"Kutlama değil, çözüm istiyoruz"
Memur-Sen, kadınların çalışma hayatından dışlandıklarını, aile ile iş arasında bir çok sorunla karşı karşıya kaldıklarını bu sorunların çözülmesini istediklerini bildirdi. Memur-Sen'den yapılan yazılı açıklamada, "Nüfusun yarısını oluşturan çalışan-çalışmayan tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyoruz. Rakamlar ve tablolara bakıldığında kadınların çalışma hayatından dışlandıkları, aile ile iş arasında birçok sorunla karşı karşıya kaldıkları görülmektedir" denildi.
Memur-Sen, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne ilişkin bir bildiri yayınladı. Bildiride şu görüşlere yer verildi, "Söz konusu rakamlara göz attığımızda kadınların alması gereken uzun bir yol olduğu, bu yolun kısaltılması için kadınların önündeki engellerin kaldırılması gerektiği ortadır. Bugünkü rakamlara göre, kadınların işgücüne katılım oranları yüzde 27'lerde seyretmektedir. Parlamentodaki kadın milletvekili oranı yüzde 9'dur. Belediye başkanlıkları, belediye meclis üyeliği, il genel meclis üyeliklerinde kadınların temsil oranı yüzde 1'dir. AB ülkelerinde bu oran genel olarak yüzde 20'nin üzerindedir. Kadın girişimcilerin toplam girişimciler içindeki oranı yine yüzde 1.5'lerde kalmaktadır. Yine kadın bürokratların oranı bir elin parmaklarına geçmemektedir. Bu rakamlardan da anlaşılmaktadır ki kadının siyaset, iş dünyası, çalışma hayatı ve sivil toplum içindeki temsili yetersizdir."
"Bu rakamların tarihte kalması adına kadınların hayatın her alanında söz sahibi olması ve temsil gücünün yükseltilmesi ve hayatlarını daha da kolaylaştıracak sosyal güvenlik, eğitim, çalışma koşulları alanında da önlemler alınmalıdır" denilen bildiride, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yapılması gerekenlere ilişkin şu önerilere yer verildi,
"-Çocukların gelişimi açısından özellikle ilk bir yıl çocuklarının bakımıyla yakından ilgilenmek zorunda kalan kadınların her doğum yılı emeklilik sürelerinden düşülerek emeklilik hakkına sahip olmalıdırlar. Sosyal güvenlik reformu kapsamında uzun vadede kadınların da emeklilik yaşının 65'e çıkacağı düşünülürse bu teklifin önemi anlaşılacaktır.
- Özellikle işyerlerinde olmak üzere kadına yönelik taciz olaylarına karşı her türlü tedbir alınmalıdır.
-Dünyanın değişik ülkelerinde haftalık çalışma süreleri 35 saate indirilmiştir. Bu çerçevede, kamu ve özel sektörde çalışan kadınların çalışma süreleri haftalık 35 saatle sınırlandırılmalıdır.
- Yerel seçimler gündemdedir. Yerel yöneticiler kadınların eğitim ve kültür faaliyetlerine katılabilecekleri, spor yapmalarını imkan sağlayacak, meslek edinmelerini sağlayacak ya da mesleklerini geliştirmelerine katkı yapacak kurslar açmalıdır.
-Ekonomik krizler ilk önce kadın çalışanları etkilemektedir. Bu kapsamda her gün kadın işsizlere yenileri eklenmektedir. Bu çerçevede, iş arayan kadınlara kolaylık sağlayacak rehberlik ve danışmanlık hizmetleri sunulmalıdır.
-5 kadından biri okuma yazma bilmiyor.
-Çalışan kadınlar kreş sorunu yaşamaktadır. Her işyerinde ya da işyerlerine yakın bir yerde kreş imkanı sağlanmalıdır.
-4/B ile çalışan sözleşmeli personelin eş tayininde yaşadıkları sıkıntılar kökten çözülmeli, aile bölünmesi engellenmelidir.
-Aile içi şiddetin sona erdirilmesi için kadınları güçlendirecek politikalar oluşturulmalıdır.
-Kadın kuruluşlarının sesini duyurulacağı katılım mekanizmaları oluşturulmalıdır.
-Kadın sığınma evlerinin sayısı artırılmalı, bu kurumlar bir eğitim yuvası misyonu görmelidir."
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- ‘Bir an önce ilan etmelerini bekliyoruz’