Kuzey Irak'ta 16 milyar dolarlık yatırım onaylandı

Kuzey Irak Bölgesel Hükümeti Başbakan Başdanışmanı Dr. Khaled Salih, Kuzey Irak Hükümeti tarafından 16 miyar dolarlık 145 projenin onaylandığını belirterek, Türkiye'yi bölgenin hızlı kalkınma sürecinde yatırımcı olarak görmek istediklerini söyledi.

Kuzey Irak'ta 16 milyar dolarlık yatırım onaylandı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.09.2009 - 12:33

Bersay İletişim Enstitüsü'nün davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başbakan Başdanışmanı Dr. Khaled Salih, Esma Sultan Yalısı'nda dün düzenlenen konferansta Türk iş dünyası ile buluştu.

Kalabalık bir iş adamı topluluğuna konuşan ve "Kuzey Irak'ın Yatırım Potansiyeli ve Türk İş Dünyasına Sunduğu Fırsatlar" konulu bir konuşma yapan Dr. Salih, Türk yatırımcısını Kuzey Irak'a yatırım yapmaya davet etti. Bölgedeki yatırımcılar arasında 500 Türk şirketi bulunduğunu söyleyen Dr. Khaled Salih, bu yıl Kuzey Irak Bölgesel Hükümeti tarafından 16 milyar dolarlık 145 projenin onaylandığını belirterek, "Yatırımcı Türk şirketlerine kapımız açık" mesajı verdi.


İlaç bile yoktu, Türkiye'nin verdiği destekle dayandık

"Bölgemiz 1990'lı yılların ortasında tam bir yıkım yaşadı. Gaddar bir yönetim tarafından yönetildiğimiz bu dönemde pek çok kayıp verdik. Hayatta kalabilmek için bize en büyük desteği ise Türkiye verdi. 2003'e kadar geçen 12 yıllık süreç öyle zor günlerdi ki. İlaç bile yoktu.Günlük ihtiyaçlarımızı bile karşılayamıyorduk. Biz bu 12 uzun yıla Türkiye'nin verdiği destek ile dayandık. Bu destek için Türkiye'ye minnet duyuyoruz. Türkiye hem bölgemize koruma desteği verirken diğer yandan da insani yardımlarda bulundu. Bugün Irak'ta en hızlı kalkınan bölge olmamızı sağlayan da budur. Bu yüzden biz Kuzey Irak'ın hızlı girdiği bu kalkınma ve büyüme döneminde daha çok Türk yatırımcısını bölgemizde görmek istiyoruz."


Bu yıl 8 milyar doları aşarız

Türk yatırımcıların, bölgeyi ve potansiyel vadeden iş kollarını araştırdığı bilgisini de veren Salih, önümüzdeki dönemde bu ilginin daha da artacağını düşündüklerini dile getirdi. Türkiye ile Irak ticaret hacminin 5 milyar dolar olarak hesaplandığına dikkat çeken Salih, "Bunu yılsonuna kadar 8 milyar dolara çıkması bekleniyor. Türk iş adamlarının bölgedeki potansiyeli tanımasıyla bu rakamları aşarız. Bölgeye ciddi anlamda yatırım düşünen tüm Türk şirketlerine kapımız açık. Bu şirketlerin yatırım süreçlerini kolaylaştırmak adına elimizden gelen desteği veriyor olacağız" şeklinde konuştu.



Savaş sonrası 5 kat fazla yatırıma ihtiyaç var

Türkiye'nin bölgedeki yatırımları hakkında da bilgi veren Salih, şunları söyledi:
"Bölgedeki altyapı, inşaat, ithalat / ihracat, finans yatırımları, servis sektörü gibi birçok alanda potansiyel var. Irak'ta savaştan sonra Kuzey Irak'ta olan yatırımların en az 5 katı daha fazla yatırıma ihtiyaç var. Bölgede elektrik santralları ve rafineriler haricinde yol, oteller ve ofis binaları yatırımı konusunda yüksek bir potansiyel bulunuyor. Altyapı yatırımları, önümüzdeki dönemde geliştireceğimiz yatırım alanlarının daha sağlıklı yapılanmasını sağlayacak. Türk yatırımcısı imalat, enerji, hizmet, sağlık, eğitim, inşaat gibi hemen hemen her alanda yatırım yapacak imkan ve potansiyele sahip. Kuzey Irak'ın her alanda yatırıma ihtiyacı var. Biz bu alanlara yatırım yapacak yabancılar içerisinde en büyük payın Türkiye'ye ait olmasını tercih ederiz."


Elektrik, su, petrol ve sağlık yatırımda öncelikli

Kuzey Irak Bölgesel Hükümetinin, elektrik, su, petrol ürünleri, içme suyu ve sağlık hizmetlerinde yatırım öncelik verdiğini belirten Dr. Khaled Salih, "2003'te yaşadığımız değişimlerden sonra bölge halkının beklentileri her yıl daha da çok artıyor. Kalkınma sürecine giden Kuzey Irak Bölgesi'nde, yatırım sürecinin desteklenmesi de önceliğimiz. Bu çerçevede ana sanayi ve üretim kollarında yabancı yatırımcıya açık bir politika izleyeceğiz" dedi.


Petrol arama için verilen 30 şirkete verilen kontratlar geçersiz

Kuzey Irak'ın 1 Haziran tarihinde başlattığı petrol ihracatı sonrası Irak Petrol Bakanı Hüseyin el Şahristani ve sonrasında ise Hükümet Sözcüsü Ali el Dabbagh'ın yaptığı "Kuzey Irak Bölgesinin, bölgede petrol arama ve çıkartmak için 30 şirkete verdiği kontratlar geçerli değildir. Bu kontratlar, Irak Petrol Bakanlığı tarafından onaylanmalı. Onaylanmayan anlaşmalar, yasadışıdır" açıklaması hatırlatılan Dr. Khaled Salih, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:
"30 şirket ile gerçekleştirilen kontratlar 2005 yılında oy birliği ile yürürlüğe giren Irak Anayasası çerçevesinde gerçekleştirilmiş olup Irak Anayasası'nın tüm gereklerini eksiksiz karşılamaktadır. Bir kaç siyasetçinin yaptığı bu açıklama onların kendi fikirlerini yansıtıyor. Bu konudaki tüm takdir ise Anayasa Mahkemesi'ne aittir. Şu andaki tek netleşmesini beklediğimiz konu, ihracattan elde edilen gelirlerde, müteahhit şirklerin paylarına ait ödemenin nasıl yapılacağıdır. Bu konudaki çalışmanın da en kısa sürede tamamlanacağına eminiz.Çünkü ihracattan elde edilen gelir bize değil doğrudan Irak Kalkınma Fonu'na aktarılıyor."


Petrol ihracatında hedef günde 1 milyon varil

Kuzey Irak petrolü için 1 Haziran 2009'dan itibaren günde 100 bin varil olarak planlanan ihracatın, Kerkük-Ceyhan Petrol Boru Hattı aracılığı ile Türkiye üzerinden dünya pazarına satıldığını ifade eden Salih, bir yıl içinde bu iki sahadan yapılacak petrol ihracatının günlük 250 bin varile çıkacağını söyledi. Dr. Salih, önümüzdeki yılın sonunda petrol ihracatı günlük 450 bin varile, dört yıl içindeyse günlük 1 milyon varile çıkmasının hedeflendiği noktasının altını çizdi. Salih, Kuzey Irak'ın doğalgaz kaynaklarının da yüzde 80'ine sahip olduğunu düşündüklerini, 2015'den itibaren doğalgaz kaynaklarının tam kapasite ile kullanmaya başlayacaklarını sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler