Kuzey İrlanda uzlaşma zemini arıyor

Kuzey İrlanda emniyet ve yargı güçlerinin Londra'dan yerel makamlara devri konusunda farklı görüşleri savunan Demokratik Birlik Partisi (DUP) ve Sinn Fein uzlaşı zemini arıyor.

Yayınlanma: 23.01.2010 - 21:55
Abone Ol google-news

İki parti arasındaki görüşmelerin, bir süredir çözümsüz kalan anlaşmazlıklar nedeniyle bir kere daha kesintiye uğraması üzerine Sinn Fein yönetimi bugün bir araya gelerek yeni stratejisini belirledi.

Parti lideri Gerry Adams, Dublin'deki toplantının ardından yaptığı açıklamada, Kuzey İrlanda Birinci Bakan Yardımcısı Martin McGuinness'in, Birinci Bakan Peter Robinson ile acilen "ciddi ve tanımlayıcı bir görüşme" yapması gerektiğine karar verdiklerini söyledi.

Amaçlarının, sorunları çözmek ve Kuzey İrlanda'daki yönetim yapısının temelini oluşturan Hayırlı Cuma ve St. Andrews anlaşmalarının ilkelerini gözetmek olduğunu vurgulayan Gerry Adams, "Eğer bu mümkün olmuyorsa, hiçbir onurlu kamu temsilcisi veya siyasi parti, sessiz sinema oyunu olmanın ötesine geçemeyen bir şeyin parçası olmak istemez" diye konuştu.

Öte yandan, Ulster Birlik Partisi ile birleşerek Sinn Fein'i gelecekte yönetim dışında bırakmayı gündemine alabileceği konuşulan DUP'un lideri Peter Robinson da görüşmelerin sürmesini istedikleri sinyalini verdi. Robinson, eski günlere dönmeyi istemeyen Kuzey İrlandalıların görüşmelerde gelişme kaydedilmesini arzu ettiklerini vurguladı.

Kuzey İrlanda'daki Katolik nüfusun desteklediği Sinn Fein, sürecin tamamlanması için bir evvel tarih belirlenmesine çalışırken Londra ile bağların sürmesini isteyen Protestanların desteklediği DUP, devrin hayata geçirilmesini geciktirmekle itham ediliyor. İki parti arasındaki anlaşmazlıkların, güç paylaşımına dayalı Kuzey İrlanda yönetiminin sonunu getirebileceğinden endişe ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler