Kredi kartı kullananların sayısı azalıyor
Bankacılık sektöründe 2008'de genel olarak kredi müşteri sayısı artarken, kredi kartı müşteri sayısı 2008 yılında yaklaşık yüzde 7 azaldı. Kredi kartında takibe düşen müşteri sayısında yıllık artış 478 bin kişi oldu.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun Aralık 2008 Finansal Piyasalar Raporuna göre, küresel ekonominin kesin bir daralma içerisinde olduğu görüldü. Raporda, uluslararası ekonomik görünümün sürekli bozulduğu bir dönemde finansal piyasaların toparlanmasının zorlaştığı vurgulandı. Uluslararası kırılgan makroekonomik ortamın yarattığı dışsal şokların yansımalarının Türkiye ekonomisini de etkilediği ve 2008 yılının üçüncü çeyreği itibarıyla kesintisiz 27 çeyrektir devam eden büyüme eğiliminde belirgin bir yavaşlama görüldüğü ifade edilen raporda, şöyle denildi:
"Dolayısıyla, 2009 ilk çeyreğine ilişkin büyüme performansının da keskin bir daralma ile sonuçlanması yüksek olasılıklıdır. Önemli ölçüde daralan iç talep ve enerji fiyatlarındaki düşüş, enflasyon riskini azaltırken, zayıf talep nedeniyle kurlarda görülen yükselişin enflasyon üzerine etkisi bir süreliğine sınırlı kalabilecek. Mali disiplinin devam etmesi ve daha da güçlenmesine yönelik tedbirlerin alınması, makro ekonomik istikrar açısından önemlidir."
Takibe düşen müşteri sayısı 478 bin kişi arttı
Bankacılık sektörü 2008 yılında da büyümeye devam etti. Şube sayısı bin 187 adet, personel sayısı 14 bin 907 kişi arttı. Sektörde faaliyet gösteren banka sayısında herhangi bir değişiklik meydana gelmedi. Bankacılık sektöründe ATM ve POS sayılarındaki artışın devam ettiği gözlendi. Genel olarak kredi müşteri sayısı artarken kredi kartı müşteri sayısı 2008 yılında yaklaşık yüzde 7 azaldı.
Kredi kartında takibe düşen müşteri sayısında yıllık artış 478 bin kişi oldu. Sektörün finansal sağlamlığını yansıtan göstergeler 2008 yılında genel olarak olumlu seyrini sürdürdü. Sektörün sermaye yeterliliği istikrarlı bir seyir izledi. Borç ödeyebilirlik kapasitesini ölçmeye yönelik göstergelerde ise, 2007 yılına göre küçük çaplı bir bozulma söz konusu olduğu görüldü.
Bankaların ticari portföyden vadeye kadar elde tutulacak menkul kıymetlere DİBS aktarmalarına imkan veren düzenlemeden faydalanmaları nedeniyle likidite göstergesinde bozulma yaşandı.
Ekonomik durgunluk takipteki alacakların brüt kredilere oranını arttırdı
2008 sonu itibarıyla yabancı para net genel pozisyonu sıfır civarında olup sektörün kur riskinin düşük olduğuna işaret edildi. Yılın ilk yarısında artan, bilanço dışı işlemlerin toplam aktiflere oranı, yılsonuna doğru azalarak 2007'deki seviyesine geldi. Ekonomideki durgunluğun yılsonuna doğru belirginleşmesi takipteki alacakların brüt kredilere oranının yüzde 3,6'ya yükselmesine neden oldu. Sektörün karlılığa ilişkin göstergelerinde 2008 yılında düşüş yaşandı.
Bankacılık sektörünün toplam aktifleri 2008 yılında geçen yıla göre yüzde 26 oranında büyüyerek 733 milyar TL'ye ulaştı. Toplam aktiflerdeki artışa en büyük katkıyı yüzde 29 oranında artan krediler yaptı. Bankaların toplam özkaynaklarının bir önceki yılsonuna göre yüzde 20,6 oranında artması, olası dalgalanmalara karşı mali bünyelerini korumalarına ve reel sektörü destekleme kabiliyetlerini sürdürmelerine yardımcı olacağı belirlendi.
Dış piyasalardan sağlanan kaynaklar yüzde 11 azaldı
Kredi kartları 2008 yılı boyunca geçen yılsonuna göre yüzde 26,3 artış gösterdi. Toplam dış piyasalardan sağlanan kaynaklar bir önceki yılsonuna göre yaklaşık yüzde 11 civarında azaldı. 2008 yılında bir önceki yılsonuna göre faktoring şirketlerinin özkaynak karlılığı azalırken, aktif karlılığı önemli bir değişim göstermedi. Faktoring alacakları 2008 sonu itibarıyla 7,8 milyar TL olarak gerçekleşti.
Bankacılık sektörü tahsili gecikmiş alacaklarının (TGA) 2008 yılının son çeyreğinde önceki döneme göre yüzde 19,5 oranında artarak 13,9 milyar TL'ye yükselmesi kredi riskinin yönetimi açısından olumsuz yönde bir gelişme olduğu belirlendi. medir. Teminatı olmayan takipteki alacakların, toplam takipteki alacaklar içindeki payı 0,6 puanlık bir artışla yüzde 44,4'e, toplam teminat tutarının kredilere oranı ise 2,3 puanlık bir artışla yüzde 47,1'e yükseldi. 2008 yılı üçüncü çeyreğinde yüzde 3,1 seviyesinde olan kredilerin takibe dönüşüm oranı yılsonu itibarıyla yüzde 3,6'ya ulaştı.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- DEM Partili vekillerle 'Suriye' atışması!