"Kurumlara bir bir hakim oldu"

Wall Street Journal, Genelkurmay Başkanı ve 3 kuvvet komutanının istifasına ilişkin değerlendirmesinde "AKP, istifaları düşman paralel devletin silinmesi olarak görüyor, Cumhurbaşkanlığından üniversitelere, mahkemelere ve sonunda orduya bir bir hakim oldular" yorumunda bulundu.

Yayınlanma: 01.08.2011 - 10:30
Abone Ol google-news

ABD'nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, "Bir Başbakan Türk Siyasetini Yeniden Şekillendiriyor" başlığıyla generallerin istifasını değerlendiği geniş haberinde, tutuklu subayların durumundaki tartışmalarda en yüksek rütbeli subaylarının istifa etmesinin birçok Türkü şaşırttığına ve daha önce ordu mutsuz olduğu zaman hükümetin istifa ettiğine dikkat çekti.
 

"AKP, istifaları düşman paralel devletin silinmesi olarak görüyor"

Analistlerin, Cuma günü gerçekleşen istifaların uzun bir hikayenin sonunu gösterdiğini ve AKP'nin düşman paralel devletin silinmesi olarak gördüğünü söylediğini belirten WSJ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 1990'da İslami şiir okuduğu için tutuklandığını ve 2002 seçimlerini kazandığını vurgulayarak bu bağlamda şu değerlendirmeleri kaydetti:

"Sonra laikleri etkisizleştirmek ya da kontrol etmek için hareket etti, kurumlara bir bir hakim oldu. Cumhurbaşkanlığından Türkiye'nin üniversitelerine, mahkemelerine ve sonunda orduya."
 

"Ekonomide endişelenmek için ciddi sebepler var"

Yüksek Askeri Şura'ya dikkat çekilen haberde, bu hafta olabilecek istifaların pazarı karıştırabileceği ve Türk lirasının düştüğü belirtilerek, Türk ordusuyla yakın bağlantısı olan askeri analisti Gareth Jenkins'in, "Ancak ekonomi hakkında endişelenmek için cari işlemler açığı gibi başka ciddi sebepler de var" dediğini belirtildi.

Yatırımcıların Türk lirasını satmaya başladığı ve Türkiye'nin cari işlemler açığının büyüklüğü konusunda endişelendiğini ifade eden gazete, Erdoğan'ın "Endişelenmek için bir neden yok" dediğini vurguldı.

Ayrıca, İsrail'in Mavi Marmara'da öldürülen 9 Türk için özür dilemeyi reddettiği zaman Erdoğan'ın Gazze'yi ziyaret edeceğini söylediğine ve Kıbrıs'ın 2012 Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığında Türkiye'nin AB ile ilişkileri "donduracak" açıklamasına dikkat çekildi.



 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler