Küçükler 'hal'siz kaldı

Hallerin Türkiye genelindeki sayılarını azaltıp küçük ilçelerde tamamen yok eden yeni Hal Yasası, kayıt dışını artıracak olması nedeniyle kaygı yarattı.

Yayınlanma: 11.12.2017 - 22:19
Abone Ol google-news

Türkiye’de 205 tane hal varken, yasa kapsamında bunun 175’e indirilip, küçük ilçelerde tamamen kaldırılacak olması, kayıt dışını artıracağı sebebiyle endişe yarattı. Hallerdeki gıda fiyatlarının düşmesi için sebze ve meyve yanında, et, balık ve süt gibi gıda ürünlerinin de satılmasını öngören Hal Yasası, Gıda Komitesi’nden onay aldı. Yeni yasayla ürün çeşitliliğinin artacak olmasının yanı sıra, artık her belde ve ilçede hal bulunmayacak.

Sayının azalacak olmasını büyük şehirlerlerdeki haller için olumlu bulan sektör temsilcileri, ilçelerde kapatılacak hallerin yerine ise kayıt dışının geçmesi ihtimalinden dolayı kaygılı. Ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Tüfenkci, gıda fiyatlarındaki artışı durdurmak için bu yasaya gereksinim duyduklarını aktarsa da, yeni yasayla uygulanacak et ve süt satımının detayları henüz bilinmiyor. Hal sektöründeki temsilciler ise, asıl fiyat düşüşünün yasanın yürürlüğe girmesinden sonraki aşamaların kontrol ve denetimiyle mümkün olacağını söyledi.

Fiyat düşmez

“Hal sayısının düşmesi gerekli, ancak yeterli değil” diyen İstanbul Yaş Meyve-Sebze ve Bostan Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Dayan, hallerin kurulma amacının üreticinin pazaryeri olduğunu; komisyoncunun ve aracının para kazanma yeri olmadığını anlattı. Dayan, “Asıl hal dışındaki kanalların denetlenmesi gerek. Fiyatlar oralarda artıyor” dedi.

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, fiyatlardaki makas üreticinin aleyhine açılmaya devam ettikçe fiyat, düşüşünün sağlanmasının zor olacağına dikkat çekti. 14 milyon üreticiden 8 milyonunun kazanç sağlayamamasından dolayı çiftçiliği bıraktığına değinen Demirtaş, küçük aile işletmeleri desteklenmediği müddetçe 2018’de de üretici açısından olumlu değişimlerin yaşanamayacağını ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler