BİR MODEL
65 milyon TL değerinde bir yatırımın temelini attıklarını vurgulayan Sabancı sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ancak bu merkez, yaratacağı değer ve ortaya koyacağı model ile hem topluluğumuza hem de ülkemize getireceği yeni boyut açısından bu rakamın çok ötesinde bir değer ifade etmektedir. Bu merkez ülkemize yeni bir model getiriyor. 2023 yılı hedeflerine ulaşmamızda önemli katkı sağlama potansiyeli olan örnek modeli ortaya koyuyoruz. Bu model ile farklı kültürler, aynı eko-sistemde bulunacaklar, yakın çalışacaklar, birbirlerinin sorunlarını daha iyi anlayacaklar ve ortak akıl ile daha hızlı çözüm oluşturma çabası içinde olacaklar. Aynı laboratuvarları paylaşacak, aynı çalışma ortamında iç içe çalışacak, ortak hedeflere daha hızlı koşacaklar. Yan yana odalarda değil, iç içe, birlikte aynı masada, aynı laboratuvarda… Bu şekilde üniversitenin ekonomik yapının da bir parçası olması imkanı gelişecek. Bu modelin başarısının diğer yeni yapılacaklarda örnek olmasını diliyorum. 2023 yılı için hedefimiz, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almak. Bu hedefe ulaşmanın yolu inovasyon odaklı büyüme politikasından geçiyor. İnovasyon odaklı büyüme ise, ancak yüksek teknoloji içeren ürünlerin tasarımı ve üretimi ile mümkün."
12 AYDA BİTİRME SÖZÜ
Merkezin 15 ay sürede tamamlanacağının öngörüldüğünü söyleyen Sabancı, "Ben bu süreyi 12 aya indirmeye karar verdim. İnşallah, gelecek sene buranın açılışını hep beraber yaparız" dedi.
PLAKET YERİNE FİDAN SERTİFİKASI
Konuşmaların ardından, Güler Sabancı, Başbakan Davutoğlu'na plaket yerine fidan dikim sertifikası verdi. Ardında da Başbakan Ahmet Davutoğlu'yla birlikte Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Güler Sabancı, Kordsa Global Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Pekarun, Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker, Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyeleri Suzan Sabancı Dinçer ve Sevil Sabancı ile Kordsa Global CEO'su Cenk Alper, merkezin temel atma butonuna birlikte bastılar.
KOMPOZİT MALZEMELERİ İNCELEDİLER
Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi'nin temel atma töreni öncesi, Sabancı Holding Yönetim Kurulu ve Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'la bir süre sohbet etti. Sabancı ve Akdoğan, Kordsa Global tarafından üretilen kompozit tekstil ürünlerini inceleyip yetkililerden bilgi aldı.
65 MİLYONLUK YATIRIM
Havacılıktan otomotive kadar birçok sektörde, nano-teknoloji ile entegre edilmiş ileri kompozit malzeme teknolojileri alanında çalışacak olan merkez, Kurtköy'deki Teknopark İstanbul'da hayata geçecek. 65 milyon TL yatırım ile hayata geçecek olan merkezde, kompozit malzeme teknolojileri alanında lisansüstü eğitim, temel araştırma, uygulamalı araştırma, ürün geliştirme, üretim, kuluçka hizmetleri ve ticarileştirme faaliyetleri gerçekleştirilecek; doktora öğrencileri ve doktora sonrası araştırmacılar, öğretim üyeleri, kuluçka firmaları, araştırmacılar, mühendisler ve prototip üretiminde yer alacak insan kaynakları eşzamanlı olarak aynı çatı altında bulunacak.
10 bin metrekare kapalı alan ve 3 bin metrekare laboratuvar altyapısının yer alacağı merkezde, Kordsa Global ve Sabancı Üniversitesi'nin, bir arada, araştırmanın, öğrenmenin, üretmenin yaratacağı çığır açıcı bir eko-sistem oluşturması hedefleniyor.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ABD basınından Esad iddiası