Kül bulutları Avrupa'ya yayılıyor

İzlanda'da hafta sonunda patlayan yanardağın yaydığı küller avrupayı endişelendiriyor. Norveç ve Danimarka'ya ulaştığı bildirilen kül bulutu 250 uçuşu iptal ettirdi.

Yayınlanma: 24.05.2011 - 07:53
Abone Ol google-news

Norveç havalimanı operatörü Avinor, Grimsvötn volkanının yaydığı küllerin Stavanger ve Kormöy havalimanlarında trafiği aksattığını, kül bulutlarının ülkenin güneyine de yayılmasının beklendiğini bildirdi.

Danimarkalı yetkililer de ülkenin kuzeybatısında 6 kilometrenin altındaki hava sahasını kapattıklarını söylediler. Yetkililer, bu bölgede havalimanı olmadığı ancak küllerin Kopenhag havalimanında bazı iptallere yol açtığını belirttiler.

AB Komisyonu, İzlanda'da Grimsvötn yanardağının püskürttüğü kül bulutu nedeniyle havayolu trafiğinde geçen yıl yaşanan manzaraların tekrarlanmayacağını bildirdi.

 

16 uçuş iptal edildi

İzlanda'da Grimsvötn Yanardağı'nın kül püskürtmeye başlamasının ardından Hollanda'nın KLM havayolları İngiltere'ye yapacağı 16 uçuşu, İngiliz Havayolları ise İskoçya'ya yapacağı tüm uçuşları iptal etti.

Air France-KLM'nin bir parçası olan KLM, İngiltere'nin 4 kentine yapılacak 16 uçuşun İzlanda'daki volkanın püskürttüğü kül yüzünden iptal edildiğini bildirdi.

İngiliz Havayolları ise yarın sabah Londra ile İskoçya arasında yapılacak tüm uçuşların iptal edildiğini duyurdu.

 

'500 uçuş iptal edilebilir'

Avrupa hava trafiği kurumu Eurocontrol, İzlanda'da hafta sonunda patlayan yanardağın yaydığı kül bulutu nedeniyle İrlanda, İskoçya ve İskandinav ülkelerinin bir kısmında 500 dolayında uçuşun iptal edilebileceğini bildirdi.

Eurocontrol yetkilisi Brian Flynn, 200 ila 250 uçuşun halihazırda iptal edildiğini belirtti. Flynn, İngiltere'ye resmi ziyarette bulunan ABD Başkanı Barack Obama'nın Avrupa turunun bu durumdan etkileneceğini sanmadığını ifade etti. Eurocontrol yetkilisi, "Obama'nın Avrupa ziyaretlerini planlanan şekilde sürdüreceğini sanıyorum" dedi.

Obama, kül bulutu nedeniyle İrlanda ziyaretini kısa keserek İngiltere'ye gelmişti. Avrupa'da bu dönemde günde 30 binden fazla uçuş yapılıyor.

İlgili haberler için tıklayınız:


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler