Kuzey Irak'tan Türkiye'ye petrol ihracatı iddiası

Kuzey Irak'taki Kürt Bölgesi'nin Perşembe günü tankerlerle Türkiye'ye petrol ihraç etmeye başladığı iddia edildi.

Yayınlanma: 06.07.2012 - 08:23
Abone Ol google-news

Irak merkezi hükümetin karşı çıkmasına rağmen, Kuzey Irak'taki Kürt Bölgesi'nin Türkiye'ye petrol ihraç etmeye başladığı belirtiliyor. İngiliz Telegraph gazetesi, iki kaynağa dayanarak tanklerle petrol taşıma işlerinin Perşembe günü başladığını öne sürdüğü haberinde bu adım "siyasetten tartışmalı" olduğunu savunurken bir analistin bu adımın Türkiye ile Kürt bölgesi arasında "ciddi taahhüt"ü göstereceği için önemli olduğu sözlerini de aktardı.

Telegraph gazetesi, "Kürdistan'ın, Irak'ın yarı özerk bölgedeki petrol şirketlere güç katacak, siyasetten tartışmalı bir adım ile kamyonlarla sınırın öte tarafındaki Türkiye'ye ham petrol taşımaya başladığı anlaşılıyor" diye yazdı.

Kürt Yönetimi'nin, bölgedeki büyük petrol rezervlerinin kimin tarafından kontrol edilmesi gerektiğine ilişkin uzun bir süreden beri Bağdat ile ihtilaf içinde olduğunu kaydeden Telegraph, geçen Nisan ayında Kürt Yönetimi'nin, Irak merkezi hükümetinin bölgede faaliyet gösteren yabancı şirketlere ödeme yapmadığı gerekçesiyle Bağdat tarafından kontrol edilen altyapıdan petrol ihracatını durdurduğuna dikkat çekti.

İngiliz gazetesi, Mayıs ayıda Kürt Bölgesel Yönetimi ile Türkiye arasında Bağdat'ın kontrolünü bypas ederek ihracata yönelik bir boru hattı projesini gerçekleştirmede mutabık kaldıklarını belirttikten sonra "İki kaynak, Telegraph'a kamyonların Perşembe günü Kürdistan'tan sınırın diğer tarafındaki Türkiye'ye ham petrol taşımaya başladığını söylediler" dedi.

Gazete, bu bağlamda VSA Capital'dan petrol analisti Malcolm Graham-Wood'un değerlendirmesine de yer verdi. Graham-Wood, atılan adımın Kürt Bölgesi ile Türkiye arasındaki "ciddi taahhüdünü göstereceği için önemli" olduğunu belirtirken "O kadar erken beklemiyorduk. Sınırın açılmasının, Kürdistan'ın petrol satma olanağını muazzam biçimde artırıyor" şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler