Kurgudan gerçeğe İslami punk

İslami punk, muhalif Müslümanlar için bir zamanlar romanlara konu olan bir fikir, bir kurguydu yalnızca. Ancak dünya çapında dolaşıma giren albümler ve filmler bu fikrin pekâlâ hayata geçebileceğini ortaya koydu.

Kurgudan gerçeğe İslami punk
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.08.2011 - 10:06

“Arap Baharı” dalgasıyla iyice görünür olan muhalif Müslüman gençlerin özellikle Batı’da kimliklerini, var oluşlarını anlatan bir film, geçen yıl Amerika’da izleyiciyle buluştu ve şimdi de 12 Ağustos’ta İngiltere’de gösterime girecek olan “The Taqwacores” bunun en iyi örneklerinden. Radikal bir Müslüman olan Michael Muhammad Knight’ın kitabından sinemaya uyarlanan filmde, bir İslami punk topluluğunun hikâyesini konu ediliyor. Müslüman muhalif gençler ve aralarındaki eşcinseller için bir tür manifesto değerindeki kitabın film versiyonunda Yusuf adlı Müslüman bir çocuğun New York’taki İslamcı cemaatinin içinde radikalleşerek punk rock’a uzanan hikâyesi anlatılıyor. Filmin özneleri arasında kırmızı Mohikan saçlarıyla sabah ezanını elektronik gitarla seslendiren bir müzisyen, kısa etekli ve makyajlı bir eşcinsel, burkalı bir feminist de var.

Amerika’da gösterime girdiğinde farklı eleştiriler, tepkiler almış olsa da, Hollywood Reporter gazetesi filmin orijinalliğini kabul ederek Müslüman punkçıların gerçek yaşamını konu aldığını vurgulamıştı.

Boston’dan “The Kominas” topluluğu, tamamı kadınlardan oluşan Torontolu “Secret Trial Five” topluluğu, Şikago’dan “Al Thawra” ve Pakistan ve Endonezya’dan dahi topluluklar gibi gerçek İslami punk topluluklarından esinlenilerek oluşturulan filmin bir öncülü de 2009’da bu toplulukları anlatan “Taqwacore: The Birth of Punk Islam” (İslami Punk’ın Doğuşu) adlı belgesel.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler