La Fura dels Baus'un 'İstanbul İstanbul' dünya prömiyeri
Görkemli sokak tiyatrosu etkinlikleri, dijital tiyatro ve opera yorumlarıyla tanınan dünyaca ünlü La Fura dels Baus topluluğunun İKSV için özel olarak hazırladığı "İstanbul İstanbul" adlı projesinin dünya prömiyeri, 21 Haziran Perşembe, ikinci sahnelenişi ise 22 Haziran Cuma akşamı 21.00'de Haliç Camialtı Tersanesi'nde yapılacak.
La Fura dels Baus’un “İstanbul İstanbul” projesi tanıtımı için 18 Haziran Pazartesi günü hazırlıkların tam hız devam ettiği Haliç Camialtı Tersanesi’nde bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Basın toplantısına İKSV Genel Müdürü Görgün Taner ve İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Dikmen Gürün’ün yanı sıra La Fura dels Baus topluluğunun sanat direktörleri Alex Olle ve Carlus Padrissa konuşmacı olarak katıldı. Projenin hazırlanma süreci ve topluluğun çalışmalarını anlatan sanat yönetmenleri, “İstanbul İstanbul” gösterisinde İKSV’nin simgesi olarak, ilk kez kullandıkları dört lale motifini, La Fura dels Baus’un kalıcı bir parçası haline getireceklerini söyledi. İKSV Genel Müdürü Görgün Taner İKSV’nin özel olarak sipariş ettiği “İstanbul İstanbul”un önemini ve İKSV’nin özel projelerle İstanbul’un kültür ve sanat yaşamında öncülük görevini üstlenmeye devam edeceğini aktardı. İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Dikmen Gürün ise İKSV’nin, La Fura dels Baus gibi önemli bir toplulukla ortaya çıkardığı bu projeden duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Basın toplantısının ardından dansçı ve oyuncular, La Fura dels Baus ile özdeşleşen ve topluluğun her gösterisinde farklı koreografi ve elementler kullanarak uygulanan “İnsan Kulesi” (Human Net) bölümünü sahneledi. “İnsan Kulesi” bölümünde 60 kişilik ekip iplerle birbirine bağlı olarak yerden yükselen bir platformda özel bir koreografi sergiledi. La Fura dels Baus, gösterilerinde, “İnsan kulesi” (Human Net) bölümünde ilk defa İstanbul’da kullanacağı elementlere de yer verecek.
“İstanbul, İstanbul”dan notlar
La Fura dels Baus, “İstanbul İstanbul” gösterisinde İstanbul’un güzellikleriyle beslenen İKSV’nin 40 yıllık zaman sürecindeki yolculuğunu kendi diliyle anlatmaya hazırlanıyor. Bu özel gösteride kocaman bir top içinde gökyüzünde salınan oyuncular, Haliç’e tepeden bakan bir uçan at ve 60 kişinin birbirine iplerle bağlı olduğu insan kulesi izlenecek.
Gösteri sırasında, tiyatro sanatçısı Tilbe Saran’ın yüzünün yansıtılacağı 9 metre boyunda bir dişi kukla İstanbul’la ilgili bir şiiri seslendirirken; dev bir kum saatinin ve 4 vincin üzerinde yer alan, İKSV’nin de logosunu oluşturan lale kostumlü dansçılar Ayrin Ersöz’ün hazırladığı özel koreografilerle gösteri boyunca seyircilerle olacak. Sumru Ağıryürüyen’in de şarkılarıyla eşlik gösteride ayrıca İKSV Stüdyo ekibi Selçuk Metin ve Erman Pehlivan tarafından hazırlanan ve Selçuk Metin’in çektiği İstanbul fotoğraflarından oluşan videolar da gösterilecek.
Tüm dünyada açıkhavada yaptıkları gösterileri gittikleri ülkelerden ekip ve gönüllü gençlerle gerçekleştiren La Fura dels Baus, İstanbul’daki bu olağanüstü performansı, 250 başvuru arasından seçilen 80 gönüllü dansçı ve oyuncu ile gerçekleştirecek. Tüm performanslar için alanda 10 metrelik üç iskele ve 80 ile 160 tonluk iki vinç bulunacak. Beş gündür Camialtı Tersanesi’nde hazırlıklara devam eden La Fura dels Baus’un teknik ekibi, 15’i İspanyol, 25’i Türk teknisyen olmak üzere toplam 40 kişiden oluşuyor.
“İstanbul İstanbul”un 21 Haziran biletleri tükendi
21 Haziran’daki gösterinin biletleri tükenen, La Fura dels Baus’un dünyada ilk kez İstanbul'da sahneleyeceği “İstanbul İstanbul” gösterisini seyretmek isteyen izleyiciler, 22 Haziran Cuma akşamı için biletlerini, Biletix satış sistemi, İKSV ve mekân girişinden, 40 ve 25 TL (öğrenci) üzerinden alabilir. Lale Kart üyeleri, biletlerinde %25’e varan indirimlerden yararlanabiliyor. Etkinlik bir saat sürüyor ve mekânda oturma düzeni bulunmuyor.
La Fura dels Baus
La Fura dels Baus, 1979 yılında Barselona’da sokak tiyatrosu topluluğu olarak kuruldu. Topluluk, yıllar içerisinde yaratıcılığını daha da geliştirerek kendi teatral tarzları “fura dilini” (llenguatge furer) tiyatro terminolojisine kazandırdı. Bugüne kadar, açık alan gösterileri, dijital tiyatro ve sokak tiyatrosundan operaya uzanan birçok alanda 5 kıtadaki 250 şehirde sayısı 3 milyonu aşan bir izleyici kitlesine 3 binden fazla gösteri sergileyen topluluk disiplinlerarası, yeni teknolojiyi entegre eden, izleyiciyle oyuncunun arasındaki sınırları kaldıran ve mekânın mimarisini dikkate alan özgün ve çarpıcı performanslarıyla tanınıyor. Operaya da birçok yenilik getiren La Fura dels Baus, şan sanatçısı, oyuncu ve koronun sahnedeki geleneksel rolüne yeni tanımlar getirerek bütüncül bir teatral deneyim yaratmayı hedefliyor. Bütün oyun ve operalarında müzik ve hareketi görülmemiş bir şekilde harmanlayan topluluk, endüstriyel ve organik malzemeleri de gösterilerine dahil ediyor.
Topluluk, 1992 Barselona Olimpiyatları’nın açılış seremonisi için hazırladığı ve yaklaşık 500 milyon kişinin canlı olarak seyrettiği gösterileriyle dünya çapında bir ün kazandı. Accions adlı oyunlarıyla kült statüsü kazanan La Fura dels Baus’un yeni yüzyılı kutlamak için sahneye koydukları L’Home del Mil-leni adlı açık alan gösterisi Barselona’nın merkezinde 20 bin kişiye sergilendi. Floransa'da 35.000 kişinin izlediği La Divina Comédia yorumları ve Valencia Bienali'nin açılışında sahnelenen La Navaja en el Ojo adlı gösterileri de hafızalara kazındı.
Barselona’dan Atina’ya, Salzburg’dan Milano’ya, Tokyo’dan Sydney’e dünyanın belli başlı kentlerinde, operalarında, tiyatrolarında vurucu, şaşırtıcı, renkli yapıtlar sergileyen La Fura dels Baus, Fausto 5.0 adlı filmleriyle en iyi fantastik film dalında Golden Méliès ödülünü aldı. La Fura dels Baus, 1998 yılında 11. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında sahnelediği F@aust Sürüm 3.0 adlı gösterileriyle ülkemizde de büyük ses getirmişti.
İKSV 40 yaşında
Düzenlediği festival ve etkinliklerle 40 yıldır İstanbul’un kültür ve sanat yaşamında öncülük görevini üstlenen İKSV, dünyadaki kültür ve sanat üretiminin seçkin örneklerini, yeni girişimleri ve değişik akımları İstanbul’daki sanatseverlere sunmak, Türkiye’nin kültürel enginliğini dünyaya tanıtmak ve İstanbul’u uluslararası kültür-sanat platformunun önemli merkezlerinden biri haline getirmek amacıyla 1973 yılında Dr. Nejat F. Eczacıbaşı önderliğinde kuruldu.
İKSV ilk İstanbul Festivali’ni 21 Haziran-15 Temmuz 1973 tarihleri arasında düzenledi. İlk yılında klasik müzik ağırlıklı olan festival programında bir süre sonra film gösterimlerine, tiyatro ve dans performanslarına, sergilere ve güncel müzik konserlerine de yer verilmeye başlandı. Türkiye’nin kültür-sanat alanında çalışan en köklü sivil toplum kuruluşlarından İKSV, bugün düzenli olarak İstanbul Müzik, Film, Tiyatro ve Caz Festivalleri ile İstanbul Bienali ve İstanbul Tasarım Bienali’ni, sonbahar film haftası Filmekimi’ni ve Leyla Gencer Şan Yarışması’nı gerçekleştiriyor. Yurtdışında da aktif olan İKSV, Avrupa’nın büyük kentlerinde Türkiye’nin kültür-sanat üretimini yansıtan festivaller düzenliyor ve 2007 yılından bu yana Venedik Bienali’nde Türkiye Pavyonu’nun organizasyonunu üstleniyor. İKSV aynı zamanda yurtiçi ve yurtdışından sivil toplum kuruluşları ve kültür-sanat kurumlarıyla birlikte ortak yapımlar gerçekleştiriyor, özel etkinliklerde dünya çapında beğenilen sanatçı ve toplulukları İstanbul’da ağırlıyor.
www.iksv.org
En Çok Okunan Haberler
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Cem Yılmaz'ın yeni evi dudak uçuklattı!
- 9 aydır raporluydu...