Kültür Başkenti'nde görkemli kutlama

''İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti'' etkinliklerinin resmi açılış töreni, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Haliç Kongre Merkezi'nde başladı. Oldukça renkli geçen etkinliklere yurttaşlar büyük ilgi gösteriyor.

Kültür Başkenti'nde görkemli kutlama
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.01.2010 - 08:54

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından, Ajansın koordinatörlüğünü de yürüten Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Bakanlar Kurulu üyelerinin yanı sıra KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, Almanya Federal Meclisi Başkanı Norbert Lammert, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye Süryanileri Cemaati lideri Yusuf Çetin, İstanbul Valisi Muammer Güler, Belediye Başkanı Kadir Topbaş katıldı.

Tören, çoğunluğu Avrupa ülkelerinden yaklaşık 40 ülke ve uluslararası kuruluşun temsilcileri ile iş, kültür ve sanat dünyasının önde gelen isimlerini de bir araya getirdi.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Şekib Avdagiç

Haliç Kongre Merkezinde düzenlenen ''İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti'' resmi açılış töreninde konuşan İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, 21. yüzyılda tüm dünyanın büyük bir değişimin hem heyecanını hem sancısını yaşadığını, böyle bir dönemde İstanbul'un da yeni yıla ''Avrupa Kültür Başkenti'' sıfatıyla girdiğini söyledi. Avgadiç, ''Kaldı ki bu zorlu süreçte AB'nin İstanbul'u Avrupa Kültür Başkenti ilan etmesi son derece anlamlıdır. Çünkü İstanbul, dünya barışının anahtarıdır'' diye konuştu. Avdagiç, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Peki İstanbul'u bu kadar önemli yapan nedir? İstanbul, büyük şair Sezai Karakoç'un dediği gibi kalbimizin bitmeyen bir destanıdır. Öyle bir destandır ki, bin yılların içinden ve birçok medeniyetin süzgecinden geçmiş bilgelikler taşır bize... Öyle bir destandır ki, bu destanın satırları zamana ve her türlü yıkıma direnen bir Zümrüdü Anka gibidir. Küllerinden her dem yeniden doğar, ilhamını İstanbul'un ruhundan alır.
Elbette yeryüzünde İstanbul gibi başka şehirler de var. Ama Yahya Kemal'ın ifadesiyle, sadece İstanbul'dur 'efsunlu güzellikleri yaratan'. Yalnız odur iki kıtayı buluşturan, yalnız odur doğu ile batıyı engin hoşgörüsüyle kanatları altında tutan.''

İstanbul'a her medeniyetin kendine özgü izler bıraktığını, Bizans ve Osmanlı'nın gücünü ve kudretini burada sergilediğini belirten Şekib Avdagiç, kiliselerin yanında camilerin ve sinagogların bitişiğinde medreselerin yükseldiğini kaydetti.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'ndeki "İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti" resmi açılış töreninde konuştu. Başbakan Erdoğan, "Ayasofya'yı imar eden İsidoros ile Anthemios'u, Süleymaniye'nin mimarı Sinan'ı, Sultanahmet'in mimarı Sedefkar Mehmet Ağa'yı, tüm mimarları, İstanbul'u ifade eden tüm şairlerimizi, Fuzuli'yi, Baki'yi, Nedim'i, Nefi'yi, Mehmet Akif'i, Yahya Kemal'i, Necip Fazıl'ı, Ziya Osman Saba'yı, Nazım Hikmet'i, Attila İlhan'ı, Orhan Veli'yi, İstanbul için göz nuru dökmüş tüm sanatçıları hürmetle selamlıyorum" dedi.

Beş kıtanın esintilerini, ezgilerini, seslerini, tatlarını ve renklerini yansıtan İstanbul'un, 5 kıtanın şehirlerine esin kaynağı olacak kadar özel ve özgün olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, "İstanbul sevinirse Kahire sevinir, Beyrut sevinir, Bakü sevinir, Üsküp sevinir. İstanbul hüzünlenirse insanlık hüzünlenir" dedi.

Başbakan Erdoğan, "Dünyada ortasından ırmak geçen nice şehirler bulunmakta ancak ortasından deniz geçen yegâne şehir İstanbul'dur. Bir yarısı Asya'da diğer yarısı Avrupa'da olan yegane şehir de yine İstanbul'dur" şeklinde konuştu.

İstanbul'un binlerce fotoğrafçı tarafından, milyonlarca kez her köşesinin çekildiğini, her köşesinin şairlere ilham verdiğini, nice şairlerin İstanbul'a şiirler yazdığını ifade eden Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Yahya Kemal'in dediği gibi azizdir İstanbul. "Sana dün bir tepeden baktım aziz İstanbul, Görmediğim, gezmediğim, sevmediğim hiçbir yer, Ömrüm oldukça gönül tahtıma keyfince kurul, Sade bir semtini sevmek bile bir ömre değer. İstanbul bir masal gibi gerçek üstü bir şehirdir.

Cemal Süreya'nın dediği gibi, bu şehirden tramvaylar Laleli'den dünyaya kalkar. Sezai Karakoç'un dediği gibi İstanbul bu yeryüzünden ve gökyüzünden öteki bir şehirdir. Necip Fazıl'ın dediği gibi 'Ana gibi yar olmaz, İstanbul gibi diyar/ Güleni şöyle dursun, ağlayanı bahtiyar, Gecesi sümbül kokan, Türkçesi bülbül kokan İstanbul İstanbul'.

Nazım Hikmet'in dediği gibi Sen ki topraksın seni sevmeyi bilmeli, Sen ki topraksın durup dinlenmeden değişirsin ve Nedim'in dediği gibi Bu şehri İstanbul ki misli benzeri yoktur, Bir taşına bütün Acem mülkü fedadır.''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sadece bir yıllığına Avrupa Kültür Başkenti payesini taşıyacak İstanbul'un, var olduğu sürece Avrupa'nın bir kültür merkezi olma payesini hiç kaybetmeyeceğini belirterek, ''Sadece İstanbul bile Türkiye'nin bir Avrupa ülkesi olduğunun, AB'nin tabii üyesi olduğunun somut göstergesidir'' şeklin konuştu.

Gecede, Yekta Kara'nın sanat yönetmenliğini yaptığı ''İstanbul Büyüsü'' adlı özel gösteri de sunuldu. İstanbul'un çok katmanlı kültürel yapısını şiir, dans, müzik, şehrin ses ve görüntülerinden oluşan 5 farklı unsurla anlatan ve 65 dakika süren gösteri, izleyenlerden büyük alkış aldı.

Sahne önünde 303 sanatçının görev aldığı gösteride, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, Sultan Abdülaziz, Wolfgang Amadeus Mozart, Ahmed Adnan Saygun, Münir Nurettin Selçuk, Orhan Veli Kanık, Ferit Düzün ve Fahir Atakoğlu gibi farklı isimler tarafından İstanbul hakkında yapılan 24 eseri seslendirdi.

Tarihi boyunca üç imparatorluğa ev sahipliği yapan İstanbul'un tüm değerlerini içeren gösteride, sanatçılar Aynur, Bekir Ünlüataer, Cüneyt Türel, Dilek Türkan, Fatih Erkoç, İncesaz Grubu, Kevork Tavityan, Kubat, MFÖ, Sertab Erener, Yetkin Dikinciler ve Zuhal Olcay solist olarak yer aldı.

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrasına, İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu, Yarkın Perküsyon Grubu, Devlet Opera Korosu sanatçıları, Çocuk Korosu, Devlet Balesi dansçıları ve Pulathane Halk Oyunları Grubu de eşlik etti.


Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan start verdi

Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan Erdoğan, eşleri ve etkinliğe katılan protokol mensuplarıyla, gösterinin ardından Haliç Kongre Merkezi'nin önündeki Haliç Camialtı Tersanesi'ne kurulan iskelede, enerjisini İstanbul'dan alan bir ''Kent Etkinliği'' olarak tasarlanan, özel ışık ve havai fişek gösterisine, butona basarak start verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, butona basarken, ''2010 Avrupa Kültür Başkenti, İstanbul'a, Türkiye'ye ve tüm Avrupa'ya hayırlı olsun'' dedi.

Protokol, daha sonra Haliç'te bir kilometrelik alanı kaplayan ışık ve havai fişek gösterisini izledi. Büyük bir coşku ve heyecanla takip edilen gösteri, yurttaşları büyüledi.

Şölen, aynı zamanda Taksim, Kadıköy, Pendik, Sultanahmet, Beylikdüzü ve Bağcılar meydanlarında kurulan özel ekranlardan da izlendi.

Ağırlıklı olarak Avrupa ülkeleri olmak üzere yaklaşık 40 ülke ve uluslararası kuruluşun temsilcileri de töreni izledi.

 

"Yedi Tepeli Kent"

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından ''Yedi Tepeli Kent'' sloganından yola çıkarak şehrin 7 bölgesinde etkinlikler düzenlendi.

Haliç Kongre Merkezi'ndeki resmi açılış töreni sonunda gerçekleştirilen havai fişek ve ışık gösterisinin dev ekranlarından sunulduğu 6 merkezde, ünlü sanatçılar izleyiciyle buluştu.
Taksim Meydanında Fransız grup F'in gerçekleştirdiği Ateş Tiyatrosu, etkinliğe katılan İstanbullular tarafından ilgiyle izlendi. 45 dakika süren gösteride akrobat, cambaz ve aktörler yer aldı.

Gösterinin ardından sahneye çıkan pop müziğin ünlü ismi Tarkan, sevilen şarkılarıyla meydanı dolduran kalabalığı coşturdu.

Kadıköy'de iskeledeki İSPARK Otoparkı'nda kurulan platformda Fransız grup F'in gerçekleştirdiği Balon Tiyatrosu, seyirciye unutulmaz anlar yaşattı. ''Ay Avcısı'' adlı tiyatro topluluğunun gösterisinde de onlarca dev balon, gökyüzünde 20 metre yükseklikte yer aldı.
Etkinlikte daha sonra ''Mor ve Ötesi'' grubu konser verdi.

Sultanahmet'te de Ayasofya Meydanında kurulan platformda Mehteran takımı gösteri sundu. DJ performans gösterisinin ardından konser veren Mercan Dede'nin şarkıları, tarihi meydanın atmosferiyle bütünlük oluşturdu.

İstanbullular, Beylikdüzü'nde Nil Karaibrahimgil, Pendik'te Kıraç ve Bağcılar'da da Zara'nın konseriyle Avrupa Kültür Başkenti unvanını kutladı. Yağışlı havaya rağmen konserlere yoğun katılım olduğu gözlendi.

Bu arada, açılış etkinliği kapsamında İstanbul'da Ayasofya Müzesi, Sabancı Müzesi, Yerebatan Sarnıcı, Arkeoloji Müzesi, Dolmabahçe Sarayı ve Harbiye'deki Askeri Müze'nin de aralarında bulunduğu müzeler saat 24.00'e kadar kapılarını açık tutacak.

Haliç Kongre Merkezi'ndeki açılış töreni öncesinde, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansına sunduğu Kör Fotoğrafçılar Projesi'nin kabul edilmediğini öne süren Nuri Kaya, peruğu ve takma burnuyla kongre merkezine geldi.

Ajansın önceki toplantılarına alınmadığını ve töreni izlemek istediği için peruk ve takma burun kullanarak kongre merkezine girdiğini ifade eden Kaya, ''Ajansın gerçek yüzünü görün. Benim bedava projem yerine başkalarının projesi para karşılığı kabul edildi'' dedi. Kaya, görevliler tarafından merkezin dışına çıkarıldı.


Etkinlikler 8.5 milyon Lira'ya mal oldu

İstanbul'daki kutlama etkinliklerinde 900 kişilik teknik ekip çalıştı. Etkinlikler için 6 bine yakın kişi tüm hazırlık çalışmalarını yürüttü. Bugün ise yaklaşık 8 bin kişi görev aldı.

Kentin 7 merkezinde gerçekleştirilen etkinlikleri 1550 kişilik bir organizasyon ekibi yürüttü. Etkinliklerin sorunsuz olarak gerçekleştirilmesi için 3 bin 500 kişilik emniyet ve güvenlik ekibi görev aldı.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın yürüttüğü açılış etkinlikleri 8.5 milyon liraya mal oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler