"Kürt sorununda çözüm demokratikleşme"

10 Aralık Hareketi Yürütme Kurulu adına bir açıklama yapan Burhan Şenatalar, Kürt sorununun "ne inkarla, ne de isyanla" çözülebileceğine dikkat çekerek "Çözüm demokratikleşmededir" dedi.

Yayınlanma: 05.06.2009 - 12:50
Abone Ol google-news

10 Aralık Hareketi Yürütme Kurulu adına bir açıklama yapan Burhan Şenatalar, Kürt sorununun "ne inkarla, ne de isyanla" çözülebileceğine dikkat çekerek "Çözüm demokratikleşmededir" dedi. Şenatalar, "2009 ortasında yakalanan ve umut uyandıran dönemin daha ileriye taşınabilmesi için PKK'nin silahlı mücadeleye ön koşulsuz olarak son vermesi gerekmektedir" dedi.

"Kürt sorununda gelinen noktaya" ilişkin bir açıklama yapan Burhan Şenatalar, Kürt sorunun bir kez daha gündemin ön sıralarında yer aldığını, sınırlı olsa da bir iyimserlik bulunduğunu belirterek bu sorunun çözümü yönünde kapsamlı adımlar atılmasının "acil" bir ihtiyaç olduğunu söyledi.

Burhan Şenatalar, Kürt sorununun en özgür biçimde tartışılması gerektiğini belirtirken, sorunun "ne inkarla, ne de isyanla" çözülebileceğini dikkat çekerek "Kürt sorunu şiddetle ve silahla çözülemez" ifadesini kullandı. Şenatalar "Çözüm demokratikleşmededir ve demokrasi tanım gereği silahlı mücadeleyi dışlar. Bugün gelinen aşamada silahlı mücadele ister Türk, ister Kürt olsun, tüm halkın aleyhinedir" şeklinde konuştu.


"Çözüm Türkiye'nin bütünlüğü içinde gerçekleşmeli"

10 Aralık Hareketi'nin, ilk gününden itibaren çözümün Türkiye'nin bütünlüğü içinde gerçekleşmesi gerektiği görüşünü savunduğunu vurgulayan Şenatalar, "Bugün bu konuda geniş bir mutabakat olduğunu görmekteyiz" dedi.

Açıklamada çözüm doğrultusunda atılacak adımların tümünü bugünden kapsayan bir hazır reçetenin kimsede bulunmadığı kaydedilirken "10 Aralık Hareketi açısından çözüm doğrultusunda atılacak adımların temelini 21. yüzyıl başında egemen olan insan hakları anlayışı oluşturmaktadır. Böyle bir anlayış çerçevesinde herkes kimliğini yaşamak ve yaşatmak, dilini, kültürünü öğrenmek, korumak ve geliştirmek hakkına sahiptir" denildi.

Yeni bir anayasaya duyulan gereksinim öncelik taşıdığı da ifade edilen açıklamada, PKK ile ilgili olarak da şu değerlendirme yapıldı:
"2009 ortasında yakalanan ve umut uyandıran dönemin daha ileriye taşınabilmesi için PKK'nın silahlı mücadeleye ön koşulsuz olarak son vermesi gerekmektedir. PKK öncelikle Türkiye sınırları dışına çıkarak, ardından silah bırakarak süreci hızlandırma şansına sahiptir. Böyle bir yöneliş demokratikleşme adımlarını güçlendirecektir."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler