"Kredi kartı enflasyonu düşürüyor, üretimi arttırıyor"

Bankalararası Kart Merkezi(BKM) Gazi Üniversitesi'ne harcamalarda nakit kullanımı yerine kredi kartı tercih edildiğinde üretim, enflasyon, istihdam, vergi gelirleri üzerinde nasıl bir etki oluştuğunu ortaya çıkarmayı amaçlayan bir araştırma yaptırdı.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.10.2010 - 11:45

BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, Gazi Üniversitesi Maliye-Vergi Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından üç yıllık bir dönemde hazırlanan ve kriz döneminde de üretim-tüketim ilişkilerinin incelendiği araştırmanın sadece Türkiye'de değil, uluslararası platformda da bir ilk olma niteliği taşıdığını söyledi. Özinal, "Bu araştırma ile kredi kartlarının enflasyon, istihdam, kayıt dışı ve üretim ile olan ilişkisi ilk kez ortaya koyuldu. Kartlı ödeme sistemlerinin üretimi arttırdığı, istihdamı genişlettiği, enflasyonu düşürdüğü, kayıt dışı ekonomiyi azaltarak vergi gelirlerini artırdığı bu araştırma verileriyle net olarak ortaya çıktı" dedi. 

Prof. Dr. Şükrü Kızılot ise rapor sonuçlarını yorumlarken, kredi kartı ile yapılan harcamaların kayıt dışılığı önleme başta olmak üzere bir dizi olumlu etki yaratarak gelir arttırıcı bir işlev gördüğüne dikkat çekerek, "Bazı Avrupa ülkelerinde kredi kartı ve banka kartı ile harcamaları arttırmak için ödül ve teşvik uygulamaları var. Türkiye'de de bu düşünülebilir" dedi.

"Kredi kartı bilinçli kullanıldığında hayata değer katar

BKM'nin uzun süredir "Kart Bilinci" ile ilgili iletişim faaliyetleri gerçekleştirdiğinin altını çizen Sertaç Özinal, bu araştırmanın sonuçların kamuoyuna duyurulması konusunda en büyük sorumluluğun BKM'ye düştüğünü hatırlatarak, "BKM olarak bu kampanyamızda kredi kartının, sektörel büyümedeki, istihdam yaratmadaki ve ekonominin kayıt altına alınmasındaki rolü gibi bilinmeyen özelliklerini, yeni kampanyamız ile kamuoyu ile paylaşacağız" dedi. Özinal, kampanyada "Kredi Kartı Bilinçli Kullanıldığında Hayata Değer Katar" sloganı ile başlatılan yeni kampanyada, "kartlı ödeme sistemleri ekonomiye katkı sağlıyor", "kayıt dışı ekonomi azalıyor, vergi gelirleri artıyor", "yeni iş imkanları yaratılıyor, işsizlik azalıyor", "nakit arzı azalıyor, enflasyon düşüyor" şeklinde 4 ana mesajı kullandıklarını kaydetti.

"Kredi kartı ile harcamalar ödüllendirilmeli"

Prof. Dr. Şükrü Kızılot ise rapor sonuçlarını yorumlarken, kredi kartı ile yapılan harcamaların kayıt dışılığı önleme başta olmak üzere bir dizi olumlu etki yaratarak gelir arttırıcı bir işlev gördüğüne dikkat çekerek " Bazı Avrupa ülkelerinde kredi kartı ve banka kartı ile harcamaları arttırmak için ödül ve teşvik uygulamaları var. Türkiye'de de bu düşünülebilir. Ödüle yönelik uygulamalar ayrıca fiş ve fatura almayı hızlandırabilir. Vergi iadesi uygulaması ortadan kalktıktan sonra kredi kartlı ile harcama alışverişlerin belgeli olması açısından daha büyük önem kazandı" dedi.

Prof. Dr. Şükrü Kızılot, kredi kartı harcamalarında meydana gelecek sadece yüzde 1 oranındaki bir artışın vergi gelirlerini binde 8,5 oranında artırdığını söyledi. Benzer şekilde 1000 TL'lik nakit kullanımı yerine 1000 TL'lik kredi kartı kullanımının vergi gelirlerini 20 TL artırdığının altını çizen Prof. Kızılot, "2008 yılında kayıt dışı ekonominin yüzde 50'ye yaklaştığı düşünüldüğünde, kayıt dışı işlemlerin kredi kartı ile yapılmış olması durumunda vergi gelirleri 85 milyar TL artmış olacaktı. Kredi kartı kullanımındaki artış kayıt dışını azaltacak ve böylece vergi gelirlerinde yüzde 33 lük bir artış sağlanmış olacaktı" diye konuştu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon