Kursa katıldılar iş kadını oldular

Yaklaşık 5 yıl önce Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) düzenlediği kuyumculuk, takı tasarımı ve iş eğitimleri kursuna katılan Polatlılı 40 kadın, şimdi açtıkları atölyeler ve mağazalarla ürettikleri takıları Türkiye'nin dört bir yanında satışa sunuyor.

Kursa katıldılar iş kadını oldular
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.10.2010 - 07:20

Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik, gümüş takı üretimi ve tamiratı konusunda ilçede yıllardan beri çeşitli atölyeler bulunduğunu hatırlatarak, son yıllarda hazırladıkları projelerle bu alandaki çalışmalara önemli destekler verdiklerini söyledi.

İlçedeki otantik gümüş takı işlemeciliğini geliştirmek ve kadınları iş hayatına kazandırmak için hazırladıkları bir proje ile önemli bir adım attıklarını kaydeden Çelik, ''Bu kapsamda Polatlı'da yaşayan 40 ev kadınını ATO'nun düzenlediği kurslara gönderdik. Kursları başarıyla tamamlayan kadınların iş hayatına atılması için destek vererek, atölyeler açmalarını sağladık. Bir kısmı işlerini iyice geliştirdi. Kendi atölyelerini mağazalarını açtılar. Şimdi Türkiye'nin çeşitli illerine takı satıyorlar'' dedi.

Polatlı'nın tarihi ve kültürel mirasını ekonomiye kazandırmak için önemli çalışmalar yaptıklarının altını çizen Çelik, ''Otantik gümüş takı işlemeciliği konusunda ilçenin adını bir marka yapmayı hedefliyoruz'' diye konuştu.

Kadınların hedefi ihracat

Takı tasarım kursunu başarıyla bitirerek iş hayatına atılan kadınlardan Yurdagül Sözak, gümüş işlemeciliğine hobi olarak başladığını ancak gün geçtikçe tasarımcılığın mesleği olduğunu söyledi. İmzasını attığı takılarla Polatlı'nın adını Türkiye'ye duyurmak istediğini belirten Sözak, ''Kursa arkadaşlarımızla birlikte Polatlı Belediyesi'nin desteğiyle gittik. Şimdi de gümüş takıları tüm aşamasıyla üretip piyasaya sunmaya çalışıyoruz'' dedi.

Polatlı'da gümüş takı sektörünün artık kendisini göstermeye başladığını ve kendilerinin de bu sektörde var olduklarını dile getiren Resmiye Bilgin de Türkiye'nin bir çok iline gümüş takı gönderdiklerini, bundan sonraki hedeflerinin ise ihracat yapmak olduğunu ifade etti.
Takı tasarımcısı Ayhan Karayel ise toptan satışlarının daha yoğun olduğunu, çoğunlukla İstanbul, Ankara, Konya, Trabzon ve Mardin'e satış yaptıklarını söyledi. Çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığınca tarafından da desteklenmesini isteyen Karayel, Polatlı'nın önemli bir turizm merkezi olduğunu ve ilçelerine gelen turistlere eserlerini sunmak istediklerini sözlerine ekledi.

İlçede 35 yıldır kuyumculuk yapan Abdul Vahit Kantaroğlu da belediyenin katkısıyla açılan atölyelerde usta olarak eğitim verdiğini anlatarak, bu sayede bir çok ev kadınını meslek sahibi yaptığını bildirdi. Projenin ilçede bir ilk olduğunu belirten Kantaroğlu, ''Belediye Başkanı Çelik'i tebrik ediyorum. Böyle bir projeye yıllardır mesleğin içinde olmamıza rağmen biz bile cesaret edemezdik. Şimdi Polatlı'da üç atölyeyiz. Bundan sonra Polatlı'nın İstanbul gibi kuyumculuk sektöründe isim yapmasını, marka olmasını istiyorum'' dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler