'Laz'lar Lazca yayın istiyor

Laz Kültür Derneği Yönetim Kurulu, TRT'nin 2004 yılı itibariyle 5 farklı dilde yayın yapmaya başlamasına karşın taleplerine rağmen Lazca yayın yapmadığını belirterek, "TRT'nin bu tutumu, AİHS'nin 14. maddesinde düzenlenen ayrımcılık yasağına da açıkça aykırılık teşkil edecektir" denildi.

Yayınlanma: 16.01.2009 - 09:07
Abone Ol google-news

Laz Kültür Derneği Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, TRT'nin 25 Ocak 2004 tarihli "Türk Vatandaşlarının Günlük Yaşamlarında Geleneksel Olarak Kullandıkları Farklı Dil ve Lehçelerde Yapılacak Radyo ve Televizyon Yayınları Hakkında Yönetmelik"e dayalı olarak, 7 Haziran 2004 tarihinde beş farklı dilde yayına başladığı anımsatıldı. Fakat yayına başlanan diller arasında Lazcaya yer verilmediğine işaret edilen açıklamada, bunun üzerine talepte bulunulduğunu, fakat geçen dört yıl içerisinde talebe olumlu cevap alınmadığı bildirildi.

11 Haziran 2008 tarihli, 5767 Sayılı Kanun ile TRT'de yeni bir sayfa açıldığına işaret edilen açıklamada, Türkçe dışında farklı dil ve lehçelerde de yayın yapabileceği yönünde bir düzenlemenin yaşama geçtiği belirtilerek, "Nitekim bu kanun çerçevesinde, TRT 6 adı ile yeni bir kanal hizmete girmiştir. Kürtçe dilinde yayın yapan TRT 6 kanalının yayına girmesini olumlu karşılıyor ve bu açılımın diğer dillerde yayın talepleri için de olumlu örnek teşkil etmesini diliyoruz. TRT gibi bir kamu kurumunun toplumun tüm kesimlerine hitap eden yayınlar yapması, asli ve vazgeçilmez görevidir. TRT'nin bütçesine kaynak aktaran her yurttaş, o ekranlarda kendini görmek, sesini duymak ve duyurmak hakkına sahiptir" denildi.

 

"Konuşan dillere eşit ve adil davranılmalı"

Türkiye'nin kültürel açıdan büyük bir zenginliğe sahip olduğu ve çok sayıda dilin konuşulduğuna değinilen açıklamada, "Ülkemizde konuşulan dillere eşit ve adil davranması gereken TRT'nin; binlerce yıldır bu coğrafya'da kadim bir halk olarak yaşayan Lazların dilinde yayın yapmamış olması ve yapılacağı yönünde de somut bir adım atmamış olması açıkça Anayasa'ya aykırılık teşkil etmektedir" denildi.

Anayasa'nın 10. maddesinde yer alan kanun önünde eşitlik ilkesine de dikkat çekilen açıklamada, TRT'nin, aynı durumda bulunan, farklı dilleri konuşan Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları için, farklılık gözetmeksizin fırsat ve hizmetlerden yararlanmak bakımından, eşit ve adil davranma zorunluluğu bulunulduğununun altı çizildi.

Açıklamada, "Aksi taktirde, TRT'nin bu tutumu, AİHS'nin 14. maddesinde düzenlenen ayrımcılık yasağına da açıkça aykırılık teşkil edecektir" uyarısında bulunuldu.

 

"Yardıma hazırız"

Açıklamada, Laz Kültür Derneği Yönetim Kurulu'nun Laz kökenli yurttaşların Lazca yayın yapılması yönündeki talep ve ihtiyaçlarını da dikkate alarak, TRT'ye Lazca yayın talebi başvurusu yapılmasına karar verdiği belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:
"TRT tarafından, Lazca yayın yapılmasına karar verildiği taktirde; TRT tarafından gelecek talep doğrultusunda, Laz Kültür Derneği her türlü imkanını TRT'nin hizmetine sunmaya da hazırdır. Laz Kültür Derneği'nin Lazca yayın açısından TRT'ye yapabileceği destekler de dikkate alınarak; Lazca yayın isteyen yurttaşların mağduriyetinin bir an evvel giderilmesi, yurttaşlar arasında eşitliğin egemen kılınması, ayrımcılığın engellenmesinin sağlanması için, Lazca yayın başvurumuzu bugün gerçekleştiriyoruz."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler