Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin not görünümünü ‘negatif’e düşürdü
Fitch’e göre döviz rezervlerindeki düşüş, zayıf para politikası, negatif reel ve kısmen güçlü kredi teşvikinin tetiklediği yüksek cari açık, Türkiye’nin dış finansman risklerini artırdı.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, yeni açıklama yaparak Türkiye’nin kredi notunu “BB-” olarak teyit ederken, not görünümünü ise “durağan”dan “negatif”e çevirdi. Bu kapsamda geniş bir değerlendirme notu da yayımlayan Fitch’e göre “döviz rezervlerinin tükenmesi, zayıf para politikası, negatif reel faiz oranları ve kısmen güçlü kredi teşvikinin tetiklediği yüksek cari açık” dış finansman risklerini artırdı.
REZERVLER SORUNLU
Merkez Bankası’nın rezervlerindeki zayıflamaya özellikle dikkat çeken Fitch, brüt rezervlerin 2019 sonunda 105.7 milyar dolarken ağustos ortasında 88.2 milyar dolara gerilediğini belirtti. Rezervlerdeki azalma swap kanalıyla bankalardan Merkez’e 40.5 milyar dolar aktarılmasına ve Katar’dan yine swap’la 10 milyar dolar karşılığı riyal gelmesine rağmen gerçekleşti.
Swap hariç rezervlerin 2019 Aralık ayındaki 87.3 milyar dolardan 29.3 milyar dolara gerilediğini belirten Fitch, net rezervlerden swap’la alınan döviz çıkarıldığında Merkez Bankası’nın eksi 30.2 milyar dolarda olduğunun görüldüğünü vurguladı. Fitch, özel sektörün döviz borcunu çevirememesi durumunda, Merkez Bankası’nın rezervlerinin swap’la bankalardan alınan borçlardan oluşmasının büyük risk doğuracağı uyarısı da yaptı.
Döviz piyasasına yapılan müdahalelerin ekonomi politikalarının itibarını aşındırdığını da ileri süren Fitch, şu yorumu yaptı: “Türkiye’nin dalgalı kura olan bağlılığı, kredi notunu destekleyici bir unsurdu ve 2018 ortasındaki TL krizine ekonominin uyumunu sağlıyordu. Bu durum, bu yıl dövize gerçekleşen kapsamlı müdahalelerle zedelendi.”
SİYASİ BASKI UYARISI
Ayrıca Fitch’in Merkez Bankası’nın durumuna ilişkin şu vurgusu da dikkat çekici: “Siyasi baskılar, Merkez Bankası’nın sınırlı bağımsızlığı ve gelişmelere yanıt vermekte gecikmesi, politikanın sıkılaştırılmasında yetersiz kalınması riskini artırıyor. Bu da dış dengesizliklerin artmasına, piyasada istikrarsızlığa ve daha uygunsuz bir düzeltmeye yol açıyor.”
İHTİYAÇ UZUN VADELİ DIŞ KAYNAK
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), hazırladığı raporlarla Covid-19 salgınının dünya ve Türkiye ekonomisine etkilerini mercek altına almaya devam ediyor.
Bu kapsamda TSKB Ekonomik Araştırmalar tarafından hazırlanan “Toparlanma Arayışında Yapısal Dönüşümü Gözetmek” başlıklı rapora göre, orta vadeli küresel görünümde aşağı yönlü riskler sürüyor. Bu ortamda Türkiye’nin iç talep ağırlıklı büyüme kompozisyonunun olası olumsuz yan etkilerinden kaçınmak için uzun vadeli ve hedef odaklı dış kaynak ihtiyacı büyük önem taşıyor.
Ayrıca rapora göre, “yeşil” ve “adil” bir toparlanmayı hedefleyen, yapısal dönüşüm ve kalkınma odaklı fonlama imkânlarının önemi pandemi öncesi dünyaya göre daha da arttı. Türkiye’de de bu konulara odaklanan finansman imkânları, toparlanmanın daha iyi, daha yeşil ve daha adil olmasına katkı sunacak.
Raporda küresel salgının, iktisadi, finansal ve sosyal yönleri olan çok boyutlu küresel kriz niteliğinde olduğu da belirtildi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev