Kritik oylama öncesi Piri'den Ankara’ya sert mesajlar

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, Avrupalı liderleri, Erdoğan’ın otoriterliğini körüklemekle suçladı.

Yayınlanma: 13.03.2019 - 18:43
Abone Ol google-news

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, kendisi tarafından hazırlanan Türkiye raporunun dün oylamaya sunulması öncesinde Ankara yönetimine sert sözlerle yüklendi. Önceki gün yaptığı konuşmada insan hakları ihlalleri nedeniyle Ankara’ya sert mesajlar veren Piri, Gezi iddianemesi hakkında da değerlendirmelerde bulundu. 498 gündür hapisteki işadamı Osman Kavala dahil 16 kişinin Gezi eylemleriyle “hükümeti devirmek”le suçlandığı iddianameyi Erdoğan’ın “muhaliflerine yönelik cadı avı”nın bir parçası diye niteledi.

İddianamede söz konusu suçlamayı destekleyecek tek bir delil bulunmadığını, buna karşılık 16 kişinin ağırlaştırılmış hapis cezasıyla karşı karşıya bulunduğunu hatırlatan Türkiye raportörü, “Durum bu kadar ciddi olmasa kahkahalarla gülebilirdik. Ancak Türkiye’de demokrasinin düştüğü durum bu” dedi. Piri, Türkiye’de ‘artık yargı bağımsızlığı ve medya özgürlüğü’ olmadığını da belirtti.
Piri, Erdoğan otoriterliğine karşı Avrupa Komisyonu’nu sessiz kalmakla eleştirdi. Kati Piri, Avrupalı liderleri, insan hakları ihlallerine sessiz kalıp Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın otoriterliğini körüklemekle suçladı. Piri, ardından bu ‘pervasız insan hakları ihlalleri’ karşısında Avrupa Birliği’nin (AB) tavrını sorguladı: “AB Konseyi’nin sessizliği Erdoğan’ın otoriterliğini körüklüyor. Türkiye’nin demokratlarının hayal kırıklığını da.”

Yeni strateji istedi
Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye tepki gösterdiği vakaların kendi vatandaşlarının gözaltına alındığı durumlar olduğu eleştirisi getiren Piri, Avrupa Komisyonu’nu Türkiye’de insan hakları ihlallerinin engellenmesi için yeni bir strateji geliştirmeye de çağırdı. Piri, ‘AB’nin şu an müzakereleri fiilen dondurmanın ötesine geçmediğini; gümrük birliği, fonlar ve başka araçlar ile Türkiye üzerinde insan hakları ihlallerinin engellenmesi için baskı kurmanın mümkün olduğunu’ söyledi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler