'Kürtçe eğitim hakkı Anayasal güvenceye alınsın'

Hakkari Üniversitesi'nin düzenlediği "21'nci Yüzyılda Kürt Dili ve Edebiyatı" konulu konferansta, Kürtçe ve Türkçe 5 maddelik bildiri yayımlandı. Bildiride, "Kürtçe eğitim hakkının Anayasal güvenceye alınması" istendi.

'Kürtçe eğitim hakkı Anayasal güvenceye alınsın'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.07.2010 - 11:58

Hakkari Üniversitesi tarafından organize edilen ve çok sayıda akademisyenin katılımı ile 3 gün devam eden "21'inci Yüzyılda Kürt Dili ve Edebiyatı Günleri" konferansı sona erdi. Konferansın son gününde Kürtçe ve Türkçe 5 maddelik bildiri yayımlandı.

Beş maddelik bildiri Fransa Doğu Dilleri Akademisi Kurmanci Bölüm Başkanı İbrahim Seydo Aydoğan tarafından Kürtçe ve Türkçe olarak okundu.

Aydoğan, 16-18 Temmuz tarihlerinde yapılan konferansta Kürt Dili ve Edebiyatı'nın pek çok alanında değerli tebliğler sunulduğunu, geniş değerlendirmelerin yapıldığını belirterek, Kürt Akademisyen, araştırmacı yazar ve aydınları söz konusu konferansın Türkiye ve dünya kamuoyuna bir çağrıda bulunmanın doğru olacağını söyledi. Akdoğan hazırlanan Türkçe ve Kürtçe bildiride şu maddelere yer verildi:

"Konferansın katılımcıları olarak böylesi bir konferansın Hakkari Üniversitesi çatısı altında gerçekleştirilmesini önemsiyor ve bu derecede ağır bir çalışmayı başarıyla gerçekleştirdikleri için Üniversite ve konferansın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Siyasi sorunlar Kürt Dili ve Edebiyatı ilerlemesinin önünde engel teşkil etmektedir. Bugün de demokratik ve çözüm bekleyen Kürt sorunu, Kürt Dili ve Edebiyatının gelişiminin önünü tıkamaya devam etmektedir. Bu sebeple, bütün siyasi aktörlere çağrımız tarihsel sorumluluklarını yerine getirmeleri, geç olmadan çatışmayı durdurmaları ve sorunun çözümü için diyaloğa başlanmalıdır.

Kürt Diliyle eğitimin olmayışı, tek başına Kürt Dili ve Edebiyatının kaybolmaya yüz tutmasının en önemli nedenidir. Bu yüzden, konferansın katılımcıları olarak Kürt diliyle eğitimin önündeki bütün resmi ve fiili engel ve pürüzlerin en kısa zamanda kaldırılmasını, aynı şekilde Kürtçe eğitim hakkının anayasal güvenceye alınmasını istiyoruz.
Bu alanda, ilk adım olarak Üniversitelerde Kürtçeye lisanstan doktoraya kadar izin ve imkan verilmesi ve Kürt Dili Edebiyatı bölümlerinin diğer dillerin bölümleri statüsünde tanınması gerekmektedir. Aynı şekilde Kürtçe eğitim ve farklı branşlarda Kürtçe öğretmenlerinin yetiştirilmesi için eğitim fakülteleri açılmalıdır.

Geniş değerlendirmelerden sonra, Kürt kurumları arasında, özellikle araştırma ve akademik alanda dayanışma ve biriğin zayıf olduğu sonucuna varılmıştır. Bu yüzden söz konusu alanlarda çalışan biz Kürt araştırmacı, yazar ve aydınları siyasal ve düşünsel farklılıkları ortak çalışma ve dayanışmanın önünde engel olarak görmemeli ve güçlü bir birliktelik duygusuyla hareket etmeliyiz."

Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli "21'inci Yüzyılda Kürt Dili ve Edebiyatı Günleri" konferansının son gününde bir açıklama yaptı. Belenli, "Gerçekten Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik özellikleri giderek iyileşmekte. Bu konularda herhangi bir aktivitede bulunmak için artık kelleyi koltuğa almak gerekmiyor. Gördüğünüz gibi ortam giderek demokratikleşiyor ve olması gereken de bu. Daha serbest bir ortam. Ben inanıyorum ki, biz bu problemi daha medeni yöntemlerle çözdükçe birbirimize olan anlayışımızı geliştirdikçe, birbirimize katlanma değil sevme ve anlama yoluna gittikçe Türkiye, bu ülke her tarafıyla Doğusuyla batısıyla, Kürdüyle, Türküyle, Lazıyla, Çerkeziyle ve çevre ülkeleriyle birlikte daha güçlü, daha büyük ülke daha müreffeh haline gelecektir" şeklinde konuştu.

Konferansın sonunda Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli konferansa katılan katılımcılara Hakkari kilimlerini hediye etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler