"Kül bulutları Türkiye için tehdit arz etmiyor "

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, İzlanda'daki yanardağ patlamasının ardından oluşan volkanik etkinin çok azalmış olduğunu belirterek, ''Türkiye'yi de yukarı seviyedeki rüzgarların etkilemeyeceğini bekliyoruz'' dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.04.2010 - 05:53

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, İzlanda'daki yanardağ patlaması ve kül bulutuna ilişkin açıklama yaptı.

Mehmet Çağlar, ''Özellikle volkanik etki şu anda çok azalmış durumda. Türkiye'yi de yukarı seviyedeki rüzgarların etkilemeyeceğini bekliyoruz ama Orta Avrupa nispeten etkileniyor'' dedi.

Türkiye için ''havacılık ve yer'' açısından önemli bir sorun olmadığına işaret eden Çağlar, Afrika, Arabistan Yarımadası ve sahradan gelen toz bulutu ile İzlanda'dan gelen volkanik külün birbirine karıştığına da dikkati çekti.

Çağlar, şunları kaydetti: ''Bu ayrımı özellikle vurguluyorum. Şu anda Türkiye için bir tehlike arz etmiyor ama bunu izlemek lazım. Volkanik etki devam ettiği sürece, ileriki dönemlerde olursa otomatik olarak atmosferdeki sirkülasyona bağlı olarak ülkeler etkilenebiliyor. Türkiye'de Orta Karadeniz civarı etkilendi. Sinop, Samsun, Bartın... Tahminlerimize göre çok az etkilenmeyi bekliyorduk, öyle de oldu. Şu an için tehlike arz etmiyor, sorun yok.''

 

FOTO GALERİ İÇİN  TIKLAYINIZ

 

İstanbul'daki yağışın kül bulutu ile alakası yok

Meteoroloji İstanbul Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, İstanbul'da dün geceden bu yana etkili olan yağışın, İzlanda'daki yanardağ patlaması sonucu ortaya çıkan kül bulutlarıyla ilgisinin bulunmadığını söyledi. Yıldırım, yaptığı açıklamada, kentte sıcaklığın 17 derecede seyrettiğini belirtti.

Geceden bu yana aralıklarla etkili olan yağışın yarın da bu şekilde devam edeceğini dile getiren Yıldırım, ''İstanbul'daki yağışın, volkan patlamasıyla ortaya çıkan kül bulutlarıyla ilgisi yok. Yağışın, Kuzey Afrika üzerinden rüzgarla gelen ve atmosferin üst seviyelerinden taşınan toz bulutlarıyla ilgisi var. Bugün bazı vatandaşlarımız araçlarında lekeler görebilirler. Bu, tamamen rüzgarla gelen tozla ilintili'' diye konuştu.

Yıldırım, Perşembe gününden itibaren sıcaklığın artarak mevsim normalleri seviyesine geleceğini kaydetti.


Yurt genelinde hava

Türkiye'nin batı kesimleri Orta Akdeniz'den gelen yeni bir yağışlı havanın etkisine girdi. Doğu kesimlerde sıcaklar bugün 3 ila 5 derece artacak, batı bölgelerde yağışla birlikte 3 ila 5 derece azalacak.

Türkiye'nin batı kesimleri Orta Akdeniz'den gelen yeni bir yağışlı havanın etkisine girdi. Ülkemizin iç ve batı kesimlerinde görülecek yağışların Marmara'nın güney ve batısı, Batı Karadeniz ile Kocaeli, Sakarya, Manisa, Kütahya, Samsun, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Malatya ve Tunceli çevrelerinde kuvvetli olması tahmin ediliyor.

Doğu kesimlerde sıcaklar bugün 3 ila 5 derece artacak, batı bölgelerde yağışla birlikte 3 ila 5 derece azalacak.

Rüzgar genellikle güney ve güneybatı yönlerden hafif arasıra orta, İç Ege, Akdeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu ile Orta Karadeniz'in iç kesimlerinde kuvvetli (30-50 km/s) olarak esecek.
 

Kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı

Yağışların Marmara'nın güney ve batısı, Batı Karadeniz ile Kocaeli, Sakarya, Manisa, Kütahya, Samsun, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Malatya ve Tunceli çevrelerinde kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (sel, su baskını, ulaşımda aksamalar, yıldırım vb) tedbirli olunması istendi.

Rüzgarın güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden İç Ege, Akdeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu ile Orta Karadeniz'in iç kesimlerinde kuvvetli (30-50 km/s) olarak esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (baca gazı zehirlenmeleri, ulaşımda aksamalar, çatı uçması vb) tedbirli olunması istendi.

 

İlgili haberler için tıklayınız;

KÜL BULUTLARI İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI MI?

HAVADA KAOS SÜRÜYOR

KÜL BULUTLARI KUŞLARI TEHDİT EDİYOR


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler