"Kuvayi Milliye Derneği'ni kullandılar"

Ergenekon'un 62. duruşmasında sorgu ve savunması alınan, Kuvayı Milliye 1919 Derneği'nin kısa bir süre genel sekreterliğini üstlenen tutuklu sanık Oğuz Alpaslan Abdülkadir, derneğin Atatürkçüleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ni yıpratmak için kullanıldığını savundu.

Yayınlanma: 09.03.2009 - 08:19
Abone Ol google-news

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Cezaevi Kampusu’ndaki duruşma salonunda görülen Ergenekon davasının 62. duruşmasında tutuklu sanık Oğuz Alpaslan Abdülkadir’in sorgu ve savunması alındı. Abdülkadir, polis ve savcılık ifadelerinde dernekte kendisini “askeri istihbarat” elemanı olarak tanıtan Mustafa Alpay’ı tanımadığını söylediğini, derneğin TSK’nin adını yıpratacak çalışmaları nedeniyle “kapattırmaya” çalıştığını anlattığına dikkat çekti.

Abdülkadir bu sırada Hüseyin Görüm’ün “sana mı kaldı kapattırmak” diye söze karışınca şaşırıp aldığını söyledi. Gözaltında tutulduğu 5 gün boyunca kendisine soru sorulmadığını, lehine olan delilleri Emniyet’in sunmadığını anlatan Abdülkadir “Keyfi ve siyasi nedenlerle tutuklandım. Tıpkı Irak’ta Saddam’ın muhalifeleri tutuklaması, tutukluların yıllarca sorgulanmaması gibi. Şimdi de tek parti iktidarındayız. Son Osmanlı padişahı Erdoğan’ın boynunda Anayasa Mahkemesi’nin kararı yafta gibi asılı” dedi.

Abdülkadir “Ben emlak müşaviriyim, esnafım. Bunu ispatlamaya çalışıyorum. Silahlı terör örgütü üyesi olmam için telefon tapeleri ve gizli tanık 17 denilen Niyazi Kıyak’ın ifadeleri gösteriliyor. Lehime deliller saklanıyor” diye konuştu. Dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın “ülkenin irtica tehlikesi altında olduğuna işaret ederek sivil toplum kuruluşlarına çağrıda bulunduğu” açıklamasından sonra Kuvayı Milliyet 1919 Derneği’ne üye olduğunu anlatan Alparslan “Kuvayı Milliye 1919 Derneği’ne aslında ‘Hüseyin Görüm Düşünce Kulübü’ denilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.
 

Esrar kuryesi

Genel Sekreter olduktan sonra Hüseyin Görüm’ün tüzüğe aykırı konuşmaları ve tutumlarından rahatsız olduğunu belirten Abdülkadir “Yönetim kurulunda Başbakan’ın bacanağı Nuri Vardarbaşı’nın olduğunu bilmiyordum. Mustafa Alpay, Atatürkçüleri, TSK’yi yıpratmak için derneğin Fethullahçılar tarafından kurulduğunu söyledi. Hüseyin Görüm, motorize ekipler kurup esrar kuryelerini taşımayı planlıyordu” diye konuştu.
 

Görüm’e bodyguard engeli

Hüseyin Görüm’ün açıklamalarıyla sürekli kafa karıştırdığını belirten Abdülkadir, Görüm’ün Danıştay baskını, Hrant Dink cinayetlerinde ulusalcıları adres göstermek için imalarda bulunduğunu ifade etti. Görüm’ün kendisini mesih olarak tanıttığını, İsa’dan Musa’dan söz ettiğini anımsatan Abdülkadir, Görüm’ün Fox televizyonundaki programa çıkmaması için tanıdık bir bodyguard bulduğunu anlattı. Daha sonra bu girişimden vazgeçtiğini, dernekteki telefonun fişini çekerek ulaşmalarını engellemeye çalıştığını anlatan Abdülkadir, “Askeri yıpratma amacı taşıyordu. Dini düşünceleri öne çıkarmaya başladı. Kişilik değiştirerek dini konulara girdi” dedi.
 

Lobi belgesinin yayınlandığı siteler

Ergenekon Lobi belgesinin www.gizlibelge.com ve www.cdgbim.net adlı internet sitelerinde yayınlanıp yayınlanmadığına ilişkin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun mahkemeye gönderdiği yazıda, internet sitelerinin geçmişe dönük içerik bilgilerinin bulunmadığı kaydedildi.

İstenilen bilgilerle ilgili, söz konusu sitelerin içerikle ve yer sağlayıcısı ile irtibata geçilmesi gerektiği belirtilerek wwww.gizlibelge.com’un yer sağlayıcısının ABD’nin Arizona eyaletinde, diğer sitenin ise İstanbul, Beykoz’da bulunduğunun tespit edildiği kaydedildi.
 

Suikast planları araştırılmış

Mahkeme, Ergenekon örgütü üyesi oldukları iddiasıyla yargılanan Muhammet Yüce ve Selim Akkurt’un telefon görüşmelerindeki, gazetecilere ve siyasetçilere yönelik suikast planlarına ilişkin, emniyetin herhangi bir çalışma yapıp yapmadığını sormuştu. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün yanıtında, bir suç örgütüne yönelik çalışmalar sırasında, bazı örgüt mensuplarının Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTP milletvekili Sebahat Tuncel ve Fehmi Koru’ya yönelik silahlı eylem hazırlığı içerisinde oldukları yönünde doğrulamaya muhtaç bilgiler edinildiği kaydedildi. Bilgi edinilmesi ve gerekli çalışmaların yapılması için 5 Ekim 2007’de İstihbarat ve Terörle Mücadele Şube müdürlükleri ile Ankara ve Diyarbakır emniyetine konunun bildirildiği belirtildi.

 

Görüm beni sekreter yaptı..

Tutuklu sanık Oğuz Alpaslan Abdülkadir, çapraz sorgusunda, davanın sanıkları Sedat Peker ve Sami Hoştan'ı tanımadığını, derneğe para yardımında bulunduklarını duymadığını söyledi. Tutuklu sanık derneğin kurucusu Hüseyin Görüm'ün kendisini bilinçli olarak genel sekreterliğe atadığını bu görevi 40 gün yürüttüğünü söyleyen Abdülkadir, “Görüm bana 'Fikri Karadağ ile fikir ayrılığına düştük', genel kurula kadar geçici olarak bu görevi yürüteceksin' dedi. Derneğe üye olduğumda ciddiyetsizlik görmedim ama sonrasında 'kuva nikahı' kıyıldı. Basının huzurunda yapıldı amacını anlamadım. Karadağ gittikten sonra 'İsa Musa' olayları aşırı bir şekilde gündeme geldi. Görüm tüzükte olmayan kararları kendi başına uyguladı. Sonra istifa ettim” diye konuştu. 


“Alpay ay yıldızlı kartvizit verdi”


Mustafa Alpay'ı Türkeli Dergisi yazarı Nihat Gürkan aracılığıyla tanıdığını anlatan Abdülkadir, Alpay'ın kendisine “üzerinde ay yıldız amblemi olan ve isminin yazılı olduğu bir kartvizit verdiğini söyledi. Abdülkadir, “istihbaratçı olduğunu kendisi söyledi. Dernekle ilgili bilgi istedi benden” dedi.  “Bütün Kürtleri Türkiye'den kovacağız. Sorun Kürt'ün ta kendisidir” yazılı notları dernekten Mustafa Alpay'a iletmek üzere aldığını, okumadığını söyleyen Abdülkadir, ırkçılığa varan bir milliyetçilik anlayışının olmadığını söyledi. Albay Fikri Karadağ'ın 13 bin 500 kişilik hain listesinden haberdar olmadığını ifade etti.


“Sarıgül otobüs verdi”


Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, “Derneğin su, elektrik ve aidat gibi borçlarını ödeyemediğini söylüyorsunuz. Ancak Anıtkabir gibi birçok yere gezi düzenlenmiş. 20 otobüsle gidilmiş. Bunları kim karşılıyordu?” diye sordu. Abdulkadir ise otobüsleri Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün verdiğini söyledi.


“Uyuşturucu kullandım”

Tutuklu sanıklardan Murat Çağlar'ın “Dernekte uyuşturucu kullanıldığını gördünüz mü?" diye sorması üzerine Abdulkadir, “Gördüm. Çünkü bunlarla beraber üç sefer ben de kullandım” yanıtını verdi. 1992 yılı öncesinde Tekfen'de Arapça tercümanlığı yaptığını asıl mesleğinin emlakçılık olduğunu ifade eden Abdülkadir'e davanın tutuklu sanıklarından Rasim Görüm de “üzerimize iftira atma” diye tepki gösterdi. 


“İstihbaraçı Alpay Tekin'in adamı”

Söz alan tutuklu sanık derneğin kurucusu Hüseyin Görüm ise 30 Ağustos'ta Mustafa Sarıgül'den 20 otobüs almadıklarını ifade ederek, “Dernek kendi imkanları ile otobüsleri tuttu. Hala borcunu ödeyemedik. Sarıgül 29 Ekim'de iki otobüs tahsis etti” dedi. Abdülkadir'in genel sekreterlikten istifa ettiğini burada duyduğunu söyleyen Görüm, kendisine herhangi bir istifa dilekçesinin gelmediğini ifade etti. Abdülkadir'in kendisi hakkında “MİT elemanı” dediğini söyleyen Görüm, “MİT'in Genelkurmay'ın, polisin ya da jandarmanın adamı olmaktan onur duyarım. Ama kimsenin adamı değilim” diye konuştu. Mustafa Alpay'ın Genelkurmay'ın adamı olduğunu sanmadıklarını ifade ederek, “Muzaffer Tekin'in adamıdır” dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler