Les Paul yaşamını yitirdi

Rock müziğe damgasını vuran gitar virtüözlerinden Amerikalı Les Paul, 94 yaşında öldü. Les Paul adlı gitarları üreten Gibson Guitars şirketinin açıklamasında, Les Paul'ün, New York eyaletindeki White Plains kentinde zatürreden öldüğü bildirildi.

Yayınlanma: 13.08.2009 - 20:35
Abone Ol google-news

Gibson Guitars şirketinin yaptığı açıklamada, Les Paul'un ölümü sırasında, ailesinin ve sevenlerinin yanında bulunduğu kaydedildi. Gibson gitar şirketinin başkanı Dave Berryman yaptığı açıklamada, ''Les Paul'ü doğru biçimde tanımlayacak bir sözcük yok. İngiliz dili, Les Paul gibi birisini hakettiği biçimde tanımlayacak kadar zengin değil'' dedi. Les Paul'ün cenaze töreni New York'ta düzenlenecek.

Les Paul

Waukseha'da 9 Haziran 1915'de dünyaya gelen ve gerçek adı Lester William Polsfuss olan Les Paul, gitar üretimi ve ses teknisyenliğiyle ilgilenmeden önce gitar virtüözüydü. Les Paul, 30 yaşlarındayken tarzı sayesinde Nat King Cole ve Louis Armstrong gibi müzisyenlerle çalışma fırsatı buldu.

Les Paul'ün çaldığı Bing Crosby'nin söylediği ''It's Been a Long, Long Time'' adlı parçası, 1945 yılında bir numaraya yükseldi ve bu şarkının plağı 1 milyondan fazla sattı.
Gibson firması, 1952'de Les Paul model gitarları üretmeye başladı. Gibson les Paul kullanan gitaristler arasında Pete Townshend (The Who), Steve Howe (Yes), Al Di Meola ve Jimmy Page (Led Zeppelin) yer alıyor.
 

Çok kanatlı kayıt

Amerikalı virtüözün müziğe katkısı daha çok ses ve kayıt alanında oldu. Les Paul, çok kanallı kayıt sistemini geliştirerek, müzisyenlerin farklı enstrümanları farklı zamanlarda kaydedebilmelerini sağlamış ve kayıt teknolojisinde çığır açmıştı.

2. Dünya Savaşı'nın bittiği dönemde, müzisyenler parçaları tüm enstrümanları aynı anda çalarak kaydediyorlardı. Les Paul'ün bulduğu sistem, enstrümanların tek tek kaydedilmesine ve daha sonra bu kayıtların birleştirilmesine olanak tanıyordu.

Sesle ilgili ilk çalışmasına 13 yaşındayken imza atan ve ses düzeyinin beğenmediği akustik gitarında değişiklikler yapan Les Paul, elektro gitarın gelişimine de büyük katkı sağladı.

1940'da ses sistemleriyle ilgili çalışmalarından biri sırasında elektrik çarpmasının ardından ölümden dönen Les Paul, 1948'de de çok ciddi bir trafik kazası geçirmiş, müzisyenin sağ kolu ve dirseği kırılmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler